Vandaag is het vrijdag de 13e maar geen ongeluksdag in Spanje

Vrijdag de 13e is geen ongeluksdag in Spanje
Beeld: Freepik

MADRID – Vandaag vrijdag de 13e is bijna overal ter wereld een ongeluksdag behalve als je in Spanje woont. Vrijdag de 13e is voor de Spaanse cultuur namelijk dinsdag de 13e. Het is die dag dat voor de inwoners van Spanje, Griekenland en Zuid Amerikaanse landen de dinsdag als een ongeluksdag wordt gezien. Daarom is er vandaag geen enkel probleem in Spanje en zul je geen ongeluksdag hebben … hopelijk.

Waarom dan toch een vrijdag de 13e? Volgens Wikipedia komt dat doordat op die dag Jezus gekruisigd werd, iets dat samenviel op het ongeluksgetal 13 wat dus geen toeval kon zijn. De Romeinen voltrokken op vrijdag de 13 altijd doodvonnissen, iets dat ook in Engeland werd gedaan.

Een andere mogelijke verklaring is dat op vrijdag de dertiende oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien is men vrijdag de dertiende blijven zien als ongeluksdag.

Er wordt ook wel gesteld dat vrijdag de dertiende is afgeleid van een Noorse sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt. Anderen zeggen dat vrijdag de dertiende zou afstammen van de dag dat de heksen bij elkaar komen.

Daarnaast heeft dertien een negatieve klank in de christelijke wereld vanwege het laatste avondmaal waar dertien personen bij aanwezig waren. Overigens zal de volgende vrijdag de 13e plaatsvinden in december van dit jaar en dan pas weer in maart 2020 terwijl de laatste keer dat er een vrijdag de 13e was in juli 2018.

LEESTIP: Dinsdag de 13e is een ongeluksdag in Spanje

Volgens een gezegde is dinsdag de 13e “en 13 y martes, ni te cases ni te embarques” ofwel op dinsdag de 13e trouw je niet en ga je niet op reis. Er zijn nu ook nog veel Spanjaarden die in het bijgeloof geloven en het huis niet uit komen. Waar dit bijgeloof vandaan komt is niet helemaal duidelijk maar wetenschappelijk bewezen is het niet zo, dus het gaat om een mythe. Overigens heeft Italië geen ongeluks vrijdag of dinsdag de 13e maar vrijdag de 17e.

Er zijn mensen die echter het tegenovergestelde menen en dat vrijdag de 13e hen geluk brengt. Wat deze gelovigen echter wel zullen missen zijn de stoelen rij 13 in een vliegtuig of trein, die zijn er in sommige gevallen (dus niet altijd) niet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

3
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
gerard70@telefonica.net

In 1983 was vrijdag de 13e mei mijn geluksdag omdat ik toen mijn huidige man heb ontmoet. (Corry Konings zingt er ‘n liedje over). Als het enigszins kan doen wij zoveel mogelijk leuke dingen op vrijdag de 13e en het heeft ons nog nooit ongeluk gebracht. Zelfs in hotels vragen wij naar kamer 13, maar die is vaak niet aanwezig. Wij zijn kennelijk niet bijgelovig.

Ine fein

Daarom heb ik juist spaanse loten gekocht op vrijdag de 23e

INCOGNITO

U geschiedt naar uw geloof, persoonlijk ben ik geen bijgelovig mens, zet rustig mijn schoen op tafel, vind een git zwarte kat mooi, en ga zo maar door, maar voor mensen die bijgelovig zijn is de kans wel groter dat er zich iets naars voor kan doen omdat ze zelf de Accelerator zijn door hun eigen gedachten.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.