Een apotheek op elke straathoek in Spanje met een totaal van 22.000

Een apotheek op elke straathoek in Spanje met 22.000 in totaal
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje is het land binnen de EU waar de meeste apotheken of farmacias per inwoner te vinden zijn. Recent werd in de gemeente Arona op het Canarische Eiland Tenerife de 22.000 apotheek van Spanje geopend waarna er per 2.112 inwoners één apotheek te vinden is in heel Spanje. Ter vergelijking, in Denemarken is dat een apotheek per 15.000 inwoners en in Zweden een apotheek per 7.500 inwoners.

Spanje heeft sinds enkele weken 22.000 apotheken ofwel “farmacias” die meestal te herkennen zijn aan een groot rood of groen kruis dat knippert en in het midden de tijd en temperatuur laat zien (al zijn er ook moderne versies te vinden tegenwoordig). Elke dag worden er meer dan 2 miljoen mensen geholpen en voorzien van medicijnen en aanverwante producten. Er werken meer dan 80.000 mensen in apotheken waarvan er meer dan 50.000 apothekers (farmacéuticos) zijn.

Apotheken Vs apothekers

Spanje heeft dan wel de meeste apotheken van heel de Europese Unie maar wat betreft het aantal apothekers staat het land op de derde plaats met 119 farmacéuticos per 100.000 inwoners (een per 840 mensen) terwijl dat in België 121 apothekers per 100.000 inwoners zijn en op Malta 129 apothekers per 100.000 inwoners. Op die lijst staat Nederland op de laatste plaats met slechts 21 apothekers per 100.000 inwoners (bekijk de hele lijst hier).

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Meest gebruikte medicijnen in Spanje[/su_note]

Licenties

Met een apotheek op bijna elke straathoek in Spanje lijkt het vaak dat iedereen zomaar een apotheek of farmacia zou kunnen openen maar dat is niet correct. Het openen van een apotheek is volledig gereguleerd via de wet 16/1997 waarin de regelingen voor de diensten van apotheek kantoren (Oficinas de Farmacia) geregeld zijn en waarin staat dat een apotheek een “particuliere gezondheidsinstelling van algemeen belang” ofwel “establecimiento sanitario privado de interés público” is.

De apotheker (farmacéutico) is de eigenaar van de apotheek en kan bijgestaan worden door andere medewerkers waaronder personen die een studie farmacie gevolgd hebben en farmacéuticos zijn. Er zijn namelijk 22.000 apotheken maar 50.000 apothekers in Spanje te vinden.

Om een apotheek te kunnen openen dient de eigenaar dus een apotheker te zijn en dient deze een licentie bij de gemeente te kopen, welke niet goedkoop is en schaars zijn. Een gemeente zal het aantal apotheken laten afhangen van de inwoners dus de kans is groot dat er geen nieuwe apotheken geopend mogen worden omdat er al genoeg zijn. Een apotheker kan eventueel een licentie van een andere apotheker overnemen waarbij prijzen kunnen oplopen tot meer dan 600.000 euro, maar een gemeente dient altijd toestemming te geven omdat er gekeken wordt naar de geschiedenis van de apotheker, de ervaring van deze farmacéutico, de studie etc.

Aangezien er in Spanje geen drogisterijen of iets soortgelijks te vinden zijn (behalve dan de Clarel waar geen medicijnen verkocht worden) mogen en kunnen medicijnen alleen bij apotheken gekocht worden. Er is geen onderzoek gedaan naar hoe vaak een inwoner van Spanje jaarlijks naar een apotheek gaat maar aangezien men in Spanje gek is op medicijnen zal dat wel enkele tientallen keren per jaar zijn.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De Clarel winkels in Spanje[/su_note]

Regio’s

Volgens gegevens over 2016 op es.statista waren er in Andalusië 3.879 apotheken te vinden gevolgd door 3.180 apotheken in Catalonië, 2.852 apotheken in de Comunidad de Madrid, 2.538 in de Comunidad Valenciana, 1.628 in Castilla y León, 1.345 in Galicië, 1.270 in Castilla-La Mancha en in de andere deelstaten minder dan 1.000 per regio.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
12 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Uren kwijt voor artsenbezoek. Via een appje met de centro salud kun je een afspraak maken. Als je na de afspraak gaat zit de arts meestal op je te wachten. Dus voor mij super geregeld. Het komt ook wel voor dat ik veel tevroeg ben, vaak zitten er geen wachtende en dan kun je zo binnen lopen. Hoezo slecht geregeld.

Johan, waar ik woon moet je vtv voren een afspraak maken aan de receptie en je krijgt een afspraak na 2 dagen.
Anders dan dat je acuut een arts nodig hebt, zeg maar eerste hulp, dan kan je rekenen op urenlange wachttijden.
Dat is mijn ervaring in de steden, want het is in de dorpen misschien wel beter.

In een spaanse farmacia moet er in principe altijd een afgestudeerde apotheker aanwezig zijn en in de licenties zit er een clausule over de afstand die de ene farmacia tot de andere moet respecteren voordat hij zich zou willen vestigen. Je kunt ongelooflijk veel verpakte medicijnen kopen of bestellen in een Spaanse apotheek, kosten véél minder dan in Noord-Europa. De Spaanse apothekers hebben het voordeel, dat veel Spanjaarden bij het minste hoofdpijntje al snel naar de apotheek gaan, ze vragen de apotheker al gauw om advies, want een bezoek aan een arts van de door de staat georganiseerde ziekenfondsdiensten kan… Lees verder »

Wij wonen in Vinyols i els Arcs
wij wonen 6 kilometers buitn het dorp
maar ook 2 passen van Cambrils vandaan
maar we moeten een heel eind lopen om naar een dichtsbijzijnde apotheek te komen en aan de overkant hebben wij een supermart en daar kunnen we niet eens
fatsoenlijk oversteken vanwege al het verkeer wat voobij gaat
een heleboel keren is er al gereclameerd bij de gemeente dat er geen oversteek plaats is
maarja dat gaat zoals alijd het ene oor in en het andere oor uit

Dat er in Nederland maar 21 apotheken per 100.000 inwoners zouden zijn vind ik een sprookje. In mijn woonplaats Hengelo met 80.000 inwoners zijn er zo al 10 te vinden. in het naburige Oldenzaal (32.000) zijn 7 apotheken. In andere plaatsen zal het niet veel anders zijn. Neem b.v. Enschede: die heeft 22 apotheken waarmee 160.000 mensen worden bediend.

Rekenen is ook een vak, Harry 😉

Volgens jouw gegevens zijn er in Hengelo (13) en Enschede (13) dus nog veel minder dan 21 apotheken per 100.000 inwoners. Oldenzaal (22) zit zo ongeveer op het gemiddelde.

Het enige spijtige dat er zoveel geprofiteerd wordt door toeristen die koffers vol dure medicatie nemen die tot 5 maal goedkoper zijn dan in belgie.Heb eens mee gemaakt van mensen die we kennen die alle apothekers van calpe en benidorm op 1 dag zijn afgelopen om een zeker medicijn dat zéér duur kost en waar er gewoonlijk maar 1 tot max 2 van op voorraad waren op te slaan en mee naar belgie te nemen waar dit tot 10x meer kost

Wie of welke instantie wordt dan een voetje gelicht?
Die Belgen die in Spanje geneesmiddelen kopen, profiteren die van de Spaanse sociale dienst? Of betalen zij een eerlijke commerciële prijs?
Die Belgen die geneesmiddelen in België duur betalen: door wie worden zij opgelicht, of betalen zij toch maar een eerlijke prijs en is het gewoon zo duur?

Als mensen gewoon de apotheek in Spanje inlopen en een medicijn vragen, en daarvoor geen recept hebben, dan betalen zij de volle mep van dat medicijn. Volgens de prijs die daarvoor in Spanje telt. Dus ze profiteren helemaal nergens van Eddy. Feit is gewoon dat veel medicatie in Spanje vele malen goedkoper is dan in bijvoorbeeld Nederland. Denk dat je het moet omdraaien, Nederlanders en Belgen worden in hun eigen land belazerd door de apotheken, puur vanwege het systeem. Ik weet niet hoe het bij de Belgen werkt, maar in Nederland worden er prijsafspraken gemaakt tussen de overheid, verzekering maatschappijen… Lees verder »

Parafarmacia? Ook een hele berg.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.