Hoeveel Burger King, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken restaurants zijn er in Spanje?

Hoeveel Burger King, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken restaurants zijn er in Spanje?
Beeld: Canva

Hoeveel Burger King, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken restaurants zijn er in Spanje?

MADRID – We weten dat niet iedereen van de fast food maaltijden van de drie grootste fast food restaurants Burger King, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken houdt maar vreemd genoeg gaan veel mensen toch elke dag een hamburger of frietjes halen bij een van de drie ketens. Maar hoeveel van deze fast food restaurants zijn er in Spanje?

Je ziet ze overal in Spanje, in de toeristische gebieden, in winkelcentra, in het centrum van een stad, vliegvelden, treinstations en bij tankstations. Er komen steeds meer Burger King, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken restaurants bij in Spanje en dat betekent dus ook dat de vraag stijgt in het land van de tapas en paella. En die groei houdt ook niet op want deze drie ketens willen flink uitbreiden de komende jaren. Maar hoeveel van deze fast food restaurants zijn er en wanneer werden deze voor het eerst geopend in Spanje?

Burger King

Het Amerikaanse Burger King heeft in Spanje de meeste restaurants. In totaal zijn er 884 Burger King restaurants te vinden in Spanje. 525 van deze restaurants zijn van Burger King zelf en 359 zijn franchises. In 2021 zijn er in Spanje 35 nieuwe Burger King restaurants bijgekomen en steeg de omzet naar bijna 1 miljard euro. Burger King is in Spanje en Portugal eigendom van Brands Iberia (RBI) die ook andere restaurants zoals Popeyes en Tim Hortons onder beheer heeft. Voor 2022 heeft Burger King de opening van 120 nieuwe restaurants gepland in Spanje en Portugal waarvan 80 Burger King en 40 Popeyes restaurants.

McDonald’s

Het Amerikaanse McDonald’s heeft in Spanje 558 restaurants maar dat moet over vijf jaar oplopen naar 700 restaurants, met gemiddeld 30 nieuwe vestigingen per jaar in Spanje. In 2021 werden 21 nieuwe restaurants geopend maar in 2022 wil de fastfoodketen 20 tot 25 nieuwe restaurants openen in Spanje. In tegenstelling tot Burger King heeft McDonald’s hoofdzakelijk franchise restaurants wat 95% van het totaal uitmaakt. Volgens McDonald’s is dat een succesformule wat over de hele wereld goed werkt en waar ook geen verandering in zal komen. In 2021 steeg de omzet met 30% naar bijna 1 miljard euro.

Kentucky Fried Chicken

Volgens de laatste cijfers uit 2020 heeft Kentucky Fried Chicken (KFC) in Spanje 142 restaurants maar dat aantal zal inmiddels gestegen zijn. Enkele jaren geleden maakte KFC Spanje nog bekend dat het aantal restaurants uitgebreid moet worden naar 200, met name in Madrid en Barcelona. Net zoals bij McDonald’s werkt KFC hoofdzakelijk met het franchise systeem.

Wist je dat: Het eerste Burger King restaurant in 1975 in Madrid geopend werd terwijl het eerste KFC-restaurant in Barcelona in 1976 werd geopend? McDonald’s opende (pas) in 1981 haar eerste restaurants aan de Gran Vía in Madrid, tien jaar later dan de eerste McDonald’s in Zaandam in Nederland in 1971.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.