skip to Main Content
Catalaanse ex premier Artur Mas veroordeelt tot twee jaar uitzetting van een openbare functie

Catalaanse ex premier Artur Mas veroordeelt tot twee jaar uitzetting van een openbare functie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Artur Mas zal nu door de Catalanen zeker gezien worden als martelaar voor de goede zaak, om het zo maar te zeggen. De ex premier van de Catalaanse regionale overheid is door de rechters van het Tribunal Superior de Justicia de Catalunya unaniem veroordeelt tot het twee jaar lang niet mogen uitvoeren van een openbare functie en een geldboete van 36.500 euro voor ongehoorzaamheid en het niet opvolgen van de bevelen van het Spaans Constitutioneel Hof rondom het illegale alternatieve referendum betiteld als “consulta 9N”.

Er hing een straf van 10 jaar boven het hoofd van de ex premier maar de rechters hebben besloten Artur Mas voor twee jaar uit de schijnwerpers te halen, een periode van 24 maanden waarin de man geen openbare functie mag uitvoeren. Naast Artur Mas kregen de twee andere verdachten Joana Ortega 21 maanden en Irene Rigau 18 maanden straf waarin ook zij geen openbare functie mogen uitvoeren. Alle drie de verdachten kregen daarnaast geldboetes tussen de 36.500 voor Artur Mas en 30.000 en 24.000 euro voor de twee vrouwen die voor de rechter moesten komen.

De uitspraak van de rechters van het Tribunal Superior de Justicia de Catalunya is niet meteen in werking getreden en er kan nog tegen geprotesteerd worden, iets wat de drie betrokkenen dan ook zullen gaan doen. Zoals te verwachten is zijn de drie betrokkenen en de Catalaanse politiek het niet eens met deze uitslag en wordt het hele proces gezien als een fraude en een manier van de Spaanse regering om het Catalaanse scheidingsproces te bemoeilijken. Feit is echter dat er een verbod was van het Constitutioneel Hof en dat dit niet is opgevolgd door regionale leiders.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Het hele proces wordt aanzien “als een fraude”, moet het niet zijn “als een farce”. De betekenis van die twee woorden, maken wel een groot verschil.

 2. Milde straf, net omdat Madrid geen martelaar wou maken van hem, want er hing 10 jaar boven z’n hoofd.
  2 Jaar geen openbare functie is ‘n lachertje, daar hij sowieso achter de schermen Puigdemont dirigeert.

  1. Vanuit Catalonië heb ik alles goed kunnen volgen. Gewoon te gek voor woorden dat je niet eens een referendum mag organiseren, helemaal uit de tijd.

   1. Feola, u heeft het dus van dichtbij goed gevolgd. In het Catalaans neem ik aan want zo heb je alle info uit de bron. Het zal u dus niet ontgaan zijn dat de provincie Catalonië zich wilde, en nog steeds wil, afscheiden van het moederland. Daarmee was/is de nationale regering niet blij mee, was er zelfs op tegen en gaf derhalve geen toestemming voor dat referendum. Logisch toch? Zelfs in deze tijd moet iedereen zich aan de wet houden. Niks mis mee lijkt me.

    1. Inderdaad, in het Catalaans en in het Spaans. Het is nog niet bewezen dat een meerderheid zich wil afscheiden, vandaar de noodzaak van een referendum. Geen enkel land zal het eens zijn met afscheiding van een deel van het land, en toch worden regio’s/deelstaten soms onafhankelijk. En vast niet op een “legale” manier, vanuit de landsregering bezien.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken