skip to Main Content

VERKIEZINGEN: Bijna half miljoen buitenlandse kiezers in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Op 22 mei aanstaande hopen de 2 belangrijkste Spaanse politieke partijen de stemmen te winnen van bijna een half miljoen buitenlandse kiezers die mede de uitkomst in 180 gemeentehuizen zullen gaan bepalen. In totaal staan er 473.748 buitenlanders geregistreerd voor de komende lokale verkiezingen. De meerderheid is afkomstig uit de Europese Unie, Noorwegen en Latijns Amerika (Ecuador, Bolivia en Paraguay).

Vanwege een pact dat de Spaanse overheid met de regeringen van laatstgenoemde landen sloot, kunnen betreffende burgers voor het eerst hun stem uitbrengen bij Spaanse verkiezingen.

Het aantal buitenlandse stemmers representeert slechts een derde van de bijna anderhalf miljoen buitenlanders aanwezig in Spanje.

Een algemene aanname is dat de meeste stemmers van buiten de Europese Unie neigen naar centrum-links. Hoewel dit als gevolg van de crisis en de daaruit voortvloeiende hoge werkloosheid (zeker onder immigranten) hier wel verandering in kan brengen.

De Partido Popular verwacht vooral veel stemmen te krijgen uit buitenlanders afkomstig uit EU-landen. Vooral van in Spanje woonachtige Roemenen (103.355 geregistreerde kiezers) en Britten (102.633).

Campagne

De PSOE heeft met een investering van 150.000 euro in een campagne om buitenlanders zich te laten registreren in het kiesregister, ingezet op de buitenlandse stemmer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend