Vodafone eerste provider die stopt met het 3G-netwerk voor mobiele telefoons in Spanje

Vodafone eerste provider die stopt met het 3G-netwerk voor mobiele telefoons in Spanje
Beeld: Canva

Vodafone eerste provider die stopt met het 3G-netwerk voor mobiele telefoons in Spanje

MADRID – Net zoals andere landen gaan de telecomaanbieders in Spanje ook langzaam stoppen met het 3G-netwerk voor mobiele telefoons. In Nederland is al bevestigd dat vanaf 31 maart er geen 3G-netwerk meer mogelijk zal zijn maar in Spanje zijn het de telecomproviders die langzaam dit netwerk zullen uitzetten om plaats te maken voor 4G, 4G+ en 5G.

3G is de derde generatie mobiel netwerk maar er zijn steeds minder mensen die daar nog gebruik van maken terwijl de machines om de antennes te laten draaien veel stroom kosten. Vodafone zegt dat het uitschakelen van 3G in Spanje jaarlijks 52 GWh aan elektriciteit scheelt. Het was ook Vodafone Nederland die al in 2020 het 3G-netwerk uit de lucht haalde terwijl KPN dat vanaf 31 maart 2022 zal doen.

In Spanje is het ook Vodafone die met een uitschakeling van het 3G-netwerk aan het testen is in Talavera de la Reina (Toledo) en Badalona (Barcelona). Met het uitschakelen van 3G wordt er ook meer ruimte vrij gemaakt voor 4G en 5G. Net zoals in Nederland zal het 2G-netwerk nog in de lucht blijven om oudere mobiele telefoons nog van een signaal te kunnen voorzien.

Movistar (Telefonica) is voorlopig nog niet van plan om met het 3G-netwerk te stoppen. De grootste Spaanse provider denkt eraan om dat in 2025 te doen wanneer het bereik van het glasvezelnetwerk 100% is in Spanje. Orange en MásMóvil hebben nog niets gezegd over het uitschakelen van hun 3G-netwerken in Spanje. 

Ondertussen gaat de verspreiding van het langverwachte 5G-netwerk ook door bij alle grote telecomproviders. Vodafone was in 2019 de eerste provider die begon met 5G in Spanje maar nu is Movistar de provider met het grootste en snelste 5G-netwerk gevolgd door andere providers zoals Orange en MásMóvil. Daarbij moet wel gezegd worden dat het huidige 5G nog niet op volle potentie draait in Spanje want er wordt gebruik gemaakt van 5G NSA via 3,5 GHz in plaats van 5G SA.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.