Half miljoen boetes en 4.500 arrestaties na vier weken noodtoestand Spanje

Half miljoen boetes en 4.500 arrestaties na vier weken noodtoestand Spanje
Beeld: Europa Press

Half miljoen boetes en 4.500 arrestaties na vier weken noodtoestand Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is op maandag 13 april de vijfde week van de noodtoestand ingegaan die tot tenminste 26 april zal duren. Het gaat om een speciale periode waarin de Spanjaarden alleen de woning mogen verlaten om bv. boodschappen te doen in de supermarkt, naar de apotheek, bank, kiosk of werk te gaan en om de hond uit te laten. Het is niet toegestaan om een wandeling te maken, te fietsen of te joggen of een rondje te rijden met de auto en dat blijken veel mensen nog niet te begrijpen.

De Semana Santa Paasweek is een traditionele vakantieweek in Spanje en uiteraard heeft dat er voor gezorgd dat veel inwoners van Spanje ondanks dat het niet mag toch besloten in de auto te stappen richting de vakantiewoning aan de kust of in de bergen. Veel gemeenten hadden al maatregelen genomen en straten geblokkeerd terwijl in andere gemeenten de politie ervoor zorgde dat er zo min mogelijk mensen naar de vakantieplaats gingen. 

Er werd op veel plaatsen ook gecontroleerd bij supermarkten waar personen om identiteitsbewijzen gevraagd werden. Kon je niet aantonen dat je in de buurt woonachtig was dan kreeg je meteen een boete omdat de politie er vanuit ging dat je dan op vakantie bent, iets wat dus niet mag. Het aantal boetes en aangehouden personen is tijdens de Semana Santa (Goede Week) dan ook gestegen.

Aantallen

Tot en met 12 april hebben de verschillende politie eenheden in Spanje samen 527.173 bekeuringen uitgeschreven met boetes die oplopen tot 1.000 euro of meer, afhankelijk van de overtreding. Er werden tevens 4.547 mensen gearresteerd.

Wat betreft arrestaties heeft de Policia Nacional 1.962 personen aangehouden en 134.926 bekeuringen uitgeschreven. De Guardia Civil heeft 602 mensen aangehouden en 142.104 boetes gegeven, de Baskische Ertzaintza heeft 189 mensen gearresteerd en 6.836 boetes gegeven en de Catalaanse Mossos d’Esquadra heeft 312 mensen aangehouden en 41.917 boetes gegeven.

De regionale Policia Foral in Navarra heeft 6 mensen aangehouden en 1.372 boetes gegeven terwijl de Policia Local in heel Spanje 1.475 mensen heeft gearresteerd en 199.682 boetes heeft gegeven en de Policia Canaria 1 persoon heeft gearresteerd en 336 boetes heeft gegeven.

Het overgrote merendeel van de aangehouden personen hebben zich schuldig gemaakt aan artikel 36.6 van de wet 4/2015 van de zogenaamde ‘Seguridad Ciudadana’. Daarin staat dat iemand gearresteerd kan worden in het geval van ongehoorzaamheid of verzet tegen de autoriteit (desobediencia o la resistencia a la autoridad).

Elke dag worden onderstaande gegevens door het ministerie van Binnenlandse zaken via Twitter gedeeld. Daarop staan de totalen en dag-aantallen per politie afdeling maar niet over welke overtredingen het gaat.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.