menu: rubrieken, zoeken & meer

Hoofdrolspeler in Madrileens mondkapjes schandaal plaatste geld op Nederlandse bankrekening

Hoofdrolspeler in Madrileens mondkapjes schandaal plaatste geld op Nederlandse bankrekening
Beeld: Europa Press

Hoofdrolspeler in Madrileens mondkapjes schandaal plaatste geld op Nederlandse bankrekening

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wellicht heb je er al over gelezen of gehoord als je in Spanje woont, het nieuwe mondkapjes-schandaal in Madrid. Twee zakenmannen die ‘goede relaties’ met de politiek hebben, verdienden zes miljoen euro per persoon aan commissie voor het leveren van mondkapjes en medisch materiaal tijdens de hoogtijdagen van de corona-pandemie in 2020. Nu is bekend dat een van de hoofdrolspelers meteen na ontvangst van zijn miljoenen-commissie een deel van het geld naar een Nederlandse bank stuurde.

15,8 miljoen euro. Zo veel streken de twee Madrileense zakenmannen Luis Medina en Alberto Luceño in maart 2020 op via de verkoop van medisch materiaal aan de stad Madrid. Naar eigen zeggen deden ze dat uit goede wil, om de pandemie te bestrijden, maar het stadsbestuur en politieke partijen beschuldigen hen nu van oplichting, valsheid in geschriften en witwaspraktijken. De twee zakenmannen streken namelijk elk een persoonlijke commissie van 6 miljoen euro op. Volgens de Spaanse belastingdienst Hacienda gaat het om een overdreven en onrechtmatige winst.

Er is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart en er werd beslag gelegd op de bankrekeningen van beide mannen. Maar daarbij stuitte men op de bankrekening van Luis Medina die slechts 247,26 euro op zijn bankrekening heeft staan. Zijn bankrekening kon dan ook niet tijdelijk gesloten worden door de autoriteiten. Maar waar is zijn commissiegeld dan naartoe gegaan?

De belastingdienst weet dat Luis Medina op 31 maart 2020 een totaal van 912.800,97 euro heeft ontvangen in twee betalingen van 684.627,62 en 228.173,35 euro onder het concept MASK, geld dat werd gestort op zijn bankrekening bij de Deutsche Bank. Maar dat geld bleef niet lang in Spanje want de dag na ontvangst werd vanaf 1 april 2020 het geld in drie betalingen, op 1 april, 22 juni en 4 augustus, van circa 93.700 euro naar een rekening van Deutsche Bank in Nederland overgemaakt.

De rest van het geld dat Luis Medina ontving werd gebruikt om te investeren om om luxe goederen te kopen. Eerst en vooral kochten beide zakenmannen een dozijn luxewagens. In het lijstje onder meer een Ferrari en een Lamborghini. Bovendien schaften ze zich een luxe jacht aan, een appartement in Pozuelo (geschat op meer dan 1 miljoen euro) en verbleven ze een weekje op hotel in Marbella ter waarde van 6.000 euro per nacht. Verder in het rijtje stonden ook nog een aantal luxe horloges: een metalen van 6.550 euro en twee gouden (ter waarde van 26.000 en 9.900 euro). 

Luis Medina contacteerde in maart 2020 zelf het stadsbestuur van Madrid. Hij gebruikte daarvoor een aantal contacten binnen de overheid. Het onderzoek moet nu uitwijzen wat er precies fout is gegaan binnen de hele verkoop. Er komt echter steeds meer belastende informatie naar buiten, niet alleen voor de beide zakenmannen maar ook voor politici, waaronder de burgemeester van Madrid.