Search
menu
Search

Eerste LaLiga profvoetballer die uit de kast komt in Spanje

Eerste LaLiga profvoetballer die uit de kast komt in Spanje
Beeld: Sparta.cz / web

Eerste LaLiga profvoetballer die uit de kast komt in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – De Tsjechisch voetballer Jakub Jankto speelt normaal gesproken in Spanje als middenvelder bij Getafe in de eerste divisie van de La Liga voetbalcompetitie. Jakub heeft deze week het nieuws weten te halen, niet omdat hij goed voetbalt, maar omdat hij de eerste profvoetballer is die zegt gay te zijn.

Op social media plaatste Jakub een video met de tekst ‘Soy homosexual y ya no quiero esconderme’ ofwel ‘ik ben homoseksueel en ik wil me niet meer verstoppen’. Met die woorden is de Tsjechische profvoetballer van Getafe de eerste geworden in Spanje die openlijk toegeeft gay te zijn.

Zijn voetbalclub Getafe heeft steun betuigd aan de voetballer en respecteert zijn beslissing om uit de kast te komen, een moedige beslissing in deze door mannen gedomineerde wereld. Jakub is de eerste profvoetballer in Spanje die zegt gay te zijn. In oktober 2021 maakte de Australische voetballer Josh Cavallo publiekelijk zijn homoseksualiteit bekend.

De 27-jarige Jakub tekende in 2021 voor Getafe. Hij speelde vanwege een blessure slechts 14 LaLiga-wedstrijden voordat hij in augustus 2022 terugkeerde naar Tsjechië waar hij door getafe is uitgeleend aan Sparta Praag. In feite speelt hij dus voor het Spaanse Getafe, maar voetbalt hij nu uitgeleend aan Sparta Praag.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?