Door Frankrijk naar Spanje rijden is niet meer mogelijk

Door Frankrijk naar Spanje rijden is niet meer mogelijk
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Frankrijk bevindt zich sinds 30 oktober en voorlopig tot 1 december in een strenge lockdown wat niet alleen invloed heeft op het dagelijkse leven in Frankrijk maar ook op de manier van reizen binnen, naar en door Frankrijk. Nederlanders en Belgen die door Frankrijk over de weg naar Spanje willen reizen om op vakantie te gaan, om te overwinteren of om de tweede woning te bezoeken mogen dat volgens de huidige regels niet meer doen. Alle niet-essentiële reizen zijn niet meer toegestaan in en door Frankrijk.

ATTENTIE: Hetgeen in dit artikel staat geschreven is de theorie zoals dat vermeld staat op de websites die wij vermelden in dit artikel. In de praktijk kan het een ander verhaal zijn (zoals er ook over geschreven wordt op Facebook etc.). De binnengrenzen van de EU zijn niet gesloten maar dat houdt niet in dat een land zoals Frankrijk eisen kan stellen. Zoals wij het lezen en interpreteren mag er alleen van Nederland/België NAAR Spanje gereisd worden als men op weg is naar de vaste woonplaats of als men de Spaanse nationaliteit heeft.

Het reizen naar Spanje over de weg door Frankrijk is niet meer mogelijk als we naar de website van het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken kijken (KLIK HIER). Net zoals op de websites van Nederlandwereldwijd.nl en de ANWB is de informatie duidelijk, Frankrijk doorkruisen op weg naar Spanje is niet meer toegestaan tenzij je officieel geregistreerd staat als inwoner van Spanje of de Spaanse nationaliteit hebt. 

Op de website van de ANWB staat het volgende: De Franse overheid staat alleen doorreizen toe naar Nederland (en we nemen aan ook België). Doe dit met zo min mogelijk tussenstops. Nederlanders die hun domicilie hebben in Spanje mogen ook door Frankrijk reizen naar hun woonadres in Spanje.

Op de website van Nederlandwereldwijd.nl is te lezen: Over land kunnen grenscontroles plaatsvinden met Frankrijk en omringende landen. Niet-essentiële reizen zijn niet toegestaan. Verder staat er: Niet-noodzakelijke reizen (inclusief toeristische verplaatsingen tussen regio’s en van of naar een ander Europees land) zijn niet toegestaan.

Op de Engelstalige versie van de website van het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken staat het volgende bij de uitzonderingen dat iemand door Frankrijk mag reizen: If you are a European Union citizen or a national of Andorra, the Holy See, Iceland, Liechtenstein, Monaco, Norway, San Marino, Switzerland or the United Kingdom, and your main residence is in France or you are crossing France to reach your country of nationality or residence (you may be accompanied by your spouse and children);

Op de website van de ANWB staat het volgende: Mocht je tijdens de lockdown om noodzakelijke reden toch onderweg zijn? Dan moet je een ingevulde en ondertekende verklaring voor verplaatsing kunnen tonen. De verklaring is geldig voor 1 uur (downloaden=telecharger). Voor mensen op doorreis door Frankrijk of vanuit Frankrijk onderweg naar de vaste woonplaats geldt een uitzondering. Hier is geen formulier voor nodig.

Conclusie

Wij trekken de conclusie dat het voorlopig tot 1 december niet is toegestaan om door Frankrijk naar Spanje of Portugal te rijden tenzij dat voor je werk is (zoals bv. als vrachtwagenchauffeur) of als je officieel in Spanje woonachtig bent en dat kunt aantonen (tweede woning hebben en/of een NIE-nummer hebben geldt waarschijnlijk niet) en op weg bent naar je vaste woonland. Vanuit Spanje door Frankrijk naar Nederland of België rijden als dat jouw woonland is mag geen probleem zijn.

LEESTIP: Verschil tussen een NIE-nummer, empadronamiento en tarjeta residencia in Spanje (artikel uit mei 2020)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.