Almería wil het adopteren van gesteriliseerde en gecastreerde monniksparkieten toestaan

Almería wil het adopteren van gesteriliseerde en gecastreerde monniksparkieten toestaan
Beeld: Canva

Almería wil het adopteren van gesteriliseerde en gecastreerde monniksparkieten toestaan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – De gemeente Almería wil het aantal monniksparkieten dat op straat leeft in de Andalusische stad drastische verminderen. Dat wil de gemeente echter niet doen zoals in Madrid waar de parkieten gevangen en gedood worden maar door deze ‘cotorras argentinas’ te steriliseren en/of castreren om daarna eventueel adoptie toe te staan.

De afgelopen zeven jaar is het aantal monniksparkieten, je weet wel, die groene parkieten die veel herrie maken en overal langs de Middellandse Zeekust en op andere plaatsen te zien en te horen zijn, verdrievoudigd in Spanje. Ook in Almería is het aantal monniksparkieten flink gestegen tot meer dan 355 exemplaren terwijl dat er nog minder dan de helft waren in 2018.

Dat aantal is veel minder dan in andere steden zoals Madrid waar meer dan 12.000 monniksparkieten leven of in Barcelona met 8.000, Sevilla met 5.000 en Málaga waar 3.500 monniksparkiet leven. Het doel in Almería is om juist te voorkomen dat de aantallen omhoog gaan en dus wil de gemeente de vogels steriliseren en/of castreren om voortplanting te voorkomen.

Een tweede mogelijkheid is om de monniksparkieten na sterilisatie/castratie in adoptie te geven zodat deze in gezinnen kunnen leven. Volgens de gemeente heeft men gezocht naar mogelijkheden die het welzijn van de vogels garandeert door ze niet, zoals in Madrid, te doden. Gesteriliseerde of gecastreerde monniksparkieten kunnen vaak niet losgelaten worden en dus is de adoptie een goede optie. Mensen die een ‘cotorra argentina’ adopteren moeten er rekening mee houden dat deze vogels tot 20 jaar oud kunnen worden … en dat ze veel herrie maken.

Volgens de burgemeester van Almería heeft de gemeente al veel aanvragen ontvangen van inwoners van de stad maar ook van daarbuiten die geïnteresseerd zijn in het adopteren van een of meerdere monniksparkieten, al is het maar om te voorkomen dat ze gedood worden. Adoptie ‘ouders’ moeten een contract ondertekenen waarin onder andere staat dat ze goed voor de vogels zorgen en dat ze deze onder geen beding los mogen laten.

De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA is echter tegen het adopteren van monniksparkieten. De reden daarvoor is dat het in kooien zetten van in de natuur vrij rondvliegende vogels erg stressvol is waardoor de gezondheid in gevaar komt. Daarnaast zijn monniksparkieten vogels die altijd in paar (tweetallen) rondvliegen en deze paren scheiden kan dodelijk zijn.

Naast de monniksparkieten (cororras argentinas) heeft Almería ook te maken met groepen halsbandparkieten (cotorras de Kramer), hoofdzakelijk in Roquetas de Mar, en de Grote alexanderparkiet (cotorras alejandrina) bij het park Boticario.

Ga naar de inhoud