Toename verkopen Spaanse sinaasappelen om Vitamine C coronavirus geruchten

Toename verkopen Spaanse sinaasappelen om Vitamine C coronavirus geruchten
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

VALENCIA – Ondanks dat er geen aanwijzingen zijn dat extra vitamine C helpt bij de bestrijding en voorkoming van het coronavirus, iets dat in veel geruchten naar voren komt, zijn de verkopen van sinaasappelen uit o.a. Spanje wel flink gestegen. De toename in verkoop en dus ook vraag naar de ‘naranjas’ zorgt ervoor dat de prijzen stijgen.

De sinaasappel telers in de Valencia regio zeggen dat de afgelopen 15 dagen de kiloprijzen gestegen zijn van 0,28 eurocent naar 0,82 eurocent, prijzen die deze sector al lang niet meer gezien heeft want op dit moment worden de prijzen voor de vitamine C-rijke sinaasappelen bepaald door de telers in plaats van andersom.

De vraag naar Spaanse sinaasappelen is volgens de telers enorme gestegen in landen als Duitsland en Frankrijk (waar sinaasappelen verkocht worden voor 5 tot 6 euro per kilo) maar ook in andere Europese landen zoals België en Nederland. 

En dat allemaal vanwege de niet wetenschappelijk ondersteunde geruchten over vitamine C en dat dit kan voorkomen dat je besmet raakt met het coronavirus en zelfs mensen met het virus zou kunnen genezen.

We gaan verder niet in op het feit of deze geruchten waar zijn of niet, dat is meer de taak voor de grote kranten (zie artikel op Nu.nl) en medische journaals maar de geruchten hebben er wel voor gezorgd dat er dus meer Spaanse sinaasappelen verkocht worden.

Late sinaasappelen variëteiten zoals de Navel Lanelate, Navel Navelate, Washington en Thompson Navel worden geoogst in Spanje, een periode die tot eind juli doorgaat. Dit sinaasappelen seizoen was er een reductie in het volume van rond de 30% wat zorgde voor hogere prijzen in het veld. 60% van de Spaanse sinaasappelen productie is bedoeld voor de export.

Weliswaar stijgen de prijzen voor sinaasappelen maar de problemen nemen ook toe voor de sector. Zo is het lastig werken met de social distance van 1,5 meter, is het moeilijk om fruitplukkers te krijgen want veel buitenlanders die normaal naar Spanje komen om op het land te werken mogen Spanje niet in en de kosten voor transport zijn gestegen. 

In Europa komen op dit moment de meeste sinaasappelen naast Spanje uit Marokko, Egypte, Griekenland en Turkije. In Amerika (Californië en FLorida) en Mexico maar ook China is de sinaasappeloogst meer bedoeld voor de lokale markt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.