menu: rubrieken, zoeken & meer

De vierde coronaprik is in Spanje goedgekeurd voor bepaalde personen

De vierde coronaprik is in Spanje goedgekeurd voor bepaalde personen
Beeld: 123rf

De vierde coronaprik is in Spanje goedgekeurd voor bepaalde personen

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nog niet zo lang geleden werd in Spanje geschreven dat het Ministerie van Volksgezondheid nog niet nadacht over een vierde coronaprik die dus volgt na de boosterprik. Maar op donderdag 13 januari heeft men toch besloten de vierde coronaprik toe te staan bij bepaalde groepen kwetsbare personen. De reden voor deze beslissing is het hoge aantal besmettingen en de verspreiding van de Omicron-variant.

De vierde coronaprik volgt op de eerste, tweede en de (derde) boosterprik en wordt vijf maanden na de laatste coronaprik gezet. Deze vierde coronaprik geldt op dit moment alleen nog voor personen met een afweerstoornis (immuungecompromitteerden) ofwel immuungecompromitteerde patiënten, in het Spaans ‘inmunodeprimidos’.

Het gaat om inwoners van Spanje die in Groep 7 zitten en een zeer hoog risico hebben op infectie zoals personen met taaislijmziekte, hematopoëtische stamceltransplantatie, orgaantransplantatie en op de wachtlijst staan voor orgaantransplantatie zoals long-, nier-, pancreas-, hart-, lever- of darmtransplantatie.

Ook dialysepatiënten van verschillende gradaties, patiënten met onco- en hematologische ziekten en verschillende soorten kankerpatiënten met of zonder chemotherapie evenals verschillende gevallen van HIV, immunodeficiënties of personen met Down-syndromen ouder dan 40 jaar komen in aanmerking voor een vierde coronaprik. Het gaat om ongeveer 120.000 personen in Spanje.

Uit onderzoek is gebleken dat een vierde coronaprik al na een week na toediening zorgt voor een vervijfvoudiging van antistoffen wat uiteraard een betere bescherming hoort te geven tegen Covid-19. Het gaat om een Israëlisch onderzoek waarop Israël de vierde prik-campagne bij het zorgpersoneel en 60-plussers gebaseerd heeft. Israël was namelijk het eerste land met een vierde coronaprik en Chili heeft aangekondigd ook een vierde coronaprik te gaan plaatsen terwijl in Spanje’s buurland Frankrijk ook al wordt gesproken over een vierde coronaprik.