Search
menu
Search

Is er iets te merken van de stakende vrachtwagenchauffeurs in Spanje?

Is er iets te merken van de stakende vrachtwagenchauffeurs in Spanje?
Beeld: @OndaCeroAlmeria / twitter

Is er iets te merken van de stakende vrachtwagenchauffeurs in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De ‘Plataforma para la Defensa del Sector de Transporte de Mercancías por Carretera Nacional e Internacional’ heeft voor deze maandag 14 maart een nationale staking aangekondigd zonder einddatum in de transportsector. Dit platform zegt zelf dat ze 85% van de kleine transportbedrijven en zelfstandigen vertegenwoordigt. Maar deze nationale staking wordt niet gesteund door de grootste en belangrijkste verenigingen en vakbonden van vrachtwagenchauffeurs waardoor het effect van deze staking volgens experts gering zal zijn.

Het eerder genoemde platform wil staken omdat ze maatregelen wil om de brandstofprijzen te verlagen omdat deze in een korte tijd erg zijn gestegen waardoor de transportsector financiële problemen heeft. Het platform zelf zegt 85% van de kleine transportbedrijven en zelfstandigen te vertegenwoordigen. 

Maar de ‘Confederación Española de Transportes de Mercancías (CETM)’, die 65.000 bedrijven en 260.000 vrachtwagens (80% van alle vrachtwagens in Spanje) vertegenwoordigt, sluit zich niet aan bij deze staking. Dit platform geeft aan dat, ondanks de enorm hoge brandstofprijzen, het nu niet het moment is om te staken en eerst gewacht moet worden op een duidelijk antwoord van de regering.

De vraag is dus of er iets te merken zal zijn van deze staking met onbeperkte duur om druk uit te oefenen op de Spaanse regering. Volgens diverse kranten is er op de eerste dag 14 maart niet veel te merken van deze staking. Bij de grote distributiecentra zoals voor de supermarkten en ook bij Amazon om maar wat te noemen, wordt gewoon gewerkt. Wel staan er stakende vrachtwagenchauffeurs op meerdere plaatsen de staking te promoten maar er zijn geen problemen.

Toch heeft het gerucht van een staking in de transportsector ertoe geleid dat men is begonnen met hamsteren uit vrees voor lege schappen in de supermarkten en winkels. Volgens de supermarktsector is daar helemaal geen sprake van.

bord
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?