skip to Main Content
Grootste tsunami ooit veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting op Tenerife, iets wat weer kan gebeuren

Grootste tsunami ooit veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting op Tenerife, iets wat weer kan gebeuren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TENERIFE – Na jaren van onderzoek en tests, waren wetenschappers enkele jaren geleden erachter gekomen dat de grootste tsunami die ooit heeft plaatsgevonden als oorsprong het Canarische Eiland Tenerife had. Het gaat hier om een vulkaanuitbarsting 170.000 jaar geleden die golven heeft veroorzaakt van meer dan 150 meter hoog en hele delen van het vaste land wegvaagde.

Als gevolg van de vulkaanuitbarsting op het eiland Tenerife, vielen er duizenden tonnen afval en steen met wel 150 tot 200 kilometer per uur de zee in wat er weer voor zorgde dat er enorme golven ontstonden die naarmate deze verder gingen steeds groter werden en tot hoogtes van wel 150 meter of meer kwamen.

Deze vulkaanuitbarsting heeft volgens de onderzoekers tussen de 160.000 en 170.000 jaar geleden plaatsgevonden op de zuidkant van Tenerife. Ook na deze uitbarsting zijn er nog verschillende uitbarstingen geweest maar nooit meer met zo’n verwoestende kracht.

Nieuw onderzoek

Nu heeft een nieuw onderzoek laten zien dat een mogelijke toekomstige vulkaanuitbarsting bij een van de Canarische Eilanden weer voor een mega tsunami zou kunnen zorgen waarbij golven van meer dan 25 meter hoogte alles wat deze tegenkomen zullen verwoesten. Daaronder horen ook delen van Groot Brittannië en de Amerikaanse steden New York of Miami die grotendeels van de kaart zullen worden geveegd door het wassende water. Een mogelijke vulkaanuitbarsting zou een landverschuiving in werking kunnen zetten die verwoestende gevolgen zou kunnen hebben.

Gelukkig komen dit soort mega tsunami’s bijna nooit voor maar gezien het feit dat de Canarische Eilanden ooit heel lang geleden al verwoestend werk hebben verricht, kan niets uitgesloten worden. Daarnaast voorspelt men al jaren dat het een kwestie van tijd is voordat een vulkaan op bijvoorbeeld Tenerife tot uitbarsting kan komen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken