Wanneer is het Vaderdag in Spanje en in welke regio’s is dat een feestdag?

Wanneer is het Vaderdag in Spanje en in welke regio's is dat een feestdag?
Beeld: via canva.com

Wanneer is het Vaderdag in Spanje en in welke regio’s is dat een feestdag?

Op dinsdag 19 maart (2024) wordt de dag van Sint-Jozef gevierd, beter bekend als Vaderdag of Día del Padre in het Spaans. Hoewel deze dag een paar jaar geleden in het hele land als feestdag werd beschouwd, wordt deze in de huidige arbeidskalender beschouwd als een vervangende vakantiedag Alleen de autonome regio’s die dit hebben bepaald, hebben deze dag vrij. Met het Paasfeest om de hoek, kan deze extra rustdag voor Vaderdag een geschenk zijn voor degenen die ervan kunnen genieten, zoals vaders met hun kinderen.

In 2024 is 19 maart alleen een feestdag in twee autonome regio’s: Valencia en Murcia. Het zal ook een feestdag zijn in Extremadura, hoewel slechts in de helft van de regio, aangezien de provincie Badajoz heeft besloten om 19 maart (San José) en 24 juni (San Juan) als provinciale feestdagen te kiezen.

Het voordeel voor deze twee regio’s en provincie is dus dat de inwoners een lang weekend kunnen nemen, mist hun baan dat toestaat. Dat wil zeggen dat ze ook maandag vrij kunnen nemen door een brug te slaan tussen zondag en de feestdag op dinsdag. 

In alle andere regio’s, zoals Madrid, Catalonië, Baskenland, Aragón, Andalusië en Navarra, is deze dag geen feestdag en wordt er normaal gewerkt. In Galicië is het een regionale feestdag, maar alleen in bepaalde provincies zoals A Coruña en Lugo.

2024 arbeidskalender
Leer de officiële feestdagen in Spanje in 2024 kennen
Een overzicht per regio in Spanje van de feestdagen van de officiële kalender voor 2024 met daarop 12 nationale feestdagen waarvan 9 niet verwisselbare feestdagen die voor heel Spanje gelden.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Op Vaderdag (Día del Padre) komen veel families samen voor een maaltijd of een activiteit om deze dag speciaal te maken voor de vader van het gezin. Kinderen geven vaak zelfgemaakte cadeaus of kaarten. Sommige families kiezen ervoor om een uitje te maken, zoals een wandeling of een bezoek aan een bezienswaardigheid. De nadruk ligt op het doorbrengen van kwaliteitstijd met de vader en het laten zien hoeveel hij wordt gewaardeerd.

kalendder 2024
Wat zijn de betekenissen van de negen nationale feestdagen in Spanje in 2024
Dit jaar hebben de inwoners van Spanje 9 nationale (vrije) feestdagen die voor heel Spanje gelden, maar om welke feestdagen gaat het dan en wat betekenen deze dagen in Spanje?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud