Search
menu
Search

Familie berooft 35 ouderen in Zaragoza en Catalonië via omhelzingen

Familie berooft 35 ouderen in Zaragoza en Catalonië via omhelzingen
Beeld: Canva

Familie berooft 35 ouderen in Zaragoza en Catalonië via omhelzingen

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA/BARCELONA – De Nationale en Catalaanse Politie slaagden er in een familiale criminele clan op te rollen. De bende beroofde bejaarden door hen op straat te knuffelen of door bankkaarten te roven en plunderen. Het gros van de slachtoffers viel in Zaragoza en op meerdere plaatsen in Catalonië. 

Het was de Nationale Politie die een criminele organisatie inrekende die zich specialiseerde in de diefstal van horloges en juwelen. De bende bestond uit 12 personen van een en dezelfde familie. Ze gingen te werk via de methode van de “abrazo amoroso” (de liefdevolle knuffel). Concreet houdt dat in dat de dader een slachtoffer onverwachts omhelst en zo ongezien iets van zijn lichaam ontfutselt.

In totaal werden op deze manier minstens 35 slachtoffer beroofd, voornamelijk in Zaragoza en Barcelona. De Politie houdt er ook rekening mee dat de bende misschien eveneens actief is geweest in Valencia en andere provincies. Alle slachtoffers waren bejaarde mensen. De daders naderden de oude mensen terwijl ze deden alsof ze het slachtoffer herkenden. Ze hoopten zo als bekende over te komen, mede door bijvoorbeeld luidop te vragen hoe het met een buurman ging. Vervolgens omhelsde de dader het slachtoffer en roofden deze de juwelen. 

Het waren de vrouwen van de clan die de diefstal zelf deden. In tussentijd wachten de mannen hen op met een vluchtwagen om zich snel uit de voeten te maken. Als het erg waardevolle juwelen betrof, werden die ook meteen het land uit gesmokkeld. In totaal vond de politie bij de daders een groot aantal horloges, broches, halskettingen, 4000 Euro cash, valse documenten en telefoontoestellen.

Drie van de daders werden ook beschuldigd van wat bekend staat als ‘scalping’. Die methode bestaat eruit dicht bij een bejaarde te staan wanneer die geld uit een automaat afhaalt. Wanneer het de dader lukt de code te zien, steelt hij de kaart en plundert in allerijl desbetreffende rekening.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?