skip to Main Content
Man met Spaanse vlag bretels in Zaragoza doodgeslagen na woordenwisseling over Catalonië

Man met Spaanse vlag bretels in Zaragoza doodgeslagen na woordenwisseling over Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ZARAGOZA – Vorige week vrijdagnacht is de 55-jarige Víctor Láinez in een uitgaanswijk in het oude centrum van de stad Zaragoza door diverse individuen in elkaar geschopt en op het hoofd geslagen met een ijzeren staaf of ketting. De man werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht maar overleed niet veel later. Volgens diverse media in Spanje was een van de oorzaken van de discussie die vooraf ging aan de vechtpartij het feit dat de overledene bretels aanhad met daarop de Spaanse vlag, iets wat de daders blijkbaar niet leuk vonden.

Het slachtoffer zat samen met een vriend in een bar genaamd El Tocadiscos in de populaire uitgaanswijk van de stad Zaragoza in Aragón toen hij door enkele individuen aangesproken werd vanwege het feit dat hij bretels droeg met daarop de Spaanse vlag. De personen, twee mannen en een vrouw, beschuldigden hem van een “facha” en “puto español” te zijn waarop de 55-jarige Víctor weliswaar een weerwoord had maar besloot om problemen te voorkomen de bar te verlaten. Er waren volgens de krant El Pais veel getuigen aanwezig die zeggen dat de oorzaak van de ruzie de Catalaanse kwestie was.

Toen de bretels dragende Víctor echter op straat kwam werd hij achtervolgd door het beschuldigende drietal waarvan een man hem van achteren met een ijzeren staaf of fietsketting op het hoofd sloeg waarna het slachtoffer in elkaar zakte en de dader nog enkele rake schoppen uitdeelde en Víctor bewusteloos achterliet alvorens te vluchten. De in elkaar geslagen man werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht maar was alvorens te sterven al hersendood. Víctor Láinez was afkomstig uit de gemeente Terrassa (Barcelona) maar was al jaren woonachtig in Zaragoza waar hij lid was van de motorclub Los Templarios, aldus de regionale kant El Heraldo.

Verdachten

De politie werd erbij gehaald die er al snel achter kwam dat de daders in het extreem linkse circuit zaten waarna de speurtocht naar de twee mannen en vrouw begon. Uiteindelijk kon de politie op dinsdagavond de twee verdachte mannen aanhouden waarbij er een werd vrijgelaten omdat hij volgens de politie niet heeft deelgenomen aan het het gevecht (maar er dus wel bij was en niets deed).

De andere verdachte is een oude bekende vande politie. Het gaat om de Catalaanse activist Rodrigo Lanza die in het jaar 2006 een agent van de Policía Municipal in Barcelona dusdanig aftuigde dat deze in een rolstoel terecht kwam. De anti sistema en kraker Lanza werd in 2008 voor vijf jaar naar de gevangenis gestuurd en verhuisde nadat hij vrij was gekomen naar Zaragoza.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 25 reacties
 1. @HJS, Je antwoord is nogal kortzichtig, mogelijkerwijs te wijten aan je bekrompen gedachtegang, dat je niet verder kan denken vanwege de beperkte ruimte in je bovenkamer.

  Het artikel beschrijft meerdere daders, 2 zijn opgepakt vanwege betrokkenheid en 1 is nog voortvluchtig.
  Wie is de moordenaar?

  Voor mij is deze knakker een “randdebiel”, met name zijn gedraging om geweld te gebruiken wanneer deze niet uit zijn woorden komt en de opponent hem de rug keert en wegloopt.

 2. Iemand vermoorden om een andere mening, is complete waanzin.
  Of je nu rechts of links bent, dit moet je zwaar veroordelen.
  Vastzetten en nooit meer loslaten als dit de dader blijkt te zijn.

 3. Levenslang vastzetten nu, voordat we straks ook nummer 3 als slachtoffer zien. Ik kan niet erg goed begrijpen waarom bepaalde mensen die het steeds maar over democratie hebben toch andere mensen aanvallen omdat ze een andere vlag tonen. Weten ze in vredensnaam wel wat democratie is?

 4. En Podemos wast hun handen in onschuld.
  In Spanje veel kabaal over extreem rechts, maar het is uiteindelijk extreem links die iemand om zeep helpt. Sympathiesanten van ETA gevangenen.

  1. Geachte “ reaguurder “ waar meent u de hand van “ extreem links “ te zien? Heeft u hier ook met feiten omklede argumenten bij?

   1. Kraker en Anit-Sistema lijken mij anders duidelijk genoeg om aan te geven uit welke hoek dit walgelijke heerschap komt. Bovendien al eens een politie agent in een rolstoel geschopt.

 5. Het valt me op dat er door bepaalde figuren hier geen reactie geplaatst wordt.Ze zullen wel inzien dat dit ook het gevolg is van de opruiing door Puigdemont en zijn kornuiten.

  1. Dat de dader uit extreem linkse hoek komt maakt het artikel wel duidelijk, maar hoe komt u erbij om de ander als extreem-rechts te bestempelen? Misschien omdat hij bretels droeg met de kleuren van de Spaanse vlag!? Is dit soms bedoeld als argument bedoeld om deze afschuwelijke daad te rechtvaardigen? Dat is dan zeer walgelijk.

   1. Ik heb nergens iets geschreven dat eenderwelke moord of gewelddaad zomaar ok zou zijn. Wie mij zoiets in mijn schoenen schuift, vind ik niet correct, om het omfloerst te zeggen.

  2. En wat is nu je punt Luc?
   Omdat het extreem links tegen extreem rechts zou zijn, dan is het wel OK ofzo?
   Vind het nog al een reactie die getuigd van zeer weinig inhoud.

 6. Triest……….Eindelijk een taak voor Puig manneke om dit soort uitspattingen te veroordelen en tegen te spreken. Maar het zal wel weer andermans schuld zijn.

  1. De Catalanen hebben in ieder geval in Brussel betoogd, zonder dat er één ruit sneuvelde, of welk ander incident ook.
   Zij hebben een reputatie op het vlak van geweldloosheid.
   Dat er toch criminelen onder hen zijn, zal niemand verwonderen natuurlijk. Zelfs al is deze moord niet eens in Catalonië gepleegd.

 7. @Peter: Dat mijn “vrijheid van meningsuiting” niet in jouw straatje past, is jouw “vrijheid van meningsuiting” om mij als een haatzaaier weg te zetten.

  1. Een moordenaar in verband brengen met andere personen is geen mening uiten. Dit is bewust de confrontatie zoeken en proberen de personen weg te zetten op een negatieve manier.
   Niet alle Basken zijn ETA, niet alle PP corrupt, of nationalisten van de Cup.

   1. Wil je een pro-haatzaaier aan het werk zien, check het Twitter gedrag van Puigdemont…., Jij en ik hebben duidelijk een meningsverschil!

 8. Ben benieuwd of Jordi Sanchez van de ANC en Jordi Cuixart van de Omnium Cultural een tweet en of een filmpje laten lanceren met de gebruikelijke boodschap om “Geweldloosheid” en het “Humanisme” te handelen.
  Anders Puigdemont wat zijn standpunt is in deze.

  Op vergeldingsacties van die M.C. – clubje zondagsrijders alla de film “Wild Hogs” – hoeven we niet voor te vrezen.

  1. Cooper, dit is een moordenaar. Grof tuig! In de bajes gooien en er nooit meer uit laten. Maar jouw reactie is aanzetten tot haat naar personen die anders denken dan jij. Waarom vergelijk je een anti-systeem tuig uit Zaragoza met mensen die politiek anders denken dan jij?

   1. Peter,
    Omdat dit eens te meer bewijst dat de andere genoemde heren, alleen maar zaken met een gekleurde bril de wereld in sturen.
    Ze beweren bij hoog en laag dat het geweld alleen maar van de andere kant komt en dat er tijdens hun manifestaties door henzelf nooit geweld werd gebruikt.
    Wat overigens aantoonbaar een keiharde leugen is, maar dat even ter zijde.
    Was dit een op zich zelf staand verhaal, dan kan ik je reactie begrijpen, maar het komt veel vaker voor en is veel vaker voorgekomen, dat mensen die een Spaanse vlag tonen, aangevallen worden door mensen die zichzelf ¨Seperatisten¨ noemen.
    Dus ja, wat is dan tuig en wat zijn mensen met politiek andere opvattingen aanvallen? Helaas zien veel mafkezen toch het verschil niet meer, wat dan nu een dode heeft mogen opleveren. Hoe ver moet het nog gaan?

   2. @Peter: Dit is geen moordenaar, maar simpelweg een “randdebiel”.
    Het feit dat zijn huidige woonplaats in de regio Aragon is, maakt hem geen buitenstaander. Hij (van Chileense afkomst) is opgegroeid in Barcelona, heeft aldaar met zijn maatjes de invaliditeit van een (gemeente) politie ambtenaar op hun geweten en last-but-not-least dit soort figuren zijn de guerrillastrijders van de ANC.

    1. Eh, begrijp ik het goed Cooper, als je iemand doodslaat ben je geen moordenaar maar simpel een randdebiel? Dat vind ik nou weer een debiele opmerking…….

  1. Helemaal mee eens! Ik had alleen voor de ringen in zijn oren gekozen.
   Maar dan doen we ze gewoon alle vier. Dat houdt extra lang!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken