Search
menu
Search

Vergelijking Catalaanse situatie met Anna Frank slecht gevallen

Oeps ... foto ontbreekt!

Vergelijking Catalaanse situatie met Anna Frank slecht gevallen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De woordvoerder van de Catalaanse Generalitat de Catalunya Elsa Artadi heeft de plank volledig misgeslagen en voor veel ophef en nog meer ongeloof gezorgd op Twitter. Dat deed de politicus door de situatie van Anne Frank te vergelijken met de situatie van de Catalanen (althans de minderheid die separatistisch denkt).

Volgens Artadi mogen de ‘Catalanen’ net zoals Anne Frank geen eigen mening hebben (No se nos permite tener nuestra opinión) en dat men in Catalonië de mond moet houden (La gente quiere que tengamos la boca cerrada). Het hele bericht in het Catalaans werd op Twitter begeleid door een foto van Anne Frank en haar dagboek en een geel lintje.

Elsa Artadi plaatst dit bericht omdat de Centrale Verkiezingsraad in Spanje de Catalaanse regiopremier de opdracht heeft gegeven de partijdige symbolen, zijnde de Catalaanse vrijheidsvlag (estelada) en de gele lintjes (lazo amarillos) van de officiële gebouwen in Catalonië te verwijderen, iets dat de regiopremier niet van plan is en ook na het ultimatum wat op woensdag afliep niet gedaan heeft.

De Joodse gemeenschap in Catalonië en de Israëlische ambassade in Madrid hebben geklaagd over deze zeer ongepast vergelijking van de Catalaanse separatistische politicus. Zo vraagt men zich af hoe Artadi het in haar hoofd haalt om de door de Duitsers vermoorde Anne Frank te vergelijken met de Catalanen, athans de minderheid die voor afscheiding zijn. Daarnaast vergist Artadi zich door te melden dat Anne Frank 69 jaar geleden overleed terwijl dat afgelopen 10 maart namelijk 74 jaar was.

“Vergüenza y falta de cultura histórica. España es una democracia. ¿Cómo se puede comparar con el Holocausto? ¡Basta de tantas tonterías!” was het antwoord van Manuel Valls op het Twitterbericht van Artadi.

Ook de PP kandidaat voor Barcelona Josep Bou schreef “Yo creo que lo de Elsa Artadi es sencillamente de mal gusto, y comparar lo de los lazos amarillos con el drama de Ana Frank es de una bajeza moral inaceptable. De hecho, si alguien sufre el acoso lazi son los constitucionalistas” (waarbij de vergelijking lazi en nazi getrokken wordt wat ook niet echt getuigt van ‘buen gusto’).

Vanuit de Israëlische ambassade in Madrid heeft Assaf Moran ook geklaagd op het Twitterbericht “Nada, pero nada puede compararse con el holocausto para promover una causa política. ¡Esta compariacion es una vergüenza”.

Elsa Artadi heeft haar Twitterbericht nog niet verwijderd en heeft ook haar excuses niet aangeboden maar het getuigt wel van slechte smaak door deze vreemde en in veler ogen ongepaste vergelijking te maken.

(Reageren op dit artikel is alleen mogelijk op Facebook)

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?