skip to Main Content
3.500 extra Guardia Civil agenten naar Catalonië vanwege de autonome verkiezingen

3.500 extra Guardia Civil agenten naar Catalonië vanwege de autonome verkiezingen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft afgelopen maandag opdracht gegeven om 3.500 Guardia Civil agenten naar Catalonië te sturen om aanwezig te zijn in geval van problemen, de bescherming van Spaanse overheidsgebouwen, ter ondersteuning van de Catalaanse Mossos d’Esquadra politie en voor het waarborgen van de veiligheid. Deze agenten zullen naast de nog aanwezige politie in de deelstaat werkzaamheden gaan uitvoeren.

In een interne memo die inmiddels in alle kranten verschenen is werd melding gedaan dat agenten van alle ranken geen verlof- en vakantiedagen mogen opnemen tussen 19 en 22 december. Zoals bekend vinden er op 21 december vervroegde verkiezingen plaats in de autonome deelstaat Catalonië nadat de Spaanse regering artikel 155 invoerde en het bestuur van de rebellerende regio overnam.

Gedurende het hele afscheidingsproces werden er door de Spaanse regering 6.000 extra agenten naar Catalonië gestuurd bestaande uit de Guardia Civil en Policía Nacional die samen met de daar reeds gestationeerde manschappen voor de veiligheid moesten zorgen. De extra agenten moesten op ferrys en cruiseschepen of in hotels slapen. Op de dag van het referendum op 1 oktober haalde Catalonië de wereldpers nadat de politie extra hard optrad om op gezag van de rechter alles wat met het illegale referendum van doen had te verwijderen en in beslag te nemen. Na die dag werd het rustig op straat wat betreft de politie en waren er op enkele kleine problemen na geen belangrijke confrontaties.

Mede vanwege het feit dat Spanje op dit moment nog steeds in terreuralarm fase 4 is vanwege de immer aanhoudende terroristische dreigingen, heeft de Minister van Binnenlandse Zaken besloten de veiligheid te versterken in Catalonië. Dat is natuurlijk niet de enige reden aangezien er ook problemen op straat kunnen voorkomen en er manifestaties verwacht worden rondom de dag van de regionale verkiezingen. De taak van de agenten is uiteindelijk het beschermen van openbare Spaanse gebouwen zoals de afdelingen van de belasting, regering en andere overheidsinstanties en rechtbanken. Daarnaast zullen de agenten als ondersteuning dienen voor de Catalaanse politie die verantwoordelijk zijn voor het wel en wee op straat. De Mossos d’Esquadra staat sinds artikel 155 ook direct onder bevel van de Spaanse overheid.

Voordat het illegale referendum werd gehouden werden er 6.000 Guardia Civil en Policía Nacional agenten naar Catalonië gestuurd. Deze verbleven daar meer dan een maand totdat artikel 155 van kracht werd en het aantal agenten verminderd werd naar 3.496 waarvan 1.683 in Barcelona, 609 in Tarragona, 517 in Girona, 457 in Lleida en de rest op andere plaatsen en eind november er nog maar rond de 3.000 extra agenten waren in Catalonië. Deze extra politieagenten komen bovenop de reeds permanent gestationeerde 2.929 Policía Nacional en 3.164 Guardia Civil agenten in Catalonië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Tot nu toe (en hopelijk blijft dat zo) kwam het geweld niet van de separatisten maar van de niet-Catalaanse politie. De echte reden voor het sturen van bijkomende, aan Catalonië vreemde, politiemensen moet dus niet worden gezocht in de bescherming tegen gewelddadige Catalanen, maar wel in de dreiging die uitgaat van een dergelijke bezetting. Het is duidelijk de bedoeling om democratische manifestaties en andere steunbetuigingen aan de afscheidingsbeweging, desnoods met nieuw geweld, te verhinderen. Hopelijk wordt deze intimidatiepoging, die eerder thuishoort in een autoritair regime, door de bevolking afgestraft met als resultaat een overdonderende overwinning van de partijen die een einde willen maken aan de kolonisatie en uitbuiting van Catalonië.

  1. Beste Miel,
   Zo´n fraai staaltje van propaganda heh.
   Maar je vergeet de waarheid maar even kennelijk.
   Men mag vrij stemmen, men is vrij om zich verkiesbaar te stellen.
   Jij vind dat vanaf nu bij welk groot evenement dan ook, extra politie inzet niet nodig is, want mensen zouden wel eens intimidatie kunnen voelen.
   Wellicht is het de bedoeling om van te voren duidelijk te maken aan raddraaiers en mafkezen, dat ze geen kans krijgen dit keer. Niet alleen aan de kant van de Separatisten maar aan alle mensen wordt deze boodschap afgegeven.
   Stem als je wilt en kunt maar hou het netjes. Niets mis mee lijkt mij zo.
   Nu al weer in de slachtoffer rol duiken, is exact wat deze verkiezingen nodig heeft gemaakt!

   Dat het geweld niet van de Separatisten kwam, is al aangetoond dat dit een leugen is. Er is wel degelijk geweld gebruikt, en dat gebeurd nog steeds.
   Er is nu zelfs een dode gevallen, omdat hij de Spaanse vlag op zijn bretels droeg. Zeg me nu niet dat dit het gedrag van een eenling is, want was dit hele circus niet gebeurd, en daarmee bedoel ik dat de politieke leiders van de afscheidingsbeweging de wet hebben overtreden, dan was deze man nog in leven.
   Mensen in een voorbeeld functie moeten zich veel beter realiseren wat hun gedrag voor invloed heeft op de mensen. Houden zij zich niet aan de wet, waarom zouden de mensen dat dan wel moeten?
   Dat hele stukje, mis ik even in je stukje.
   Een stukje dat overduidelijk is overgenomen uit 1 of ander vooringenomen krant of andere vorm van de pers.

 2. Het gaat er mijn inziens niet om of het er 3500 meer of minder zijn,het moet eerlijk en vooral vlekkeloos verlopen.
  Als iedereen het beste met Spanje voor heeft komt het weer goed.
  Als een beetje afstand neemt van de problemen, vormt het de objectiviteit ten goede.

  1. Helemaal eens Harry!
   De handen in 1 slaan in plaats van elkaar op de tetter slaan.
   (wilde ander woord gebruiken, maar weet dat we het netjes moeten houden hier)

 3. Als die putschist en oplichter De Poezemond maar buiten de grenzen of in het gevang hier blijft. De rest van de gekte lijkt me soepel te verlopen, ook de Catalanen hebben blijkbaar hun verstand terug.

  1. Als je mensen nu eerst eens bij hun echte naam gaat noemen wordt er misschien gelezen wat je schrijft, het merendeel wil van Rajoy af maar gek genoeg hebben ze iedere keer de meeste stemmen. Vorige keer waren er een miljoen stemmen weg maar voordat men dat kon uitzoeken was door de PP alles al verbrand. Catalonie altans de slimmere kant ervan wil van die ellende af, en ik persoonlijk ook want zit niet te wachten op liegende, zakkenvullende, corrupte personen in regerende politiek.

   1. Tenminste toch wat gezond verstand, Leo. En 200% eens met je visie over het gelul van ene Fran Carlos( als die al wel de betekenis van “Fran” snapt?)

   2. Leo,
    Corruptie zit in de hele Spaanse politiek.
    Niet alleen bij de PP. Kijk even naar de Catalaanse partijen die voor de afscheiding stemden, de meeste van die partijen hebben recht zaken aan hun broek hangen vanwege corruptie, dat is nu net 1 van de belangrijkste redenen dat ze van Spanje af willen, omdat ze dan hun eigen wetten en rechters kunnen gaan gebruiken. Uiteraard staat dat niet in de propaganda die de meeste mensen lezen, maar de mensen die goed lezen, luisteren en vragen stellen op de juiste plekken, weten dit wel.
    Dus alleen de PP eruit landelijk of in Catalunia, dat zal geen ene reet uitmaken.
    Kijk nu naar mijn regio, Andalusia, 22 mensen staan terecht vanaf gisteren, vooral PSOE lui, allemaal hoge posities bekleed en totale omvang van het schandaal 850 miljoen euro.
    Dus je ziet, niet alleen de PP heeft problemen met corruptie ook de PSOE.
    Denk als je genoeg graaft, dat je ook in Nederland en Belgie voldoende corrupte mensen zult vinden in de politiek, is het niet rechtstreeks met geld in de zakken steken dan wel met mooie baantjes voor de toekomst veilig stellen.
    Dus je wens begrijp ik, maar het zou erg kort door de bocht zijn alleen de PP en Rajoy te benoemen, de Catalaanse ex-regering kent ook een aantal corrupte mensen!

   3. Van de pro-separatisten op deze site hoor ik aldoor hetzelfde liedje:
    Madrid is corrupt…
    Wel: we zullen nog eens praten over corruptie maar dan van de Catalaanse kant, eens het duidelijk wordt waar het geld vandaan kwam om een illegaal referendum te houden. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken