skip to Main Content

Smog in Spanje neemt toe

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) De luchtvervuiling in de grote Spaanse steden begint gevaarlijke vormen aan te nemen nu er al dagenlang geen sprake is van wind of regen om de lucht wat te klaren. Jaarlijks overlijden er in Spanje 16.000 mensen vroegtijdig door luchtvervuiling. Eén van de grote vervuilers is de auto en juist daardoor is het zo moeilijk om verandering in de situatie te brengen.

De meeste mensen hebben niet direct last van hoge concentraties aan vervuilde lucht, maar op de lange termijn kan het ziektes veroorzaken waaraan men kan overlijden. Volgens berekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie leven mensen die regelmatig in vervuilde omgevingen verkeren gemiddeld acht maanden korter. Volgens de normen van de EU ademen 16 miljoen Spanjaarden vervuilde lucht in.

In Alcorcón, Madrid, Getafe, Barcelona en Valencia was vorig jaar sprake van luchtvervuiling in te hoge mate. In de Spaanse grondwet staat vermeld dat iedere inwoner recht heeft op een goed leefmilieu en de plicht heeft dit milieu ook zelf in stand te houden.

Decreet

De regering nam onlangs twee decreten aan waarin de wettelijk toegestane niveaus zijn vastgelegd. Op basis hiervan kan een nationaal plan worden ontwikkeld om de luchtvervuiling binnen de perken te houden. Tot die tijd blijven regen en wind de enige manier om de lucht te klaren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend