Toeristen aan de Costa Blanca en Murcia en de verspreiding van het coronavirus

Toeristen aan de Costa Blanca en Murcia en de verspreiding van het coronavirus
Beeld: Pixabay

ALICANTE – Net zoals in de regio Murcia kijkt men aan de Costa Blanca met lede ogen toe hoe duizenden Spanjaarden uit risicogebieden (veel uit de Madrid regio) naar de kust komen omdat ze denken dat het in quarantaine thuis blijven gelijk staat aan vakantie. Kinderen kunnen niet naar school en voor de ouders is er nu de mogelijkheid om via thuis uit te werken dus waarom niet naar het strand? Het probleem is de verspreiding van het coronavirus en de onverantwoordelijkheid van de mensen uit de risicogebieden.

LEESTIP: MAATREGELEN NOODTOESTAND SPANJE (update)

In Madrid, de regio waar de meeste besmettingen en doden zijn, zijn ziekenhuizen propvol, is er gebrek aan medisch personeel en worden doktoren die met pensioen zijn opgeroepen om te helpen. Scholen zijn gesloten waardoor de kinderen tenminste 15 dagen thuis zijn en de ouders zijn door de bedrijven vaak naar huis gestuurd om van huis uit te werken (teletrabajo). Als iedereen zich aan de maatregelen houdt en thuis blijft om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verspreid zou er niets aan de hand zijn.

Maar helaas besluiten veel Madrilenen om de koffers te pakken, massaal in de auto te stappen en naar de kust of naar de bergen te rijden voor een “vakantie”. Veel families hebben daar een tweede woning waar men beter de crisis kan beleven dan in de drukke stad waar alles gesloten is en waar in hun ogen meer kans is op besmetting.

Maar het probleem is dat veel inwoners van Madrid naar de kustplaatsen of naar de kleine bergdorpen vertrekken en het coronavirus exporteren naar andere regio’s. Daar is uiteraard niet altijd sprake van maar dat kan wel. Iemand die besmet is wordt namelijk niet mjeteen ziek maar dat kan met de tijd komen, zonder dat deze persoon dat weet en ondertussen in het dagelijkse leven anderen zonder te weten besmet heeft met het coronavirus.

Besmettingen

In regio’s als Murcia en in diverse kustplaatsen zoals Gandia, Benidorm en dorpen in de Vega Baja regio zijn nu de Madrilenen komen de eerste besmettingen bij de ziekenhuizen binnengekomen. Het gaat om mensen die van Madrid naar de kust zijn gekomen of anderen die besmet zijn geraakt door mensen uit Madrid. Dat is dus onverantwoord gedrag waarmee personen kwetsbare mensen zoals ouderen en zieken onnodig blootstellen aan het gevaar van coronavirus.

Bergen

Datzelfde geldt ook voor mensen die vanuit risicogebieden naar de dorpen in de berg regio’s rijden. Daar wonen vaak oudere mensen die nergens last van hadden totdat de families uit de risicogebieden komen. Het probleem daarbij is dat ziekenhuizen vaak ver weg liggen en er minder snelle medische zorg mogelijk is dan in de dichtbevolkte gebieden. Ook in dat geval is het onverantwoord denken van de mensen uit de risicogebieden.

Maatregelen

De autonome regio Murcia is de eerste die een beslissing heeft genomen die direct gevolgen heeft voor het toerisme. Met name het binnenlands toerisme want Murcia wil de vakantiegangers uit Madrid weren in de populaire kustplaatsen. Daarom mogen alleen inwoners de steden Cartagena, San Javier, San Pedro del Pinatar, Los Alcázares, La Unión, Mazarrón en Águilas in of uit en alleen als dat om gegronde redenen is. Daarnaast wordt aan de 367.000 bewoners gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit heeft uiteraard ook effect op de buitenlanders die daar nu vakantie vieren.

De gemeenten Guardamar, Torrevieja, Orihuela, Pilar de la Horadada, Cullera, Gandia, Benidorm, Alicante, La Vila Joiosa, Finestrat en Castelló de La Plana hebben besloten hun stranden te sluiten en de strandwachten weg te halen. De reden daarvoor is om aan te geven dat Spanje, vanaf nu in de noodtoestand, niet ‘met vakantie’ is maar dat men opgeroepen wordt de eigen verantwoordelijkheid te nemen door in quarantaine te gaan en contact met anderen te vermijden.

In bijna heel Spanje maar met name in de toeristische regio’s heeft men voor de afkondiging van de noodtoestand al besloten om bars restaurants, discotheken, terrassen, winkels, winkelcentra etc. te sluiten  en alleen supermarkten, tankstations en apotheken open te houden. 

Dat zorgt ervoor dat steden en dorpen spooksteden worden en er niets te doen is. De reden daarvoor is uiteraard om ervoor te zorgen dat mensen binnen blijven en verspreiding van het virus te voorkomen. Op zaterdag kunnen er door de Spaanse regering meer vergaande maatregelen genomen worden die direct gevolgen hebben voor het reizen naar en uit Spanje.

Op vakantie?

Veel lezers vragen de redactie van SpanjeVandaag of het nog verstandig is om op vakantie te gaan naar Spanje, waaronder dus ook de Canarische Eilanden. Het antwoord daarop is niet makkelijk want dat is de verantwoordelijkheid van ieder op zich. Zolang de wegen, havens, stations en vliegvelden open zijn is het mogelijk te reizen maar ieder moet bij zichzelf nagaan of het verstandig is om of het coronavirus ongewild te importeren naar Spanje of het coronavirus als ongewild souvenir mee te nemen naar eigen land. 

De kans op besmetting is altijd aanwezig en voorkomen is beter dan genezen. Op vakantie gaan mag en kan niet zo belangrijk zijn dat de gezondheid van jezelf en van anderen minder belangrijk is. Het zijn lastige beslissingen en voor veel mensen een ver-van-mijn-bed show waarbij veel personen denken dat het paniekzaaierij is en alles overdreven wordt maar feiten zijn feiten en gezond verstand is gezond verstand. Het coronavirus is geen simpele griep, die vergelijking gaat nu het een pandemie is niet meer op.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

35
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
25 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
23 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Jan Petat

2 dagen geleden contact genomen met H10 hotel in Tenerife : zij willen in GEEN geval onze kamer overboeken naar bvb september of oktober. Het is reeds betaald ( > € 2000 !!), en volgens hen “blijven de toeristen komen”. Maw geen probleem. Begrijpe wie kan.

Remco A

Voor zulke dingen heb je toch een reis en annuleringsverzekering ?

Pedro

Blijf lekker thuis..! Te dom voor woorden om te gaan reizen. Er zijn uitzonderingen zelfs dat is aan streng beleid gebonden. Fijn hoor al dat consumeren van niet geschikte dier soorten e.d. Plus de hygiene is ver te zoeken in landen waar de leefbaarheid ver onder de maat ligt. Daar ligt de verantwoording voor de hele wereld . Kijk hoe het uit de hand loopt bij achterstallig onderhoud en verkeerd beleid . Het gevaar ligt op de loer bij omstandigheden waar de hygiene plus eetgedrag doorgeschoten is geraakt.

Anda Lucia

Laat die Madrilenen lekker in Madrid thuis blijven. Je gaat nu toch niet op vacantie naar de Costas. Hoe dom ben je dan😡😡. En voor diegene, die het toch zo nodig vind, om toch de regels aan hun laars te lappen. Flinke boetes, dan blijf je wel thuis. Wie niet wil luisteren, die moet maar voel, heel simpel! Gaat hier om mensenlevens En geen vacantie! QUEDATE EN TU CASA ! ! ! ! !⚠️⚠️⚠️

Eddy

De toon van de mensen begint toch te beteren.Vorige week waren er hier nog veel aan het roepen ik ga naar benidorm.Nu hoor je het al véél minder.Wat gaan ze daar doen als het corona daar echt uitbreekt.Daar overwinteren zeker honderdduizend mensen en de GEMIDDELDEN leeftijd is rond de 67 jaar.Ik moet er niet aan denken.

JanS

Er is nog een groep, die een beetje tussen wal en schip valt. Er verblijven meerdere duizenden mensen in een camper…
Nou is dát op zich natuurlijk lekker op je zelf, maar iedere 3-6 dagen moet er geserviced worden, water uit, water in, gasfles leeg, diesel op, enz .
Huiswaarts reizen, of vliegen, werk wat weer opgevat moet worden…
Mmhh

liliane.vervliet@skynet.be

Meeste mensen met camper werken niet meer.

Coby

Hoe gaat het nu met al die overwinteraars op de overvolle campings? Kunnen die nog naar huis komen met hun caravan of kamper? Of moeten ze ook in quarantaine op de camping?

Carla

Wij zijn overwinteraars die op camping verblijven aan de Costa Blanca. Helaas heeft de directie deze camping niet afgesloten voor nieuwe gasten. Dit is al wel gebeurd op campings in de directe omgeving. Madrilenen met kinderen zijn hier nu neergestreken. Wij, overwinteraars hebben vanmiddag de directie verzocht de poort te sluiten. En wel om reden dat zij mee kunnen helpen om de verspreiding van het virus enigszins te vertragen. Bovendien ook om reden van respect naar de campinggasten( o nee, gasten van het Resort!) veelal 60+ers, waarvan velen met een minder goede gezondheid. Maar nee hoor, als reden wordt opgegeven… Lees verder »

Kleine dre

Slapen jullie ofzo kijken jullie geen tv weg naar huis pleite

Lil

Wij zitten halverwege onze vakantie in Spanje. Wij zijn met de auto Is het wijs om terug te gaan? Nu dat er zoveel !corona-toeristen’ uit de gebieden rondom Madrid komen? Is er iets bekend over de toegankelijkheid van de wegen in Spanje Frankrijk, Luxemburg en Belgie?

Martin

Ik zou sowieso terug gaan naar huis. Wat heb je nu nog aan je vakantie als er helemaal niets meer open is, en niets te doen is?
Bovendien stel je jezelf onnodig bloot aan het risico dat je ziek wordt.

de baetselier

is het onderweg beter ? ook in Frankrijk België en Nederland is corona-virus actief

Martin

Je zou als overheid kunnen beginnen met een hermetische blokkade van de regio Madrid.
Verordening afkondigen dat het strafbaar gesteld zal worden om de regio Madrid te verlaten.
Zo perk je het virus in en houdt je het op één plek.
Schandalig gedrag van deze mensen om hier een voordeeltje, in de vorm van een onverwachte strandvakantie te houden in plaats van in quarantaine thuis te blijven…Walgelijk ..ikke,ikke,ikke gedrag.

Paul

Volledig met je eens Martin. Dit bewijst nogmaals het egoïsme in de huidige maatschappij.
Zeker strafbaar stellen en voor de rechter brengen met de beschuldiging “slagen en verwondingen (met de dood tot gevolg)” zoals wij het in België noemen.

Fernando

De regering had natuurlijk al lang de regio Madrid moeten afsluiten. Ongelofelijk dat iedereen nog steeds in en uit kan. De EU kan wat leren van Rusland. Slechts 28 besmettingen, meteen alle grenzen dicht gegooid en iedereen uit een risicogebied in quarantaine met straffe op 5 jaar cel als je niet meewerkt.

Jose Goos

Wij zouden op 20 april gaan naar Alicante, ik vraag me nu af of we wel moeten gaan?

Martin

Het is wel duidelijk dat Madrilenen dus inderdaad een stelletje horken zijn.
Dit heb ik niet van mezelf maar bijna alle Spanjaarden die ken en aan de kust wonen vinden dat.
In de zomer als ‘ze’ massaal naar de kusten komen pik je ‘ze’ er zo tussen uit. Onbeschoft, arrogant en gewoon naar gedrag.
Nu blijkt dus inderdaad maar eens wat een stelletje sukkels en egoisten het zijn. Ik ben wat dat betreft blij dat de Spaanse regering de noodtoestand heeft afgekondigd en óók aan de kust alle vertier gesloten is.
Niks vakantie vieren voor die onverantwoordelijke idioten.

Laura

Ik ben blij dat jullie deze informatie geven, het is duidelijk en is een zeer goede leidraad om wel of niet af te reizen naar Spanje. Wij zouden komen maar dankzij jullie uitgebreide berichtgeving en niet alleen de Codes van buitenlandse zaken, maakt dat wij het uit stellen en hopen dat Europa het samen onder de knie krijgt.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.