menu: rubrieken, zoeken & meer

Verbod niet-essentiële reizen vervalt op 19 april in België maar reizen wordt afgeraden

Verbod niet-essentiële reizen vervalt op 19 april in België maar reizen wordt afgeraden
Beeld: 123rf

Verbod niet-essentiële reizen vervalt op 19 april in België maar reizen wordt afgeraden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Woensdag heeft het Overlegcomité in België de nieuwe corona-maatregelen voor het land bekend gemaakt die vanaf maandag 19 april ingaan en net zoals in Nederland via een ‘openingsplan’ zullen gaan plaatsvinden. Een van de belangrijkste versoepelingen is dat het verbod op niet-essentiële reizen maandag komt te vervallen.

Op dit moment geldt in België dat alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden voor personen van wie hun hoofdverblijfplaats in België ligt. Om te weten wat essentiële reizen zijn kun je HIER klikken.

Op dit moment geldt ook dat alle niet-essentiële reizen naar België zijn verboden voor personen van wie hun hoofdverblijfplaats in het buitenland ligt. Om naar België te reizen moet je een verklaring op eer invullen.

Goed nieuws voor de Belgen dus want het reisverbod dat al sinds eind januari geldt in België houdt maandag 19 april op te bestaan. Weliswaar wordt het verbod op niet-essentiële reizen naar o.a. Spanje afgeschaft op maandag 19 april, de regering raadt niet-essentiële reizen ten zeerste af. 

Wie terugkomt uit een rode zone , wat bijna heel Europa is, moet verplicht zeven dagen in quarantaine en moet zich twee keer laten testen, op de eerste en zevende dag na terugkomst. Er zijn voorlopig ook geen privileges voor wie al gevaccineerd is. Het passenger locator form (PLF) moet ook nog steeds ingevuld worden.

Politie

De politie in België heeft aangegeven strenger te gaan controleren op bv. de PLF-formulieren nu dat het reisverbod niet meer geldt. Er gaat ook gecontroleerd worden of de mensen die zijn teruggekeerd uit het buitenland zich houden aan de regels rondom de corona-tests op de eerste en zevende dag en de verplichte zeven dagen quarantaine. Respecteer je dat niet dan kun je een boete van 250 euro tegemoet zien.

Spanje?

Voor Spanje geldt voor het hele land volgens DEZE WEBSITE de kleurcode rood (gebasserd op de kaart van het European Centre for Disease Prevention and Control ) behalve voor de autonome regio’s Galicië, Extremadura, Valencia regio, de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera).

Volgens de theorie zouden deze regels niet gelden voor deze Spaanse regio’s omdat deze geen rood (hoog risico) maar oranje (matig risico) gekleurd gebied zijn. Het is ons niet helemaal duidelijk of dat in de praktijk ook zo is.