Verwarring Canarische Eilanden over negatieve PCR-test of antigeentest

Verwarring Canarische Eilanden over negatieve PCR-test of antigeentest
Beeld: Freepik

Verwarring Canarische Eilanden over negatieve PCR-test of antigeentest

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Om vanaf zaterdag 14 november in een toeristische accommodatie te kunnen verblijven op de Canarische Eilanden is het noodzakelijk een negatieve corona-test te hebben. Daarbij wordt in de regionale tekst specifiek niet gesproken over een verplichte PCR-test maar over een ‘diagnostische test voor actieve infectie’ waaruit blijkt dat je niet positief bent als overdrager van COVID 19. Maar vanaf 23 november is voor heel Spanje een negatieve PCR-test verplicht en dus is er enige verwarring.

In de toeristische sector op de Canarische Eilanden, bij de regionale autoriteiten en al helemaal bij de internationale en nationale reizigers is er verwarring over de negatieve corona-test-eis die vanaf zaterdag 14 november ingaat op de Spaanse archipel. 

De verwarring is ontstaan nadat de Spaanse regering deze week officieel bekend heeft gemaakt dat alle reizigers die vanaf 23 november Spanje binnen willen komen verplicht de resultaten van een negatieve PCR-test moeten laten zien.

Canarische Eilanden test-eis

Zoals de officiële tekst op de Canarische Eilanden omschrijft wordt er op de archipel niet specifiek gesproken over een PCR-test maar over een ‘diagnostische test voor actieve infectie waaruit blijkt dat je niet positief bent als overdrager van COVID 19’. 

Deze test moet zijn goedgekeurd door de gezondheidsdiensten van je eigen land of van de Europese Unie. Het is dus mogelijk om zowel de negatieve testresultaten te laten zien van een PCR-test, antigeentest of soortgelijk.

UPDATE: Vanaf donderdag 10 december is het ALLEEN op de Canarische Eilanden toegestaan om naast een negatieve PCR-test ook met een negatieve antigeentest de eilanden binnen te komen via vliegvelden en havens. Dat is in strijd met de Spaanse landelijke corona-test-eis maar de Canarische Eilanden hebben voor deze manier gekozen. De rest van de maatregelen (72 uur voor aankomst, talen van de documenten en leeftijden) blijven hetzelfde. MEER INFORMATIE.

LEESTIP: Vanaf 14 november corona-test-eis op de Canarische Eilanden

Spanje test-eis

De officiële tekst van de Spaanse autoriteiten spreekt echter over een verplichte negatieve PCR-test. Letterlijk staat er in de regels: De enige diagnostische test voor actieve infectie (hierna PDIA genoemd) voor SARS-CoV-2 die wordt ondersteund is PCR (COVID-19 RT-PCR). Zolang het geharmoniseerde gebruik ervan niet wordt geaccepteerd in de Europese Unie worden andere diagnostische tests, zoals snelle antilichaamtests, snelle antigeendetectietests of hoogwaardige serologieën (ELISA, CLIA, ECLIA), niet geaccepteerd.

UPDATE: Vanaf donderdag 10 december is het ook toegestaan om naast de negatieve PCR-test ook met een negatieve TMA-test Spanje via een vliegveld of haven binnen te komen. Die test moet ook maximaal 72 uur voor aankomst in Spanje gerealiseerd zijn. Naast het Engels en Spaans is het vanaf die datum ook toegestaan om de documenten in het Frans en Duits mee te nemen of in het Nederlands maar dan wel via een officieel vertaalbureau vertaald naar het Spaans. Voor kinderen onder de 6 jaar geldt ook geen negatieve test-eis meer. MEER INFORMATIE.

LEESTIP: Alles over de verplichte negatieve PCR-test om Spanje binnen te komen

Verwarring tests

En dus is er verwarring want vanaf 14 november mag je alleen in de toeristische accommodaties op de Canarische Eilanden verblijven als je de resultaten van een negatieve corona-test, wat dus zowel een PCR-test als een antigeentest kan zijn,hebt. Dat is dus geen eis om de Canarische Eilanden binnen te mogen komen maar geldt alleen als je naar een toeristische accommodatie gaat.

Maar vanaf 23 november is het volgens de Spaanse regels alleen toegestaan heel Spanje (dus inclusief de Canarische Eilanden) binnen te komen als je de resultaten van een negatieve PCR-test laat zien. De negatieve resultaten van bv. een antigeentest zijn niet toegestaan. 

Bij de Spaanse PCR-test-eis wordt er dus niet alleen (zoals op de Canarische Eilanden) gesproken over een verblijf in een toeristische accommodatie maar geldt de PCR-test-eis voor iedereen (dus Spanjaarden en buitenlanders) die het Spaans grondgebied wil betreden, dat is dus het vasteland van Spanje, de Balearen en Canarische Eilanden en de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla.

Hoop

De autoriteiten op de Canarische Eilanden hopen dat voordat de PCR-test-eis in werking treedt vanaf 23 november er nog iets gewijzigd zal worden en dat ook antigeentests geaccepteerd zullen worden. De Spaanse regering hanteert de Europese criteria die alleen de PCR-test als geldig rekent. Maar als er een geharmoniseerde gebruik komt in de Europese Unie worden andere diagnostische tests, zoals snelle antilichaamtests, snelle antigeendetectietests of hoogwaardige serologieën (ELISA, CLIA, ECLIA) wellicht ook geaccepteerd. Voorlopig is daar echter nog geen sprake van.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.