Politie waarschuwt voor nieuwe pinpas-fraude in Spanje

Politie waarschuwt voor nieuwe pinpas-fraude in Spanje
Beeld: Archieffoto
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Twitter account van de Guardia Civil politie houdt alle volgers op de hoogte van de actualiteiten en dit keer waarschuwt de Spaanse politie voor een toename van fraude bij de pinautomaten. Het gaat om een vals toetsenbord dat op het oorspronkelijke toets scherm wordt gelegd waarbij het verschil vaak door niemand wordt opgemerkt. Deze manier van pinpas-fraude heet skimming.

De Guardia Civil heeft gemerkt dat er in Spanje weer een opkomst is van de fraude via de valse toetsenborden (teclados falsos) bij de pinautomaten (cajeros automáticos). Als een gebruiker probeert te pinnen wanneer er een vals toetsenbord geïnstalleerd is dan komt er geen geld uit maar registreert een systeem in het toetsenbord wel de pincode van de bankkaart die gebruikt is.

De Guardia Civil zegt dat als het pinnen goed is verlopen maar er geen geld uit komt men niet moet weglopen bij de pinautomaat, aldus het Twitterbericht. Als er geen geld uitkomt is het beste om te controleren of de gleuf waar het geld moet verschijnen niet verstopt zit.

Daarnaast moet men voorzichtig zijn met “vriendelijke of behulpzame” mensen die wel willen helpen. Het beste is contact op te nemen met de bank die op afstand kan zien of de desbetreffende pinautomaat correct functioneert en om de fout te melden bij de bank.

Tips

Mocht je pinnen in Spanje let dan op het volgende om zeker te zijn dat je pincode niet gestolen wordt en je rekening wordt geplunderd.

  • Kijk of het toetsenbord waarop de pincode wordt ingetoetst goed vast zit en niet omkrult. Is dit wel het geval, dan zal hier waarschijnlijk een elektronisch matje onder geïnstalleerd zijn om je pincode af te lezen en gaat het om een vals toetsenbord.
  • Controleer de gleuf waar de bankpas ingaat en controleer of deze goed vastzit.
  • Controleer of er mogelijk mini camera’s hangen of verstopt zitten in vreemde voorwerpen die niet thuishoren bij een pinautomaat.
  • Controleer altijd of anderen niet kunnen zien welke pincode je intoetst. Bijvoorbeeld vanaf een verhoging, via spiegels of op een andere manier.
  • Scherm de cijfertoetsen van de automaat altijd zo veel mogelijk af met je lichaam of hand.
  • Maak nooit gebruik van “behulpzame” personen bij een automaat. In Spanje werken automaten vaak anders dan in Nederland, maar probeer er toch zelf uit te komen hoe deze werkt.
  • Probeer altijd samen met iemand naar de pinautomaat te gaan. Wanneer er iets mis gaat kan er één iemand bij de automaat wachten en de ander hulp halen.
  • Pin bij voorkeur bij een automaat van een bank die op dat moment open is. Is dat niet mogelijk, probeer dan in een gebouw te pinnen. Hier is vaak meer toezicht en worden de automaten vaker gecontroleerd.
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.