Search
menu
Search

Een apotheek op elke straathoek in Spanje met een totaal van 22.000

Oeps ... foto ontbreekt!

Een apotheek op elke straathoek in Spanje met een totaal van 22.000

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is het land binnen de EU waar de meeste apotheken of farmacias per inwoner te vinden zijn. Recent werd in de gemeente Arona op het Canarische Eiland Tenerife de 22.000 apotheek van Spanje geopend waarna er per 2.112 inwoners één apotheek te vinden is in heel Spanje. Ter vergelijking, in Denemarken is dat een apotheek per 15.000 inwoners en in Zweden een apotheek per 7.500 inwoners.

Spanje heeft sinds enkele weken 22.000 apotheken ofwel “farmacias” die meestal te herkennen zijn aan een groot rood of groen kruis dat knippert en in het midden de tijd en temperatuur laat zien (al zijn er ook moderne versies te vinden tegenwoordig). Elke dag worden er meer dan 2 miljoen mensen geholpen en voorzien van medicijnen en aanverwante producten. Er werken meer dan 80.000 mensen in apotheken waarvan er meer dan 50.000 apothekers (farmacéuticos) zijn.

Apotheken Vs apothekers

Spanje heeft dan wel de meeste apotheken van heel de Europese Unie maar wat betreft het aantal apothekers staat het land op de derde plaats met 119 farmacéuticos per 100.000 inwoners (een per 840 mensen) terwijl dat in België 121 apothekers per 100.000 inwoners zijn en op Malta 129 apothekers per 100.000 inwoners. Op die lijst staat Nederland op de laatste plaats met slechts 21 apothekers per 100.000 inwoners (bekijk de hele lijst hier).

Licenties

Met een apotheek op bijna elke straathoek in Spanje lijkt het vaak dat iedereen zomaar een apotheek of farmacia zou kunnen openen maar dat is niet correct. Het openen van een apotheek is volledig gereguleerd via de wet 16/1997 waarin de regelingen voor de diensten van apotheek kantoren (Oficinas de Farmacia) geregeld zijn en waarin staat dat een apotheek een “particuliere gezondheidsinstelling van algemeen belang” ofwel “establecimiento sanitario privado de interés público” is.

De apotheker (farmacéutico) is de eigenaar van de apotheek en kan bijgestaan worden door andere medewerkers waaronder personen die een studie farmacie gevolgd hebben en farmacéuticos zijn. Er zijn namelijk 22.000 apotheken maar 50.000 apothekers in Spanje te vinden.

Om een apotheek te kunnen openen dient de eigenaar dus een apotheker te zijn en dient deze een licentie bij de gemeente te kopen, welke niet goedkoop is en schaars zijn. Een gemeente zal het aantal apotheken laten afhangen van de inwoners dus de kans is groot dat er geen nieuwe apotheken geopend mogen worden omdat er al genoeg zijn. Een apotheker kan eventueel een licentie van een andere apotheker overnemen waarbij prijzen kunnen oplopen tot meer dan 600.000 euro, maar een gemeente dient altijd toestemming te geven omdat er gekeken wordt naar de geschiedenis van de apotheker, de ervaring van deze farmacéutico, de studie etc.

Aangezien er in Spanje geen drogisterijen of iets soortgelijks te vinden zijn (behalve dan de Clarel waar geen medicijnen verkocht worden) mogen en kunnen medicijnen alleen bij apotheken gekocht worden. Er is geen onderzoek gedaan naar hoe vaak een inwoner van Spanje jaarlijks naar een apotheek gaat maar aangezien men in Spanje gek is op medicijnen zal dat wel enkele tientallen keren per jaar zijn.

Regio’s

Volgens gegevens over 2016 op es.statista waren er in Andalusië 3.879 apotheken te vinden gevolgd door 3.180 apotheken in Catalonië, 2.852 apotheken in de Comunidad de Madrid, 2.538 in de Comunidad Valenciana, 1.628 in Castilla y León, 1.345 in Galicië, 1.270 in Castilla-La Mancha en in de andere deelstaten minder dan 1.000 per regio.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?