skip to Main Content
Overstromingen en veel problemen door de regen en wind na wolkbreuk in Alicante (foto’s)

Overstromingen en veel problemen door de regen en wind na wolkbreuk in Alicante (foto’s)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Volgens de weerspecialisten heeft Alicante maandagavond te maken gehad met de ergste wolkbreuk tijdens een “gota fria” van de afgelopen 20 jaar. In slechts enkele uurtjes kwam er per vierkante meter 150 liter regenwater naar beneden wat voor grote overstromingen, ondergelopen straten en pleinen zorgde, parkings die vol stonden met water en diverse andere problemen. Samen met de regen had de regio ook te maken met de harde wind wat er even voor zorgde dat Alicante wel een hel leek tussen 19.30 en 22 uur.

Het was een grote chaos in de stad Alicante nadat de ergste wolkbreuk sinds 1997 (toen er 271 liter water per vierkante meter viel) het dagelijkse leven even onmogelijk maakte. De regen kwam zo heftig uit de lucht vallen dat alles in een korte periode onder liep met water. De 150 liter regenwater per vierkante meter is ongeveer de helft van wat normaal gesproken (311,1 liter) op jaarbasis valt en zes keer meer dan wat normaal valt in maart.

Geen slachtoffers

Gelukkig zijn er geen dodelijke slachtoffers te betreuren maar het scheelde niet veel omdat de politie en brandweer diverse personen moesten redden die vast zaten in hun voertuigen omdat ze compleet verrast werden door het wassende water. Zoals een chauffeur die vast zat in zijn auto die in de rivier Serpis werd meegesleurd of twee inzittenden van een auto die urenlang op het dak van hun auto op hulp hebben gewacht nadat ook zij compleet verrast werden door het stijgende water.

Sneeuw

Terwijl de kust en de meeste gebieden in de provincie Alicante te maken hadden met de enorme regenval, hadden andere delen weer te maken met sneeuw. De gemeenten l’Alcoià, El Comtat, La Foia de Castalla, Alcoy, Jijona, Onil en Ibi waren bedekt met een laag sneeuw wat voor veel inwoners als een verrassing kwam. Helaas was het ook een verrassing voor het wegverkeer aangezien de wegen en snelwegen tevens bedekt waren met sneeuw waardoor het verkeer ernstige problemen had. Temperaturen in deze gebieden daalden met 15 graden in een dag tijd.

Geschiedenis

Zoals al eerder vermeld is er op maandagavond ongeveer de helft (150 liter) aan regen naar beneden gekomen van wat normaal op jaarbasis (311,1 liter)per vierkante meter valt. Op een avond tijd is zes keer meer regen gevallen dan wat normaal in een maartmaand naar beneden komt. Het is daarnaast de eerste keer sinds 20 jaar dat er zo’n heftige regenval plaatsvond in Alicante en de derde heftigste sinds 80 jaar. In 1997 viel er 271 liter water per vierkante meter terwijl dat in 1934 270,3 liter water was. Nu werd er gemiddeld 150 liter water geregistreerd per vierkante meter.

Wat is een Gota Fría

De “gota fría” is een weersverschijnsel wat letterlijk vertaald “koude druppel” betekent en regelmatig plaatsvindt aan de Middellandse Zeekust en op de Balearen eilanden. Het verschijnsel gaat gepaard met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/u. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook de temperatuur af. Een gota fría is meestal van korte duur maar wel kort en krachtig. De oorzaak is kort gezegd het in de nazomer of het vroege najaar botsen van de nog warme vochtige Middellandse Zee Lucht vanuit het oosten op de reeds afkoelende Atlantische Oceaan Lucht vanuit het westen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Ja het hoort erbij zeer vervelend maar toch, de regen wind en sneeuw is niet leuk maaaar
  er is toch meer dan 9 maanden mooi zomer weer met veel zon
  en dat hebben wij niet in Nederland dus, blijf daar maar zitten.

  gr. J.J.

 2. De dooddoener “” OPWARMING VAN DE AARDE “” alhoewel dat dit eerder op het T.O.G. wijst
  AFKOELING VAN DE AARDE hihi

 3. Ik wist niks van een Gota fria, we wonen hier nu net 1 jaar en hebben al van alles gekregen aan weersomstandigheden, sneeuw veel harde wind en regen. Ik hoor van de mensen die hier al langer wonen dat het niet normaal is. Dat hoop ik dan maar want nu kom je erachter dat de meeste huizen hier niet op gebouwd zijn, als het hard regent komt het water onder de deur door.
  Wij zijn nog steeds blij hier te wonen maar hopen dat het weer een jaar of 20 duurt.

  1. Het klimaat is fel aan het veranderen in Spanje en veel wetenschappers vrezen dat de winters kouder zullen worden en de zomers verschroeiend heet.

 4. Ja, en daarom is dit GEEN gota fría. De zee is zo ongeveer op zijn koudst. Er is dus geen sprake van deze genoemde ” botsing”.
  De term gota fría lijkt deze natte winter te pas en onpas bij iedere regenval gebruikt te worden. Ten onrechte dus.

  1. Idd. Een gota fria is bijna altijd vlak na de zomer als de zeelucht warm en vochtig is en er een hogere koude (meestal Noordelijke) luchtstroming is die met die warme opstijgende lucht botst, die vervolgens snel afkoelt waardoor de vochtigheid in regen naar beneden komt.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken