Catalaanse ex premier Artur Mas veroordeelt tot twee jaar uitzetting van een openbare functie

Freepik
Beeld: Freepik

Catalaanse ex premier Artur Mas veroordeelt tot twee jaar uitzetting van een openbare functie

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Artur Mas zal nu door de Catalanen zeker gezien worden als martelaar voor de goede zaak, om het zo maar te zeggen. De ex premier van de Catalaanse regionale overheid is door de rechters van het Tribunal Superior de Justicia de Catalunya unaniem veroordeelt tot het twee jaar lang niet mogen uitvoeren van een openbare functie en een geldboete van 36.500 euro voor ongehoorzaamheid en het niet opvolgen van de bevelen van het Spaans Constitutioneel Hof rondom het illegale alternatieve referendum betiteld als “consulta 9N”.

Er hing een straf van 10 jaar boven het hoofd van de ex premier maar de rechters hebben besloten Artur Mas voor twee jaar uit de schijnwerpers te halen, een periode van 24 maanden waarin de man geen openbare functie mag uitvoeren. Naast Artur Mas kregen de twee andere verdachten Joana Ortega 21 maanden en Irene Rigau 18 maanden straf waarin ook zij geen openbare functie mogen uitvoeren. Alle drie de verdachten kregen daarnaast geldboetes tussen de 36.500 voor Artur Mas en 30.000 en 24.000 euro voor de twee vrouwen die voor de rechter moesten komen.

De uitspraak van de rechters van het Tribunal Superior de Justicia de Catalunya is niet meteen in werking getreden en er kan nog tegen geprotesteerd worden, iets wat de drie betrokkenen dan ook zullen gaan doen. Zoals te verwachten is zijn de drie betrokkenen en de Catalaanse politiek het niet eens met deze uitslag en wordt het hele proces gezien als een fraude en een manier van de Spaanse regering om het Catalaanse scheidingsproces te bemoeilijken. Feit is echter dat er een verbod was van het Constitutioneel Hof en dat dit niet is opgevolgd door regionale leiders.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.