Record aantal besmettingen maar veel minder ziekenhuisopnames in Spanje

Record aantal besmettingen maar veel minder ziekenhuisopnames in Spanje
Beeld: 123rf

Record aantal besmettingen maar veel minder ziekenhuisopnames in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het aantal positief geteste personen is tijdens de huidige zesde corona-golf vele malen hoger dan in de eerdere corona-golven maar dat reflecteert zich niet in de ziekenhuisopnames. Op donderdag werd er melding gedaan van 159.161 nieuwe positief geteste personen wat minder was dan de dag daarvoor toen op woensdag het dagrecord tijdens de corona-pandemie werd gemeld van 179.125 nieuwe positieven. Maar die tienduizenden positief geteste personen uit zich niet in veel meer ziekenhuisopnames, mede door de corona-vaccins.

De corona-incidentie blijft stijgen en is inmiddels op 3.156 per 100.000 personen in 14 dagen tijd gekomen wat het hoogste ooit is. Maar volgens de experts is de stijging minder hoog dan in voorgaande dagen/weken waardoor er al voorzichtig gesproken wordt over de piek van de zesde corona-golf. Toch kwamen er op donderdag nog steeds 159.161 nieuwe positief geteste personen bij waardoor het totaal steeg naar bijna 8 miljoen, om precies te zijn 7.930.528.

Maar volgens de website Nius is het aantal ziekenhuispatiënten per 100 positief geteste personen veel lager dan in de voorgaande corona-golven. Om precies te zijn wordt er geschreven over 2,4 per 100 wat minder is dan tijdens de vijfde corona-golf toen dat nog 15,3 per 100 was.

Dat wil echter niet zeggen dat er niet veel Covid-patiënten in de ziekenhuizen liggen met op dit moment 17.269 ziekenhuispatiënten waarvan er 2.227 op de intensive care (UCI) liggen. Wat betreft ziekenhuisopnames is dat 13,87% van de totale capaciteit en wat betreft de ic-patiënten is dat 23,62% van de totale capaciteit.

De meeste Covid-patiënten zijn te vinden in Catalonië (3.813) gevolgd door de Madrid regio (3.332), Andalusië (1.821) en de Valencia regio (1.509). De meeste ic-patiënten zijn te vinden in Catalonië (569 of 42%), Madrid regio (319 of 27%), Andalusië (244 of 13%) en de Valencia regio (208 of 25%).

Als gekeken wordt naar de voorgaande corona-golven dan is het volgende te zien: Tijdens de tweede corona-golf (3-9 november 2020) kwamen er 14 per 100 positieven in de ziekenhuizen terecht, in de derde corona-golf (26 januari-1 februari 2021) wordt gesproken over 12,5 per 100, in de vierde corona-golf (20-26 april 2021) was dat 15,3 per 100 en tijdens de vijfde corona-golf (27 juli-2 augustus 2021) was dat gezakt naar 6,4 per 100 positieven. 

Voor de eerste corona-golf zijn geen duidelijke data beschikbaar maar logischerwijze lagen er toen veel meer mensen in de ziekenhuizen maar er werd ook minder of niet getest vanwege het ontbreken van coronatesten. Maar er lagen toen wel de meeste mensen in de ziekenhuizen en er overleden ook veel meer mensen. Alleen in Madrid lagen begin april 2020 circa 16.174 Covid-patiënten in de ziekenhuizen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.