Spaanse regering keurt uitstel belastingbetaling zzp’ers en mkb’s goed

Spaanse regering keurt uitstel belastingbetaling zzp’ers en mkb’s goed
Beeld: Freepik

Spaanse regering keurt uitstel belastingbetaling zzp’ers en mkb’s goed

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een van de meest kwetsbare groepen tijdens de corona-crisis zijn de zelfstandigen ofwel de mkb’s (pymes) en zzp’ers (autónomos) die vanwege de noodtoestand veelal hun bedrijf hebben moeten sluiten of hun activiteiten hebben moeten stil leggen. Op dinsdag heeft de regering via een koninklijk besluit bekend gemaakt dat deze groep zelfstandigen een maand uitstel krijgt voor het betalen van belastingen.

Sinds 1 april en tot 20 april dienen de ruim 3,4 miljoen zelfstandigen de btw (IVA) en inkomstenbelasting (IRPF) af te dragen maar dat is nu met een maand uitgesteld. Normaal gesproken moet de betaling voor 20 april gedaan worden wat 15 april is als dit automatisch van de bank wordt afgeschreven maar dat is nu verlengd tot 20 mei en 15 mei bij automatische incasso.

Het is dus een uitstel van betaling maar geen kwijtschelding. En daar zijn veel zelfstandigen boos over want de meeste van hen hebben totaal geen inkomsten op dit moment en kunnen de kosten niet betalen.

Het gaat om ruim 3,4 miljoen zelfstandigen die minder dan 600.000 omzet hebben wat 95% is van het totaal aantal ‘pymes’ en ‘autónomos’ in Spanje. De uitstel van betaling heeft op de staatskas een invloed van bijna 3,6 miljard euro, aldus de minister van Belastingzaken na de ministerraad op dinsdag.

Buitengewone uitkering

Gedurende de huidige noodtoestand heeft de regering meerdere maatregelen bekend gemaakt voor de zelfstandigen in Spanje. Zo heeft men een zogenaamde ‘prestación extraordinaria de autónomos’ in het leven geroepen waardoor zelfstandigen die sinds de noodtoestand een omzetvermindering hebben gehad van tenminste 75% ten opzichte van het voorgaande kwartaal een soort van bijstands- of ww-uitkering (of buitengewone uitkering) kunnen aanvragen. 

Het gaat over 70% van het basisbedrag (base reguladora) wat ongeveer neerkomt op 665 euro per maand als men het minimale betaald per maand. Deze buitengewone uitkering geldt in principe voor een maand maar bij verlenging van de noodtoestand (zoals recent tot 26 april en wellicht in een later stadium tot 11 mei) wordt deze uitkering ook verlengd.

Uitstel belastingen

Zowel de ‘pymes’ als de ‘zelfstandigen’ kunnen een uitstel van de IVA en IRPF betalingen aanvragen, iets dat geldt voor zes maanden. Ook in dit geval gaat het niet om een kwijtschelding maar om uitstel wat dus inhoudt dat men deze belastingen alsnog dient te betalen. 

Uitstel maandelijkse kosten

Zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemingen (autónomos en pymes) hoeven gedurende 6 maanden de maandelijkse kosten (cuota a la Seguridad Social) niet te betalen (moratoria de 6 meses), als ze daarvoor kiezen.

De maandelijkse Sociale Zekerheid kosten dienen echter wel betaald te worden wanneer de noodtoestand weer voorbij is ofwel zes maanden later. Het gaat dus niet om een kwijtschelding van de maandelijkse lasten maar om een ‘uitstel van betaling‘ zonder rente van zes maanden (moratoria).

De maand maart is op 31 maart bij de meer dan 3,4 miljoen zelfstandigen in ieder geval wel van de bankrekening afgehaald. Voor de meeste zelfstandigen zal dat ook eind april weer gebeuren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.