skip to Main Content
Meer dan 1.000 dorpen in Spanje hebben de laatste vijf jaar geen geboorte meer gezien
Freepik

Meer dan 1.000 dorpen in Spanje hebben de laatste vijf jaar geen geboorte meer gezien

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

1.000 dorpen in Spanje hebben geen kinderen

Freepik

MADRID – In 1.027 dorpen in Spanje is de laatste vijf jaar sinds 2012 geen kind meer geboren wat inhoudt dat een 13% van alle 8.112 gemeenten in Spanje geen geboorte meer gezien heeft de afgelopen vijf jaar. Daarnaast zijn er 633 dorpen waar geen enkele inwoner jonger is dan 11 jaar, aldus de cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE).

Het dorp met de meeste inwoners waar geen enkel kind woont is Villaornate y Castro in de provincie León met 360 inwoners. Er zijn nog eens 420 gemeenten te vinden in Spanje waar geen enkele inwoner jonger is dan 15 jaar.

In de provincies Salamanca, León en Valladolid wonen de meeste 65-plussers terwijl de gemeenten Parla, Fuenlabrada en Dos Hermanas de plaatsen zijn waar de meeste ouderen wonen. Een 19,1% van de Spaanse bevolking is inmiddels ouder dan 65 jaar.

Het aandeel oudere inwoners is groter in de gemeenten die verder weg van een grote stad liggen en in de binnenlanden van Spanje, met name in de deelstaten Castilla-La Mancha en Castilla y León.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Geen stedeling en jongere kan invoelen waarom die bejaarde mensen voor geen goud naar de grote stad willen verkassen. En gelijk hebben ze.

  2. Tsja het platteland loopt leeg, het laagste geboortecijfer in Europa, de oudjes kunnen niet weg uit hun koopwoning en de jongeren trekken weg omdat er geen werk is. Ik denk dat er in de toekomst wat mooie dorpjes overblijven door toerisme en wat echte boerendorpjes met een centrum functie. De rest kan men sluiten, maar of dat zo erg is?

  3. Er moeten stimuleringsacties gehouden worden om de grote steden te ontlasten ten faveure van de plattelands gemeenten inclusief bedrijfigheid (werk).

  4. Het wordt tijd dat ook de ouderen beginnen in te zien dat het beter wonen is in de buurt van grotere centra waar alle diensten voor handen zijn , dan in zo een godvergeten boerengat waar men aan zijn lot is overgelaten. Eigenaardig dat de centrale regering onlangs nog een maatregel goedkeurde die jonge zelfstandigen moet stimuleren om zich in zo een onrendabel gehucht te gaan vestigen. Huursubsidies om oudere mensen te stimuleren naar de stad te verhuizen was m.i. een betere maatregel geweest.

    1. Ja hoor mensen die altijd op het rustige platteland hebben geleefd naar de drukke stad sturen, ik werd helemaal gek in de stad en kon op het einde die drukte ook niet meer veduren dus ben ik in een dorp gaan wonen wat een verschil is dat.

      De regering heeft gewoon teveel geld weg gezogen uit de Economie waardoor veel bedrijfjes die voor de banen zorgden niet konden blijven bestaan. De jongeren zijn daarna uit noodzaak hun geluk elders gaan zoeken. Maar de ouderen die ook de huizen bezitten willen niet weg omdat niemand het huis koopt en als het gekocht wordt de prijs zo laag is dat het de moeite waard niet is. De regering heeft gewoon gefaald en doet dat nog steeds want er worden geen oplossingen gezocht, er wordt zelfs momenteel enkel maar gekibbeld over Catalonie.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken