skip to Main Content
Netflix koopt de rechten van een documentaire over het Catalaanse afscheidingsproces

Netflix koopt de rechten van een documentaire over het Catalaanse afscheidingsproces

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Amerikaanse streamingdienst Netflix heeft bekend gemaakt de exclusieve rechten te hebben gekocht van een documentaire over het Catalaanse afscheidingsproces. Deze documentaire zal gemaakt worden door de Spaanse regisseurs Gerardo Olivares uit Córdoba en Álvaro Longoria uit Santander. Volgens de ervaren documentairemakers heeft alles wat er vanaf 1 oktober referendumdag tot aan de komende verkiezingen op 21 december gebeurd is genoeg ingrediënten om een informatieve, eerlijke en neutrale documentaire te maken.

Netflix deelt deze mening en heeft reeds aangekondigd de documentaire te zullen kopen voor wereldwijde distributie via de streamingdienst. De Spaanse regisseurs zijn bij Netflix geen onbekenden aangezien men al eerder documentaires van beide heren heeft overgenomen voor distributie.

De sociale en politieke spanningen gedurende de laatste maanden met het illegale referendum op 1 oktober, het harde politieoptreden op die dag, de unilaterale aankondiging van afscheiding, het invoeren van artikel 155, het afzetten van de Catalaanse regioregering en ontbinden van het Catalaanse Parlement, het gevangenzetten van ex ministers, de vlucht van de afgezette regiopremier Carles Puigdemont naar België, de komende vervroegde regioverkiezingen in Catalonië en alle stakingen, manifestaties en andere acties van een deel van de Catalaanse bevolking zijn genoeg ingrediënten om een informatieve en neutrale documentaire te maken over het afscheidingsproces.

De twee Spaanse uit Córdoba en Santander afkomstige documentairemakers hebben reeds tientallen politici, activisten, separatisten, tegenhangers van de afscheiding en bekende en belangrijke personen geïnterviewd in Catalonië. Daarnaast hebben Olivares en Longoria vele uren aan filmmateriaal opgenomen op belangrijke momenten in Barcelona en andere plaatsen in Catalonië. In de documentaire wordt niet alleen de kant van de separatisten getoond maar ook die van de Catalanen die juist wel bij Spanje willen blijven omdat zij zich zowel Spaans alsook Catalaans voelen.

Netflix heeft aan de krant El Pais aangegeven dat zij de documentaire niet zelf produceren maar de rechten hebben gekocht waardoor de documentaire wereldwijd exclusief bij de streamingdienst te zien zal zijn. Het is niet de eerste keer dat Netflix een politiek getinte documentaire zal uitzenden. Dat deed Netflix ook al eerder na de Franse verkiezingen waarbij Emmanuel Macron de hoofdpersoon was waarbij deze documentaire als referentie die van in 2009 opgenomen film over Barack Obama die bij HBO werd uitgezonden had.

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de documentaire bij Netflix te zien zal zijn maar verwacht wordt dat dit vlak na de autonome verkiezingen op 21 december zal gebeuren. Ongetwijfeld zal de documentaire met Nederlandse ondertiteling te zien zijn bij Netflix in Nederland en België.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Helaas de eerlijke, informatieve en neutrale documentaire over het catalaanse afscheidingsproces zal te zien zijn na de autonome verkiezingen op 21 december…
  Hoe is het mogelijk als dit een neutrale documentaire is WAAROM mag de wereld deze documentaire pas na de autonome verkiezingen zien ?!

  1. Sjonge jonge Jojo, maar lezen is ook een vak en begrijpen al helemaal.
   En hou toch eens op met je stemmingmakerij.
   Er staat toch duidelijk in dat ze een documentaire nog GAAN maken, deze is dus nog niet af.
   Ook staat er duidelijk in dat ze de verkiezingen zelf erin mee willen nemen.
   Jij wil graag je gekleurde bril op hebben en hopen op….ja op wat eigenlijk?
   Er is al zoveel neutrale pers en berichtgeving beschikbaar, waarom kijk je daar niet naar en waarom lees je die niet?
   Meerdere internationale instanties hebben al rapporten gemaakt, waarin de waarheid over het hele proces staat. De wereld weet al exact wat er wel en niet waar is.
   Dus voor je weer komt met dit soort enorm suggestieve opmerkingen, die niet getuigen van welke vorm van neutraal gedrag dan ook, ga even rustig rond kijken.
   Vermijd vooral de Vlaamse NVA pers en hun volgelingen, want die hebben hier toch al genoeg aanhangers.

  2. Precies zoals Juan74 al aangeeft … de partijleiders van de politieke partijen worden in de verkeizingscampagne gevolgd, het hele verkiezingsproces wordt opgenomen en dus komt de documentaire NA de verkiezingen uit. Vrij logisch toch 🙂

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken