Search
menu
Search

Catalaanse ex premier Artur Mas veroordeelt tot twee jaar uitzetting van een openbare functie

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse ex premier Artur Mas veroordeelt tot twee jaar uitzetting van een openbare functie

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Artur Mas zal nu door de Catalanen zeker gezien worden als martelaar voor de goede zaak, om het zo maar te zeggen. De ex premier van de Catalaanse regionale overheid is door de rechters van het Tribunal Superior de Justicia de Catalunya unaniem veroordeelt tot het twee jaar lang niet mogen uitvoeren van een openbare functie en een geldboete van 36.500 euro voor ongehoorzaamheid en het niet opvolgen van de bevelen van het Spaans Constitutioneel Hof rondom het illegale alternatieve referendum betiteld als “consulta 9N”.

Er hing een straf van 10 jaar boven het hoofd van de ex premier maar de rechters hebben besloten Artur Mas voor twee jaar uit de schijnwerpers te halen, een periode van 24 maanden waarin de man geen openbare functie mag uitvoeren. Naast Artur Mas kregen de twee andere verdachten Joana Ortega 21 maanden en Irene Rigau 18 maanden straf waarin ook zij geen openbare functie mogen uitvoeren. Alle drie de verdachten kregen daarnaast geldboetes tussen de 36.500 voor Artur Mas en 30.000 en 24.000 euro voor de twee vrouwen die voor de rechter moesten komen.

De uitspraak van de rechters van het Tribunal Superior de Justicia de Catalunya is niet meteen in werking getreden en er kan nog tegen geprotesteerd worden, iets wat de drie betrokkenen dan ook zullen gaan doen. Zoals te verwachten is zijn de drie betrokkenen en de Catalaanse politiek het niet eens met deze uitslag en wordt het hele proces gezien als een fraude en een manier van de Spaanse regering om het Catalaanse scheidingsproces te bemoeilijken. Feit is echter dat er een verbod was van het Constitutioneel Hof en dat dit niet is opgevolgd door regionale leiders.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?