Waarom de Spanjaarden de enige Europeanen zijn met een obsessie voor rol- en raamluiken

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Is het je al eens opgevallen dat de Spaanse huizen veel rolluiken ofwel persianas hebben en dat deze vaak gesloten zijn? Is dat alleen om de zon of warmte buiten te houden of is dat omdat men de intimiteit van binnenshuis niet wil delen. Feit is dat men in Spanje meer de rolluiken dicht ziet dan open en men vraagt zich wel eens af waarom dat zo is. Spanje is immers het land waar de meeste zonuren te vinden zijn maar het lijkt wel of men bang is voor al dat licht, aldus een Nederlandse home-stager in Madrid.

Spanje is het land waar de meeste zonuren te vinden zijn met een gemiddelde van 2.500 tot 3.000 uren tegenover bijvoorbeeld 1.600 zonuren in Groot Brittannië of Nederland. Maar waarom zijn dan toch die rolluiken ofwel in het Spaans “persianas” en de raamluiken ofwel “porticones” of “contraventanas” altijd of het merendeel van de dag gesloten. Het is net alsof men binnenshuis zo min mogelijk natuurlijk licht wil zien. Iets wat ook de 42-jarige Nederlandse Caroline Jurgens is opgevallen nadat ze in 2005 van Amsterdam naar Madrid verhuisde om daar als specialist in home staging te gaan werken voor het bedrijf Lumina.

Intimiteit

In de krant El País (Engelse versie) legt de Nederlandse uit dat het een enorme verandering was om van Amsterdam waar de gordijnen altijd open zijn en waar men bij iedere woning naar binnen kan kijken naar Madrid waar alles gesloten is en men leeft met onnatuurlijk licht te verhuizen. Dit klinkt waarschijnlijk veel Nederlanders en Belgen die in Spanje zijn gaan wonen wel bekend in de oren en feit is dat praktisch alle woningen in Spanje voorzien zijn van “persianas”, “porticones” of “contraventanas” die deels als functie hebben om voor meer intimiteit te zorgen en deels dienen voor de veiligheid tegen diefstal of om de warmte en kou buiten de deur te houden.

Cultuur

Spanje heeft als cultuur om de rolluiken voor een groot deel van de dag naar beneden te doen en zo de ramen voor de buitenwereld af te schermen, dit in tegenstelling tot de meeste Europese landen waar men juist elk moment van de dag en het natuurlijk licht wil benutten. In Spanje vormen de rolluiken en raamluiken een essentieel onderdeel van het straatbeeld en van het meubilair van een woning want er is geen woning, oud of nieuw, waar deze niet zijn inbegrepen.

Moors

De krant El Pais (Spaanse versie) probeert uit te leggen dat het iets traditioneels is om jezelf in huis op te sluiten en te leven naar binnen toe, naar de patio’s (in de oude vervlogen tijden) en niet naar het exterieur. Volgens de krant is dat fenomeen te danken aan de Arabische/Moorse invloed waarbij binnenshuis alles perfect moet zijn maar de buitenkant er niet zo toe doet. Spanjaarden zijn een open volk en ontmoeten graag nieuwe mensen, maar dan wel het liefst buiten de deur en niet in je eigen huis. De relatie met de buren is over het algemeen vriendelijk maar er zijn grenzen waarbij de intimiteit binnenshuis het liefst niet gedeeld wordt.

Kerk

Naast de Moorse invloed legt men ook uit dat het afschermen van wat hetgeen binnenshuis gebeurt ook met de religie en Kerk te maken heeft. De Katholieke ethiek impliceert een grotere zorg voor hetgeen men zegt en doet om te voorkomen dat men sociaal berispt wordt. Daarom is een schakelaar in de vorm van een rolluik makkelijk om van buiten jezelf af te schermen en dingen die je niet wilt laten zien privé te houden.

Conclusie

Wat de redenen dan ook zijn, feit is dat Spanje meer rolluiken en raamluiken heeft dan welk ander Europees land en dat deze ook veelvuldig gebruikt worden. Het is een onderdeel van de cultuur en het is onderdeel van de woningbouw. Kortom, in Spanje kom je niet om de “persianas”, “porticones” of “contraventanas” heen maar de keuze is natuurlijk altijd aan de persoon zelf om deze te gebruiken of niet, hetzij om de warmte buiten te houden of om voor meer intimiteit te zorgen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.