Search
menu
Search

Barcelona krijgt als eerste Spaanse stad een openbare dierenbegraafplaats

Barcelona krijgt als eerste Spaanse stad een openbare dierenbegraafplaats
Beeld: Voorbeeldfoto / 123rf

Barcelona krijgt als eerste Spaanse stad een openbare dierenbegraafplaats

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het stadsbestuur van Barcelona wil in 2024 een nieuwe service opzetten voor het cremeren en begraven van huisdieren. Dit initiatief komt voort uit de onbeantwoorde vraag van de inwoners van de stad, gezien het grote aantal huisdieren dat er leeft met alleen al meer dan 180.000 (geregistreerde) honden. Naar verwachting zullen er jaarlijks ongeveer 7.000 diensten worden verricht.

‘Cementerios de Barcelona’ meldt dat tussen de 20% en 30% van de eigenaren geïnteresseerd is in een dienst die meer verbondenheid biedt met de resten van hun huisdieren, zoals individuele verbranding voor ongeveer 200 euro. In eerste instantie kan dit duur lijken vanwege de goedkopere collectieve crematies, maar het gaat om een ‘specifiekere’ dienst voor personen die een persoonlijke band willen hebben met de resten van hun huisdier.

Met een investering van 1,1 miljoen euro wordt Barcelona de eerste stad in Spanje die een openbare uitvaartservice voor huisdieren promoot. Er worden ‘aparte’ ruimtes gecreëerd voor huisdieren binnen de (mensen) begraafplaatsen van Montjuïc en Collserola en er worden speciale ovens overwogen voor de crematie van huisdieren.

Als eigenaren extra diensten willen, zoals een columbarium (urn in een muur) of een plek om de as te verstrooien, zal de prijs met ongeveer 50 euro toenemen. De kamers van de begraafplaats zullen worden aangepast en beschikbaar zijn voor kleine ceremonies. De gemeente zal ook een collectieve crematie service aanbieden waarbij het lichaam van het dier wordt verdeeld onder de gecremeerde dieren. 

De gemeente Barcelona verklaart dat dit een ‘pioniersdienst’ is in de openbare sector die de vraag en gevoeligheid voor de resten van huisdieren zal vergroten. Barcelona wordt zonder twijfel de eerste stad die een speciale begraafplaats voor huisdieren met bijbehorende services gaat aanbieden.

Het is moeilijk om het exacte aantal dierenbegraafplaatsen in Spanje te bepalen, omdat er geen officiële telling beschikbaar is. Er zijn echter verschillende dierenbegraafplaatsen verspreid over het land, variërend van kleine privé-initiatieven tot grote commerciële begraafplaatsen die verschillende diensten aanbieden, zoals individuele crematie en columbariums (urnenmuren) voor huisdieren.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?