Vier van de tien burgemeesters verdienen niets en acht hebben een hoger salaris dan de premier van Spanje

Vier van de tien burgemeesters verdienen niets en acht hebben een hoger salaris dan de premier van Spanje
Beeld: Canva

Vier van de tien burgemeesters verdienen niets en acht hebben een hoger salaris dan de premier van Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent zijn alle salarissen van de burgemeesters van het jaar 2022 in Spanje door het Ministerie van Belastingen gepubliceerd. Het is een hele lange lijst maar er zijn enkele zaken die opvallen. Zo zijn er vier van de tien burgemeesters in Spanje die niets verdienen voor hun werkzaamheden. Er zijn echter ook acht burgemeesters die meer verdienen dan de premier van Spanje.

Van alle burgemeesters (alcaldes) in Spanje zijn er 2286 die weliswaar de functie van een burgemeester uitvoeren, maar daar niets voor betaald krijgen. Dat is vier van de tien burgemeesters in het hele land. De helft van deze 2286 burgemeesters zonder salaris is te vinden in de autonome regio Castilië en León, wat met omvang ook de grootste regio is van het land.

De meeste burgemeesters zonder salaris zijn uiteraard te vinden in kleine gemeenten waar het werk van burgemeester uitgevoerd wordt samen met ander werk. Burgemeesters zonder salaris zijn het meeste te vinden in Castilië en León, maar ook in Castilla-La Mancha, Valencia regio, Andalusië en Aragón en minder in Catalonië, Extremadura en andere regio’s.

Burgmeesters

Maar er zijn ook burgemeesters in Spanje die een wereld salaris hebben en zelfs als ‘burgervader’ van een stad meer verdienen dan de ‘burgervader’ van heel Spanje, te weten de Spaanse premier Pedro Sánchez. Hij heeft in 2022 een jaarsalaris van 86.542 euro.

Maar de burgemeester van de Spaanse hoofdstad Madrid, José Luis Martinez Almeida, heeft een jaarsalaris van 108.518 euro in 2021, terwijl de burgemeester van Barcelona, Ada Colau, een jaarsalaris heeft van 100.000 euro. Als derde op de lijst staat de burgemeester van Bilbao met een jaarsalaris van 98.019 euro, gevolgd door de burgemeester van de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz met 91.323 euro, de burgmeester van San Sebastian-Donostia met 88.744 euro en de burgemeester van Sevilla met 88.674 euro. De lijst gaat verder met het salaris van de burgmeester van Valladolid met 87.596 euro en burgemeester Joan Ribó van Valencia met 87.134 euro.

Regionale premiers

Op de lijst staan de salarissen van de regionale premiers van de zeventien autonome regio’s in Spanje niet vermeld. Deze zijn in de meeste gevallen ook veel hoger dan het salaris van de premier van Spanje. Op nummer een staat de Catalaanse regiopremier Pere Aragonés met een jaarsalaris van 132.855 euro, gevolgd door de Baskische regionale premier Iñigo Urkullu met 106.778 euro. 

Nummer drie op deze lijst is Isabel Díaz Ayuso van de Madrid regio met een jaarsalaris van 103.090 euro, gevolgd door de regionale premier van Aragón met 89.603 euro. Het laagste jaarsalaris hebben de regionale premiers van Cantabrië met 63.338 euro, Andalusië met 69.244 euro en Balearen met 70.466 euro.

Ga naar de inhoud