skip to Main Content
Uber is teruggekeerd naar Barcelona onder de merknaam UberX

Uber is teruggekeerd naar Barcelona onder de merknaam UberX

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Inwoners en bezoekers van Barcelona kunnen sinds deze dinsdag weer gebruikmaken van de services van de leden van Uber. Het transportbedrijf Uber is teruggekeerd naar de Catalaanse hoofdstad nadat het vier jaar geleden vanwege een conflict met andere transportbedrijven de stad moest verlaten. Taxi’s in Barcelona zijn niet blij met de terugkeer van Uber en de vraag is wat ze gaan doen.

UberX is een nieuwe service van Uber waarbij er alleen gebruik wordt gemaakt van chauffeurs met licentie om personen te vervoeren. Het gaat dan om die personen die een vergunning hebben voor het “alquiler con conductor (VTC)” ofwel verhuren met chauffeur. Zo moeten de rijders van UberX geregistreerd staan als zelfstandige (autónomo) of werkzaam zijn voor een bedrijf die hen vertegenwoordigd. De geschiedenis van de chauffeur wordt nagekeken zoals of deze met de justitie in aanraking is geweest, de papieren van de voertuigen worden gecontroleerd en er wordt gekeken of de chauffeur en de inzittenden verzekerd zijn. UberX begint met 120 auto’s maar dat aantal kan snel oplopen.

Uber moest kort nadat het geland was in Barcelona de stad alweer in 2014 verlaten na een conflict over de licenties. In 2017 oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat Uber een vervoersdienst is en dat de chauffeurs daarom vergunningen moeten hebben.

Werkwijze

UberX kan gebruikt worden door de Uber app te downloaden op je smartphone, een account  aan te maken en een betaalmethode toe te voegen. Na deze eerste simpele stappen gaat de rest vanzelf en wordt alles geregeld via de smartphone app. Zo kan er gevraagd worden om een Uber service, weet de gebruiker hoelang het gaat duren voordat de chauffeur komt opdagen en is het zelfs mogelijk om anoniem te chatten of bellen met de chauffeur. Er hoeft niet betaald te worden aan de chauffeur want dat is een geautomatiseerd proces waarbij de gebruiker via de website een factuur kan downloaden of deze via de e-mail ontvangt.

Goedkoper

De tarieven voor de UberX service zijn 0,16 euro per minuut en 1,42 euro per kilometer met een minimumtarief van 5,50 euro, hetzelfde bedrag als de annuleringskosten mocht de gebruiker de service annuleren. Volgens Uber houdt dit in dat het reizen met UberX 15% goedkoper is dan met bijvoorbeeld de conventionele taxi en dat het traject tussen het vliegveld El prat en het centrum van Barcelona 20% goedkoper is.

Foto: La Vanguardia

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken