menu: rubrieken, zoeken & meer

Hoe is het met de Spaanse coronamelder-app Radar-Covid en hoe vaak is deze gedownload?

Hoe is het met de Spaanse coronamelder-app Radar-Covid en hoe vaak is deze gedownload?
Beeld: Radar-Covid / Twitter

Hoe is het met de Spaanse coronamelder-app Radar-Covid en hoe vaak is deze gedownload?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Half september 2020 werd na maanden voorbereidend werk eindelijk de Spaanse coronamelder-app Radar-Covid gelanceerd en was het mogelijk om deze te downloaden en installeren op de smartphones. Maar niet alle autonome regio’s deden meteen vanaf het begin mee maar na een langzame start werkt de Spaanse coronamelder-app in heel Spanje. Maar wordt deze ook gebruikt en is de app nuttig?

De Spaanse corona-volg-app is een ‘app de rastreo de contactos’ voor smartphones die beheerd wordt door de Spaanse staatssecretaris voor Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie (Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial).

Net zoals in Nederland en België werd de Spaanse coronamelder-app radar-Covid gezien als een effectief hulpmiddel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar ondanks alle moeite is het daarbij gebleven en komt dat beeld niet overeen met de realiteit.

Op de website Radar-Covid.es zijn ook de statistieken te zien over het aantal gedownloade apps en hoeveel mensen de app gebruiken. De laatste update is van week 13 ofwel 4 april maar de cijfers worden regelmatig aangepast.

LEESTIP:
Hoe is het met de Spaanse coronamelder app en waarom ook jij deze moet installeren

Downloads

In de statistieken is te zien dat de Radar-Covid smartphone app 7.225.296 keer is gedownload. Dat gebeurde voor 77,7% van de download via de Google Play Store voor de Android telefoons en in 22,3% van de gevallen via de Apple Store voor de iPhone’s.

Codes

De statistieken laten ook zien dat de app weliswaar 7,2 miljoen keer is gedownload en geïnstalleerd, slechts 801.143 personen hebben hun code die ze krijgen als ze positief zijn getest aangevraagd. daarvan zijn slechts 56.582 mensen die ook daadwerkelijk de code in de smartphone app hebben ingevuld. Zonder die code werkt de app niet goed.

Regio’s

Op een kaart is te zien dat de meeste codes aangevraagd zijn in de autonome regio Cantabrië gevolgd door Galicië, baskenland, Castilië en León, Asturië, Madrid regio, Melilla, Castilla-La Mancha, Catalonië, Valencia regio en bijna niet in Aragón, Andalusië, Canarische Eilanden, Murcia, Extremadura en Balearen eilanden.

Andere landen

Het goede nieuws is dat de Spaanse Radar-Covid app afgestemd is op diverse landen waaronder Frankrijk en Duitsland maar ook Nederland en België. Dat betekent dat ondanks dat als je bv. in Nederland of België bent en de Spaanse app hebt geïnstalleerd deze toch werkt en een melding stuurt wanneer je in de buurt bent geweest van een persoon met corona.

Op bezoek in Spanje?

Het wordt ondanks de lage deelname toch aangeraden om voor alle bezoekers van Spanje de radar Covid app te installeren, het kan nooit kwaad en je kunt de app na thuiskomst altijd weer verwijderen.