skip to Main Content

Spanje genereert meer afval dan Europees gemiddeld en recycled het minst

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Uit de gegevens van Eurostat blijkt dat Spanje en haar inwoners meer afval produceren dat het Europese gemiddelde. Daarnaast wordt er in het land het minst gerecycled van heel de Europese Unie. Per persoon wordt er in Spanje op jaarbasis 547 kilo afval opgehaald terwijl het Europese gemiddelde op 513 kilo ligt. Spanje genereert dus 6% meer afval dan het Europese gemiddelde. Daarnaast recycled Spanje op jaarbasis slechts 15% van het afval terwijl alle 27 Europese landen samen een gemiddeld hebben van 24% gerecycled afval.

De studie van Eurostat is weliswaar gebaseerd op gegevens uit 2009 maar nog steeds actueel te noemen. Spanje staat op de lijst van Eurostat op de tiende plaats van landen die het meeste afval produceert met 547 kilo afval per persoon op jaarbasis. Toch staat Spanje nog ver onder andere landen zoals Denemarken, Ierland, Cypres en Luxemburg waar per jaar meer dan 700 kilo per persoon aan afval wordt geproduceerd en landen als ons eigen Nederland en Malta waar tussen de 600 en 700 kilo afval per jaar en per persoon wordt geproduceerd.

Andere landen zitten net zoals Spanje tussen de 500 en 600 kilo aan afval per jaar per persoon. Dit zijn de landen Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Groot Brittannië terwijl landen als België, Portugal, Zweden, Finland, Griekenland, Bulgarije, Slowakije en Hongarije tussen de 400 en 500 kilo afval per persoon per jaar produceren.

52% van het Spaanse afval komt op de afvalberg terecht terwijl 15% gerecycled wordt en 9% verbrand. Landen als Roemenië en Malta sturen bijna 99% naar de afvalberg terwijl Denemarken met 48%, Nederland met 39% en België met 35% van het afval verbranden. Oostenrijk met 70%, Duitsland met 66%, Nederland met 61% en België met 60% staan bovenaan de lijst van landen die het meeste reccylen of hergebruiken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend