skip to Main Content

ETA heeft Spaanse staat 11 miljard euro gekost

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – (Else Beekman) Sinds het bestaan van de ETA, nu bijna 50 jaar, heeft de groepering de staat meer dan 11 miljard euro gekost aan voorzorgsmaatregelen, reparaties en schadevergoedingen.

Behalve de directe kosten die door de ETA veroorzaakt zijn, zijn er ook veel indirecte kosten. Ondernemers die hun zaak uiteindelijk gesloten hebben of moesten verhuizen om elders opnieuw te beginnen. Of investeerders die het niet aandurfden om in Baskenland te investeren.

Volgens berekeningen van Mikel Buesa, professor in de economie, had Baskenland zonder de ETA in de afgelopen 50 jaar een economische groei van 20% kunnen hebben. Er is ongeveer 150.000 miljoen euro verloren gegaan.

Afpersing

Bij bovenstaande gegevens is nog geen rekening gehouden met het feit dat veel mensen de staat verlaten hebben en er dus geen geld hebben uitgegeven. Volgens Buesa besteden zijn partijgenoten vooral aandacht aan werkgelegenheid. De terroristische groep heeft tussen 1978 en 2008 via chantage en afpersing 115 miljoen euro binnengehaald voor hun strijd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend