Search
menu
Search

De ene turrón is de andere niet: Spaanse consumentenvereniging waarschuwt voor slechte kwaliteit kerstlekkernij

De ene turrón is de andere niet: Spaanse consumentenvereniging waarschuwt voor slechte kwaliteit kerstlekkernij
Beeld: Canva

De ene turrón is de andere niet: Spaanse consumentenvereniging waarschuwt voor slechte kwaliteit kerstlekkernij

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse Consumentenvereniging OCU heeft een vergelijkend onderzoek gedaan van de traditionele Spaanse turrón maar dan met chocoladesmaak. Er werden 17 ‘turrones de chocolate crujiente’ getest en de helft kwam er slecht vanaf en slechts 9 werden goed getest, maar waren niet fantastisch. De slechtste turrones zijn helemaal geen turrón en hebben geen echte chocolade volgens de OCU.

Om meteen met de deur in huis te vallen, volgens de OCU zijn de beste knapperige turrones met chocolade die van de El Corte Inglés en van het merk Picó. De experts zeggen dat deze turrones een felle kleur, voldoende dikte, een geur die doet denken aan chocolade, een homogene crunch en goede smelt in de mond hebben, maar dat ze toch weinig smaak hebben.

De experts van OCU menen dat 8 van de 17 geteste turrones met chocolade ronduit slecht zijn. Er wordt gesproken over slechte kwaliteit turrón, slechte kwaliteit chocolade en dat deze zogenaamde knapperige turrones helemaal niet knapperig zijn. Slechts 9 van de 17 geteste turrones worden redelijk goed getest. Slechts twee van de geteste turrones met chocolade hebben cacaoboter als ingrediënt.

De meeste turrones met chocolade hebben simpelweg een gebrek aan hoogwaardige ingrediënten die worden gecompenseerd door het gebruik van additieven in de samenstelling. Zoals toegevoegde aroma’s, die de natuurlijke smaak van cacao en de boter vervormen, tot emulgatoren. In veel geteste turrones met chocolade zit een product dat voor consumptie wordt afgeraden, E476 polyglycerol polyricinoleaat. Dit additief wordt gebruikt als texturizer in producten met cacao en chocolade suikergoed, maar het kan de slijmvliezen en de darmflora aantasten, wat op lange termijn problemen kan veroorzaken.

HIER kun je de geteste turrones met chocolade zien waarbij de ‘El Corte Inglés Turrón de Chocolate Crujiente’ van 250 g voor 1,25 euro er het beste vanaf komt. Als tweede staat op de lijst ‘Picó Turrón de Chocolate Crujiente’ van 300 g voor 1,99 euro. De knapperige turrón met chocolade van de Lidl (merk: Dor) van 1,55 euro voor 250 g wordt beter beoordeeld dan de chocolade turrón van Mercadona (merk: hacendado) van 1,60 euro voor 250 g.

  • turron1
  • turron2
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?