skip to Main Content
Een apotheek op elke straathoek in Spanje met een totaal van 22.000
123rf

Een apotheek op elke straathoek in Spanje met een totaal van 22.000

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje is het land binnen de EU waar de meeste apotheken of farmacias per inwoner te vinden zijn. Recent werd in de gemeente Arona op het Canarische Eiland Tenerife de 22.000 apotheek van Spanje geopend waarna er per 2.112 inwoners één apotheek te vinden is in heel Spanje. Ter vergelijking, in Denemarken is dat een apotheek per 15.000 inwoners en in Zweden een apotheek per 7.500 inwoners.

Spanje heeft sinds enkele weken 22.000 apotheken ofwel “farmacias” die meestal te herkennen zijn aan een groot rood of groen kruis dat knippert en in het midden de tijd en temperatuur laat zien (al zijn er ook moderne versies te vinden tegenwoordig). Elke dag worden er meer dan 2 miljoen mensen geholpen en voorzien van medicijnen en aanverwante producten. Er werken meer dan 80.000 mensen in apotheken waarvan er meer dan 50.000 apothekers (farmacéuticos) zijn.

Apotheken Vs apothekers

Spanje heeft dan wel de meeste apotheken van heel de Europese Unie maar wat betreft het aantal apothekers staat het land op de derde plaats met 119 farmacéuticos per 100.000 inwoners (een per 840 mensen) terwijl dat in België 121 apothekers per 100.000 inwoners zijn en op Malta 129 apothekers per 100.000 inwoners. Op die lijst staat Nederland op de laatste plaats met slechts 21 apothekers per 100.000 inwoners (bekijk de hele lijst hier).

Licenties

Met een apotheek op bijna elke straathoek in Spanje lijkt het vaak dat iedereen zomaar een apotheek of farmacia zou kunnen openen maar dat is niet correct. Het openen van een apotheek is volledig gereguleerd via de wet 16/1997 waarin de regelingen voor de diensten van apotheek kantoren (Oficinas de Farmacia) geregeld zijn en waarin staat dat een apotheek een “particuliere gezondheidsinstelling van algemeen belang” ofwel “establecimiento sanitario privado de interés público” is.

De apotheker (farmacéutico) is de eigenaar van de apotheek en kan bijgestaan worden door andere medewerkers waaronder personen die een studie farmacie gevolgd hebben en farmacéuticos zijn. Er zijn namelijk 22.000 apotheken maar 50.000 apothekers in Spanje te vinden.

Om een apotheek te kunnen openen dient de eigenaar dus een apotheker te zijn en dient deze een licentie bij de gemeente te kopen, welke niet goedkoop is en schaars zijn. Een gemeente zal het aantal apotheken laten afhangen van de inwoners dus de kans is groot dat er geen nieuwe apotheken geopend mogen worden omdat er al genoeg zijn. Een apotheker kan eventueel een licentie van een andere apotheker overnemen waarbij prijzen kunnen oplopen tot meer dan 600.000 euro, maar een gemeente dient altijd toestemming te geven omdat er gekeken wordt naar de geschiedenis van de apotheker, de ervaring van deze farmacéutico, de studie etc.

Aangezien er in Spanje geen drogisterijen of iets soortgelijks te vinden zijn (behalve dan de Clarel waar geen medicijnen verkocht worden) mogen en kunnen medicijnen alleen bij apotheken gekocht worden. Er is geen onderzoek gedaan naar hoe vaak een inwoner van Spanje jaarlijks naar een apotheek gaat maar aangezien men in Spanje gek is op medicijnen zal dat wel enkele tientallen keren per jaar zijn.

Regio’s

Volgens gegevens over 2016 op es.statista waren er in Andalusië 3.879 apotheken te vinden gevolgd door 3.180 apotheken in Catalonië, 2.852 apotheken in de Comunidad de Madrid, 2.538 in de Comunidad Valenciana, 1.628 in Castilla y León, 1.345 in Galicië, 1.270 in Castilla-La Mancha en in de andere deelstaten minder dan 1.000 per regio.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Uren kwijt voor artsenbezoek. Via een appje met de centro salud kun je een afspraak maken. Als je na de afspraak gaat zit de arts meestal op je te wachten. Dus voor mij super geregeld. Het komt ook wel voor dat ik veel tevroeg ben, vaak zitten er geen wachtende en dan kun je zo binnen lopen. Hoezo slecht geregeld.

  1. Johan, waar ik woon moet je vtv voren een afspraak maken aan de receptie en je krijgt een afspraak na 2 dagen.
   Anders dan dat je acuut een arts nodig hebt, zeg maar eerste hulp, dan kan je rekenen op urenlange wachttijden.
   Dat is mijn ervaring in de steden, want het is in de dorpen misschien wel beter.

 2. In een spaanse farmacia moet er in principe altijd een afgestudeerde apotheker aanwezig zijn en in de licenties zit er een clausule over de afstand die de ene farmacia tot de andere moet respecteren voordat hij zich zou willen vestigen.
  Je kunt ongelooflijk veel verpakte medicijnen kopen of bestellen in een Spaanse apotheek, kosten véél minder dan in Noord-Europa.
  De Spaanse apothekers hebben het voordeel, dat veel Spanjaarden bij het minste hoofdpijntje al snel naar de apotheek gaan, ze vragen de apotheker al gauw om advies, want een bezoek aan een arts van de door de staat georganiseerde ziekenfondsdiensten kan uren in beslag nemen.
  Uiteindelijk wordt je daar door een arts dan toch uitstekend geholpen, ze nemen geen risico en de jongere artsen spreken Engels.
  Die Spaanse “huis”-artsen worden daarvoor slecht betaald en het is een slopend beroep.
  Spaanse apothekers hebben met hun vaste tijden, verantwoording en hun aanwezigheids-plicht een uiterst monotoon bestaan.

 3. Wij wonen in Vinyols i els Arcs
  wij wonen 6 kilometers buitn het dorp
  maar ook 2 passen van Cambrils vandaan
  maar we moeten een heel eind lopen om naar een dichtsbijzijnde apotheek te komen en aan de overkant hebben wij een supermart en daar kunnen we niet eens
  fatsoenlijk oversteken vanwege al het verkeer wat voobij gaat
  een heleboel keren is er al gereclameerd bij de gemeente dat er geen oversteek plaats is
  maarja dat gaat zoals alijd het ene oor in en het andere oor uit

  1. Ik neem aan dat je de oude N340 bedoelt, dat is een te drukke weg voor een oversteek. Vinyols en Cambrils is nogal een vreemde situatie vanwege de dorpsgrenzen (ik ken de situatie daar maar al te goed als inwoner van Vilafortuny). Er zijn uiteraard in Cambrils genoeg apotheken te vinden en je hoeft niet naar Vinyols te gaan, je kunt ongetwijfeld ook terecht in Cambrils of Reus of Tarragona of Salou. Heb je het over de Esclat super of de Lidl of Aldi die alledrie in Vinyols liggen maar op de grens met Cambrils.

 4. Dat er in Nederland maar 21 apotheken per 100.000 inwoners zouden zijn vind ik een sprookje. In mijn woonplaats Hengelo met 80.000 inwoners zijn er zo al 10 te vinden. in het naburige Oldenzaal (32.000) zijn 7 apotheken. In andere plaatsen zal het niet veel anders zijn. Neem b.v. Enschede: die heeft 22 apotheken waarmee 160.000 mensen worden bediend.

  1. Rekenen is ook een vak, Harry 😉

   Volgens jouw gegevens zijn er in Hengelo (13) en Enschede (13) dus nog veel minder dan 21 apotheken per 100.000 inwoners. Oldenzaal (22) zit zo ongeveer op het gemiddelde.

 5. Het enige spijtige dat er zoveel geprofiteerd wordt door toeristen die koffers vol dure medicatie nemen die tot 5 maal goedkoper zijn dan in belgie.Heb eens mee gemaakt van mensen die we kennen die alle apothekers van calpe en benidorm op 1 dag zijn afgelopen om een zeker medicijn dat zéér duur kost en waar er gewoonlijk maar 1 tot max 2 van op voorraad waren op te slaan en mee naar belgie te nemen waar dit tot 10x meer kost

  1. Wie of welke instantie wordt dan een voetje gelicht?
   Die Belgen die in Spanje geneesmiddelen kopen, profiteren die van de Spaanse sociale dienst? Of betalen zij een eerlijke commerciële prijs?
   Die Belgen die geneesmiddelen in België duur betalen: door wie worden zij opgelicht, of betalen zij toch maar een eerlijke prijs en is het gewoon zo duur?

  2. Als mensen gewoon de apotheek in Spanje inlopen en een medicijn vragen, en daarvoor geen recept hebben, dan betalen zij de volle mep van dat medicijn.
   Volgens de prijs die daarvoor in Spanje telt.
   Dus ze profiteren helemaal nergens van Eddy.
   Feit is gewoon dat veel medicatie in Spanje vele malen goedkoper is dan in bijvoorbeeld Nederland.
   Denk dat je het moet omdraaien, Nederlanders en Belgen worden in hun eigen land belazerd door de apotheken, puur vanwege het systeem.
   Ik weet niet hoe het bij de Belgen werkt, maar in Nederland worden er prijsafspraken gemaakt tussen de overheid, verzekering maatschappijen en de pharma industrie. Het is in Nederland bekend dat vele medicijnen gewoon veel goedkoper kunnen. En het is ook belachelijk dat als je al je hele leven hetzelfde medicijn gebruikt, zeg bijvoorbeeld voor astma, dat je dan verplicht wordt telkens weer een nieuw recept te moeten halen bij de huisarts. Zonder dat recept krijg je geen vergoeding van je maatschappij.
   Okey, in Spanje moet je ook af en toe je recept op je kaart laten vernieuwen, maar stel je hebt gewoon een particuliere verzekering en je betaald je eigen medicijnen gewoon, dan hoef je niet telkens naar de arts voor een nieuw recept.
   ff een voorbeeld, ik gebruik Ventolin, kost hier nog geen 2,50….kijk je in Nederland op een willekeurige website, dan is is de prijs rond de 18 euro!!! Hallo, meer dan 7 keer zo duur. Hoe kan dat?
   Vanwege het systeem dan men er heeft.
   Dus zoals Luc zegt, wie wordt er hier nu voetje gelicht??

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by