Toeristen aan de Costa Blanca en Murcia en de verspreiding van het coronavirus

Toeristen aan de Costa Blanca en Murcia en de verspreiding van het coronavirus
Beeld: Pixabay

Toeristen aan de Costa Blanca en Murcia en de verspreiding van het coronavirus

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Net zoals in de regio Murcia kijkt men aan de Costa Blanca met lede ogen toe hoe duizenden Spanjaarden uit risicogebieden (veel uit de Madrid regio) naar de kust komen omdat ze denken dat het in quarantaine thuis blijven gelijk staat aan vakantie. Kinderen kunnen niet naar school en voor de ouders is er nu de mogelijkheid om via thuis uit te werken dus waarom niet naar het strand? Het probleem is de verspreiding van het coronavirus en de onverantwoordelijkheid van de mensen uit de risicogebieden.

In Madrid, de regio waar de meeste besmettingen en doden zijn, zijn ziekenhuizen propvol, is er gebrek aan medisch personeel en worden doktoren die met pensioen zijn opgeroepen om te helpen. Scholen zijn gesloten waardoor de kinderen tenminste 15 dagen thuis zijn en de ouders zijn door de bedrijven vaak naar huis gestuurd om van huis uit te werken (teletrabajo). Als iedereen zich aan de maatregelen houdt en thuis blijft om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verspreid zou er niets aan de hand zijn.

Maar helaas besluiten veel Madrilenen om de koffers te pakken, massaal in de auto te stappen en naar de kust of naar de bergen te rijden voor een “vakantie”. Veel families hebben daar een tweede woning waar men beter de crisis kan beleven dan in de drukke stad waar alles gesloten is en waar in hun ogen meer kans is op besmetting.

Maar het probleem is dat veel inwoners van Madrid naar de kustplaatsen of naar de kleine bergdorpen vertrekken en het coronavirus exporteren naar andere regio’s. Daar is uiteraard niet altijd sprake van maar dat kan wel. Iemand die besmet is wordt namelijk niet mjeteen ziek maar dat kan met de tijd komen, zonder dat deze persoon dat weet en ondertussen in het dagelijkse leven anderen zonder te weten besmet heeft met het coronavirus.

Besmettingen

In regio’s als Murcia en in diverse kustplaatsen zoals Gandia, Benidorm en dorpen in de Vega Baja regio zijn nu de Madrilenen komen de eerste besmettingen bij de ziekenhuizen binnengekomen. Het gaat om mensen die van Madrid naar de kust zijn gekomen of anderen die besmet zijn geraakt door mensen uit Madrid. Dat is dus onverantwoord gedrag waarmee personen kwetsbare mensen zoals ouderen en zieken onnodig blootstellen aan het gevaar van coronavirus.

Bergen

Datzelfde geldt ook voor mensen die vanuit risicogebieden naar de dorpen in de berg regio’s rijden. Daar wonen vaak oudere mensen die nergens last van hadden totdat de families uit de risicogebieden komen. Het probleem daarbij is dat ziekenhuizen vaak ver weg liggen en er minder snelle medische zorg mogelijk is dan in de dichtbevolkte gebieden. Ook in dat geval is het onverantwoord denken van de mensen uit de risicogebieden.

Maatregelen

De autonome regio Murcia is de eerste die een beslissing heeft genomen die direct gevolgen heeft voor het toerisme. Met name het binnenlands toerisme want Murcia wil de vakantiegangers uit Madrid weren in de populaire kustplaatsen. Daarom mogen alleen inwoners de steden Cartagena, San Javier, San Pedro del Pinatar, Los Alcázares, La Unión, Mazarrón en Águilas in of uit en alleen als dat om gegronde redenen is. Daarnaast wordt aan de 367.000 bewoners gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit heeft uiteraard ook effect op de buitenlanders die daar nu vakantie vieren.

De gemeenten Guardamar, Torrevieja, Orihuela, Pilar de la Horadada, Cullera, Gandia, Benidorm, Alicante, La Vila Joiosa, Finestrat en Castelló de La Plana hebben besloten hun stranden te sluiten en de strandwachten weg te halen. De reden daarvoor is om aan te geven dat Spanje, vanaf nu in de noodtoestand, niet ‘met vakantie’ is maar dat men opgeroepen wordt de eigen verantwoordelijkheid te nemen door in quarantaine te gaan en contact met anderen te vermijden.

In bijna heel Spanje maar met name in de toeristische regio’s heeft men voor de afkondiging van de noodtoestand al besloten om bars restaurants, discotheken, terrassen, winkels, winkelcentra etc. te sluiten  en alleen supermarkten, tankstations en apotheken open te houden. 

Dat zorgt ervoor dat steden en dorpen spooksteden worden en er niets te doen is. De reden daarvoor is uiteraard om ervoor te zorgen dat mensen binnen blijven en verspreiding van het virus te voorkomen. Op zaterdag kunnen er door de Spaanse regering meer vergaande maatregelen genomen worden die direct gevolgen hebben voor het reizen naar en uit Spanje.

Op vakantie?

Veel lezers vragen de redactie van SpanjeVandaag of het nog verstandig is om op vakantie te gaan naar Spanje, waaronder dus ook de Canarische Eilanden. Het antwoord daarop is niet makkelijk want dat is de verantwoordelijkheid van ieder op zich. Zolang de wegen, havens, stations en vliegvelden open zijn is het mogelijk te reizen maar ieder moet bij zichzelf nagaan of het verstandig is om of het coronavirus ongewild te importeren naar Spanje of het coronavirus als ongewild souvenir mee te nemen naar eigen land. 

De kans op besmetting is altijd aanwezig en voorkomen is beter dan genezen. Op vakantie gaan mag en kan niet zo belangrijk zijn dat de gezondheid van jezelf en van anderen minder belangrijk is. Het zijn lastige beslissingen en voor veel mensen een ver-van-mijn-bed show waarbij veel personen denken dat het paniekzaaierij is en alles overdreven wordt maar feiten zijn feiten en gezond verstand is gezond verstand. Het coronavirus is geen simpele griep, die vergelijking gaat nu het een pandemie is niet meer op.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.