Search
menu
Search

Zomerdieet: Vijf Spaanse tapas waar je niet dik van wordt maar wel heel lekker zijn

Oeps ... foto ontbreekt!

Zomerdieet: Vijf Spaanse tapas waar je niet dik van wordt maar wel heel lekker zijn

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In de zomer wil iedereen er goed uit zien en doet men er van alles aan om die extra winter/lente kilo’s kwijt te raken. Dat gebeurt in Nederland en België voordat men op vakantie gaat en de hele dag in badpak, bikini en zwembroek “moet” rondlopen om bruin te bakken. Maar dat gebeurt ook in Spanje waar de inwoners ook graag strak naar het strand gaan. Toch wil men ook blijven genieten van de lekkere tapas en dus is het tijd voor een overzicht van de vijf beste tapas waarvan je blijkbaar niet dik wordt.

Maar eet met mate! Dat wil zeggen, een tapa tegelijk en niet alle vijf samen en dan ook nog eens twee keer achterelkaar. Ook zal de drank die men erbij drinkt van invloed zijn. Een wijntje of biertje is geen probleem, maar bij elke tapa een nieuw drankje zal al snel te merken zijn in je michelines.

Heb je dus zin in een lekkere tapa na het dagje strand maar wil je niet dik worden, dan zijn de vijf onderstaande tapas de beste keuze om van te genieten en te eten. Overigens zijn het tapas die bijna in elke bar in Spanje te vinden zijn 😉

tapas1
Beeld: 123rf

Brood met Spaanse ham en tomaat

De Spaanse ham of Jamón Serrano en Jamón Iberico zijn de Spaanse exportproducten bij uitstek en ook de Spanjaarden zijn er natuurlijk gek op. Ham heeft een hoge voedingswaarde en biedt het lichaam veel vitaminen. Bovendien is jamón een voedingsmiddel met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van olijfolie. De helft van het vet daarin bevat onverzadigde dus goede vetten. Deze vetzuren zijn belangrijk voor het lichaam en zorgen voor de energie die men dagelijks nodig heeft.

Een klein broodje met daarop wat gewreven tomaat en een plakje Spaanse ham is een goede en gezonde manier om zowel je maag als je weegschaal tevreden te houden. De goede bestanddelen van de ham hebben we al omschreven, maar ook de tomaat zorgt voor een betere spijsvertering terwijl brood altijd lekker is en de maag vult.

tapas2
Beeld: 123rf

Banderilla

De traditionele “banderilla” is niets meer dan een stokje met daarop komkommer, ui en ansjovis of ansjovis en olijven. De banderillas zijn overal en in elke bar te vinden en zijn vaak tegen betaling te krijgen of worden gratis met je drankje gegeven (ligt aan de regio waar men aan “tapeo” doet). De banderillas zijn gezond vanwege de groenten en zeevruchten die caloriearme ingrediënten met een hoge voedingswaarde bezitten.

tapas3
Beeld: 123rf

Mejillones a la vinagreta

De “mejillones a la vinagreta” zijn niets minder dan “mosselen in azijn”, een gezonde en lekkere tapa die bijna overal wel te vinden is, vooral als je in een kustplaats verblijft. Mosselen bevatten weinig vet en de vetten die ze bevatten zijn gezonde vetten die omega-3 leveren aan het lichaam. Bovendien zijn mosselen rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

tapas4
Beeld: 123rf

Atún con pimiento del piquillo

Dit is een klassieker onder de tapas die in elke bar te vinden is, de “atún con pimiento del piquillo” ofwel “tonijn met piquillo pepers”. Het gaat in het geval van deze tapa om een broodje (meestal een stukje stokbrood) waarop een piquillo peper ligt die gevuld is met tonijn. Tonijn is een van de vissoorten die het gezondste is voor het lichaam. Daarnaast zorgt de combinatie van het brood, de peper en tonijn ervoor dat de maag tevreden is, of dat nu in de morgen, middag of avond is.

tapas5
Beeld: 123rf

Revuelto de champiñones of setas con ajo en rebanada de pan

Met deze tapa zijn twee combinaties mogelijk, te weten een “revuelto de champiñones” wat een roerei met champignons is of de “setas con ajo en rebanada de pan” wat een potje is met champignons of paddestoelen in de knoflook met een sneetje brood erbij. Champignons versterken het immuunsysteem en zijn daarnaast ook goed voor het hart en geven een gevoel van verzadiging. Dit maakt ze dus ideaal als een gezonde snack tussendoor.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?