menu: rubrieken, zoeken & meer

3,3 miljoen kinderen tussen 5 en 11 jaar krijgen deze week hun eerste corona-prik in Spanje

3,3 miljoen kinderen tussen 5 en 11 jaar krijgen deze week hun eerste corona-prik in Spanje
Beeld: Canva

3,3 miljoen kinderen tussen 5 en 11 jaar krijgen deze week hun eerste corona-prik in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze week, om precies te zijn op 15 december, wordt in Spanje gestart met de vaccinatiecampagne voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. In totaal gaat het om 3.287.111 kinderen die zich kunnen melden voor de eerste corona-prik. die van Pfizer is maar een speciale lichtere versie.

De vaccinatie wordt landelijk gecoördineerd maar uitgevoerd door de gezondheidsinstanties in de autonome regio’s die praktisch allemaal beginnen met de oudste groep van 10 en 11 jaar behalve in de Madrid regio waar broers en zussen ongeacht de leeftijd samen gevaccineerd kunnen worden en in Catalonië waar geen onderscheid wordt gemaakt in leeftijden.

Er zijn in Spanje bijna 3,3 miljoen kinderen in de leeftijdsgroep 5 tot en met 11 jaar die vanaf 15 december gevaccineerd kunnen worden met het Pfizer-vaccin. Op 13 december moeten er 1,3 miljoen pfizer-vaccins aankomen in Spanje die speciaal bedoeld zijn voor de kinderen in deze leeftijdsgroep. In januari moet een tweede partij aankomen in Spanje. Vanaf 14 december kan al begonnen worden met de vaccinatie maar vanwege organisatorische redenen zal dat waarschijnlijk 15 december worden.

De speciale Pfizer-vaccins hoeven niet te worden verdund en hebben een lagere dosis (1/3) dan de Pfizer-vaccins voor volwassenen (12+). Net zoals bij de volwassenen krijgen de kinderen ook twee prikken met een tussenliggende periode hebben maar niet van 21 dagen ofwel 3 weken maar 8 weken ofwel 2 maanden. Als een kind in die tussentijd 12 jaar wordt zal de tweede corona-prik een volwassenen Pfizer-vaccin zijn.

Kinderen die positief zijn getest op het coronavirus moeten na de diagnose minstens vier weken wachten voordat de corona-prik gezet kan worden. Als de besmetting gebeurt tussen de eerste en tweede corona-prik moet ook vier extra weken gewacht worden.

Op dit moment raken steeds meer kinderen besmet met het coronavirus of worden positief op het coronavirus getest waardoor de corona-incidentie in de leeftijdsgroep 5-11 jaar is gestegen naar 547 van de 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen.