skip to Main Content
De Spaanse politie probeert Spanje nogmaals uit te leggen hoe men op een rotonde moet rijden (video)

De Spaanse politie probeert Spanje nogmaals uit te leggen hoe men op een rotonde moet rijden (video)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Een van de meest gehoorde klachten van buitenlanders die in Spanje gaan wonen en autorijden is het feit dat het erop lijkt dat niemand in Spanje weet hoe men een rotonde moet nemen, hoe men erop en weer eraf moet rijden zonder voor gevaarlijke situaties en ongevallen te zorgen. Regelmatig plaatst de Guardia Civil, de politie die in praktisch heel Spanje voor de veiligheid op de Spaanse wegen zorgt, berichten met video’s en foto’s op Twitter om het een en ander uit te leggen. Nu probeert men het weer met een nieuw videobericht maar echt duidelijk is het nu ook weer niet.

Er zijn in Spanje veel rotondes te vinden die weliswaar mooi aangekleed zijn met palmbomen, struiken, bloemen, monumenten, standbeelden etc. maar het nemen van die ronde kruispunten lijkt voor veel autorijders toch moeilijk te zijn. Overigens geldt dat natuurlijk niet alleen voor de Spanjaarden maar ook voor veel buitenlanders in het land waaronder tevens Nederlanders, Belgen, Fransen, Italianen, Portugezen, etc. De rotonde blijft toch altijd weer dat ene knooppunt waar veel automobilisten de weg kwijtraken.

Op de korte video is te zien hoe men in, op en af moet rijden bij een rotonde maar de uitleg is niet echt heel duidelijk gezien het aantal reacties op deze video uitleg. Dat wordt gedaan door middel van rode, gele en groene auto’s en tekst. Als je Spaans kunt lezen is het de moeite om de video eens te bekijken en wellicht te beoordelen.

De Guardia Civil zit er zelf echter ook wel een naast. Dat bleek wel in september 2016 toen men op Twitter een bericht plaatste met foto waarop te zien was dat de binnenste ring stil moest gaan staan op de rotonde als men wilde afslaan. Dat leverde zoveel reacties op dat degene die verantwoordelijk is voor het bijhouden van Twitter dat moest rectificeren. Dat wel, op komische wijze zoals altijd bij de Guardia Civil.

Voor de goede orde

In principe rijdt je een rotonde (rotonda in het Spaans) in Spanje precies hetzelfde als in Nederland en België, die regels zijn eigenlijk niet anders. Ware het niet dat blijkt (wie kan dit bevestigen) dat bij het autorijlessen wordt aangeleerd dat als iemand een rotonde driekwart wil nemen, dus afslaan bij de derde afslag, men in de buitenste ring moet blijven rijden en het knipperlicht aan moet doen om aan te geven aan de auto’s die rechtdoor willen rijden dat je verder afslaat naar links. In de praktijk gebeurt dat ook veel waarbij dit voor gevaarlijke situaties zorgt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 24 reacties
 1. Zo moeilijk is het niet voor ons Nederlanders toch? Blijf duidelijk met je richting aanwijzer! Hier in Spanje zijn ze daar erg laks mee maar ik weiger daaraan mee te doen, maar waar je ook rijdt op deze aardbol anticipeer op wat de medeweggebruikers doen! Dus kijken en nog eens kijken!

 2. Het is inderdaad niet een duidelijkheid verschaffende video, ik zie vele meningen voorbij komen, waaronder ook de juiste.
  Als ik u een raad mag geven, blijf allert en rijd devensief, dan kom je er altijd.

 3. zo simpel gewoon rotondes met één brede rijstrook en alles is opgelost waarom zoals hier in Almeria 4 tot 5 rijstroken dat is pas om ongevallen vragen .

 4. Kan men in Spanje niet meer de aandacht vestigen op het feit dat sinds de crisis in 2007 er nog steeds bijna nergens op de snelwegen en knoopunten daarin de straat verlichting brandt? Een hoop weggegooid geld maar belangrijker, in België en Nederland weet men toch al lang dat goed verlichte wegen vele ongelukken voorkomen?
  Of die onzinnig korte in- en uit-voeg stroken op de vele snelwegen. Vaak zijn de invoegstroken zo kort en komt men onder een hoek de snelweg op dat het verkeer op die snelweg precies in de ‘dode-hoek’ zit van de invoeger. Vaak gebeurt het dat het verkeer op de snelweg ineens moet uitwijken voor een invoeger die niks zag, of dat de invoeger ineens boven op zijn rem gaat staan omdat ie toch niet durft in te voegen of er gewoon geen plek is.. Levensgevaarlijk.
  Of wat te denken van weg afzettingen op de snelwegen ivm. onderhoud etc. Een paar pilonnetjes en dat is het. Overdag zie die wel maar ‘s nachts pas op het allerlaatste moment. (Tja, de verlichting staat ook nog steeds niet aan…).
  En zo zijn er nog vele andere zaken die aan het Spaanse wegennet veranderd kunnen worden opdat het hoge aantal verkeersongelukken (en doden!) hier echt wat gaat afnemen.

 5. De enigste logische manier van een rotonde ‘nemen’ is de buitenste ring voor de eerstkomende afslag, eventueel de 2e. De eventuele ‘binnen-ring’ voor de 2e en eventueel 3e afslag. En als er ook nog een 3e ring is kan die gebruikt worden voor de 2e en 3e of meerdere afslagen. Zo blijft het verkeer goed geschijden en zit je elkaar niet in de weg. Mijns inziens gebeuren de meeste ongelukken doordat iemand op de buitenste ring toch gewoon doorrijd naar de 2e of 3e afslag wat tegennatuurlijk is.
  Als dat de norm zou zijn zoals dus ook de schrijver van het artikel wordt gesteld (en het knipper licht aan!) dan kan je die 2e en 3e ring ook gewoon wegdoen. Er wordt dan nl. geen gebruik meer van gemaakt!

  Wel is het inderdaad zo dat rotondes met meer dan 2 rijbanen vaak verworden tot racebanen en deze beter vervangen kunnen worden door ongelijkvloerse ‘flyovers’ etc. In Nederland waren er vele van vroeger maar bij mijn weten zijn die allemaal vervangen. Te gevaarlijk. In Spanje zal het nog wel even duren ben ik bang. Verkeersveiligheid is niet zo’n issue hier….

 6. Gewoon een NL-kenteken op je auto. Spanjaarden houden rekening met je op rotondes, omdat zij denken dat die Hollanders het goed doen.

 7. Het principe is eigenlijk zeer simpel en het heeft de bedoeling om “zo vlot mogelijk” de wagens de rotonde op en af te laten rijden , en dit met zo weinig mogelijk “volledig” stoppen en weer vertrekken. Op die manier ritst men op en af de rotonde. Een vereiste is wel dat diegene die eraf moet zijn pinker intijds aanzet, en dit ter hoogte van het vorige oprijdende baanvak. Ikzelf rij zeer graag op rotondes en het is een plezier als men het systeem kent. Weet wel dat in ENGELAND een wagen die op de tweede( dus binnenste) rijstook rijd op een rotonde en pas de tweede afslag van de rotonde wil nemen die dat mag doen en zelfs voorrang heeft.. Dus bij een rotonde met vier afslagen moet de wagen die op de buitenste ring rijd altijd afslaan bij de eerste afslag of ten laatste aan de tweede. Rij je dus aan de binnenkant dan mag je als voorrang hebbende de tweede , derde , vierde of nog eens rond .. afslag nemen met gebruik van pinklicht.. Waarschijnlijk en naar men ervaring rijden er veel Engelsen rond in Spanje,ondertussen met een Spaanse nummerplaat. Het zijn dus niet altijd Spanjaarden die u soms afsnijden maar ook Engelsen die hun verkeersregelgeving van in de UK denken te mogen toepassen.

  1. Dar zou geen problemen op mogen leveren (bij rotondes met twee rijstroken) las iedereen het goed zou doen (en beseft dar je niet moet inhalen op rotondes). Op een rotonde heb je voorrang, als iedereen het juist doet kun je van de binnen maar de buitenring gaan voor je afslag, zonder dat iemand daar rijdt (want die hoort ingeval van gelijk oprijden eerder afgeslagen te zijn, of jou toen hij opreed voorrang te hebben verleend).

   Als iedereen het goed doet is het heel makkelijk, maar als lesauto’s het al verkeerd doen (en dat ook nog mag)… Het probleem is dus dat je op een rotonde altijd rechts mag blijven rijden terwijl je dan anderen in de weg zit.

 8. ¿Er op lijkt?
  Waar ik woon hebben ze op alle drukke kruispunten rotondes aangelegd, maar wat wil nu het geval, ze hebben de stoplichten niet weggehaald.
  Dus waar anders één obstakel was (alleen het stoplicht) zijn er nu twee (het stoplicht en de rotonde). En als het echt heel druk is zetten ze er ook nog eens een politie-agent neer die de boel gaat regelen (drie obstakels dus) en veranderd de boel geheid in een chaos. Echt begrijpen wat de functie van een rotonde is doen ze het niet.

 9. Naar mijn mening zijn de rotondes in Spanje veel te groot, waardoor de snelheid van de auto’s veel te hoog is en dus gevaar voor letsel. De Guardia Civil zou meer erop moeten wijzen dat je op een rotonde niet mag inhalen en dat je de richtingaanwijzers moet gebruiken als je de rotonde wilt verlaten. En die 3-baans rotondes zijn veel te gevaarlijk bij het afslaan. Drempels zouden daarbij kunnen helpen en laten ze in hemelsnaam die zebra’s nét na de afslag weghalen, levensgevaarlijk voor voetgangers. Waar ik woon gebruikt ongeveer 50% van de automobilisten hun richtingaanwijzers, net als 40 jaar geleden….

 10. In Spanje kan je een auto kopen zonder knipperlichten omdat het te lastig is die aan te zetten, je heb wel de vier knippers die je aanzet als je ergens stationeer waar je niet mag dan ben je in orde, volgens de Spanjaarden hun gedachten, nooit zullen ze het kunnen. links rijden en dan claxoneren omdat de rechtse plots voor je neus links de straat inrijdt pijlen op de grond verkeersborden doorlopende lijn slaan ze gewoon links af… in 1964 was er 1 auto voor 4.000.000 mensen. Spaanse mensen kopen een auto op het geluid van de claxon!

  1. Adolfo je hebt helemaal gelijk en Rudy kan maar beter in de kroeg blijven want hij is waarschijnlijk een gevaar op de weg

 11. Rotonde rijden kunnen ze inderdaad niet je komt ogen te kort.
  Helemaal links gaan rijden en dan de eerste afslag willen nemen het is om te huilen
  Het enige is dat iedereen wel super alert is op een rotonde en vrij rustig rijdt. Althans dat is mijn ervaring.

 12. Het zou al veel helpen als de Spanjaarden eens leren dat er ook andere weggebruikers op een rotonde aanwezig zijn. Teveel malloten pakken de binnenste ring en willen dan dwars door je heen rechtsaf slaan bij de afrit die zij moeten hebben.

  1. Ik zit aan de buitenste rand en bij de eerste rechtse afslag ga ik niet naar rechts want ik moet de tweede hebben. Ik heb mijn richtingsaanwijzer links aan, zodat ze weten dat ik niet naar rechts ga. Toch hebben ze haast en halen me op de rotonde in en gaan dan dwars voor mijn wagen naar rechts en dan moet ik stevig remmen om geen botsing te krijgen. Is er toevallig ook een video van twee wegen op de rotonde? Ik zie alleen maar rotonde met 3 of 4 banen. Ik vind de rotonde maar een huiverige situatie hier.

   1. Als je niet de eerste afslag moet hebben moet je de binnenring pakken en dan naar links voorsorteren om de 2e afslag te pakken, dat is toch niet zo moeilijk de buitenste ring is alleen als je de eerste afslag moet hebben. Tuurlijk kan je je wel eens vergissen dan is het even opletten wat de andere weggebruikers doen.

 13. Ik zie alle lesauto’s via de rechterstrook driekwart rondgaan (zonder knipperlichten).

  Knipperlichten zijn niet meer verplicht (maar links bij driekwart rond) maar ik gebruik ze toch wel.

  De video van de Guardia Civil is minder met de groene auto, die wisselt iets te vroeg van strook en geeft daarbij geen richting aan.

  Als de autoscholen het fout aanleren en de politie het ook niet helemaal goed weet uit te leggen is het begrijpelijk dat het zo’n rommeltje is op Spaanse rotondes.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken