skip to Main Content

400 aangiften bij Justitie van “gestolen kinderen”

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) De Nationale Vereniging van Gedupeerden door Verdachte Adopties (Anadir) zal op 27 januari bij het Spaanse Openbaar Ministerie aangifte doen van zo’n 400 gevallen van ‘gestolen kinderen’.

Tussen de jaren 20 en 90 zijn volgens Anadir naar schatting 300.000 kinderen uit staats- en privé-ziekenhuizen gestolen van hun – veelal Republikeinse – ouders om ze met een vervalste identiteit door Franco-aanhangers te laten adopteren.

Enrique Vila, advocaat van Anadir meldde aan persbureau Efe dat hij alle provinciale Officieren van Justitie verzoekt om afdelingen te openen die zich volledig zullen wijden aan het onderzoeken van mogelijke gevallen van gestolen pasgeboren kinderen in de betreffende regio’s.

Volgens de advocaat zijn de 400 zaken die er nu liggen afkomstig van leden van Anadir, maar uit zorgvuldige berekeningen blijkt dat er in heel Spanje in totaal zo´n 300.000 vergelijkbare gevallen moeten bestaan.

De laatste tijd zijn de ‘niños robados’ van Spanje veel in het nieuws en wordt er eindelijk officieel werk van gemaakt om de illegale adopties gedaan door het Franco-regime officieel te onderzoeken.

Identiteit

Vanwege de nieuwe identiteit en vervalste geboortepapieren was de kans klein dat de kinderen ooit nog achter hun ware identiteit zouden komen. De laatste jaren wordt de roep in Spanje om misdaden, gedaan onder Franco’s bewind te bestraffen in plaats van te vergeten steeds groter.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend