Search
menu
Search

Andere regioregering Valencia maar hetzelfde dierenleed met stieren

Oeps ... foto ontbreekt!

Andere regioregering Valencia maar hetzelfde dierenleed met stieren

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Bij de dierenactivisten en ook bij de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA was er enige hoop na de autonome verkiezingen in 2015 omdat de regionale overheden van politieke kleur veranderden. Nu is het vier jaar later en zijn er nieuwe autonome verkiezingen op 26 mei maar is er wat betreft de festiviteiten met stieren nog niet veel veranderd.

We hebben het in dit artikel met name over de autonome regio Comunidad Valenciana waar de ‘bous al carrer’ feesten nog steeds erg populair zijn. In plaats van minder festiviteiten met stieren en jonge kalveren sinds 2015 is dat juist toegenomen. Volgens de dierenactivisten zijn de afgelopen vier jaar compleet verspild wat betreft de rechten van dieren en is men zelfs achteruit gegaan.

Alleen in 2018 werden er in de autonome regio 8.596 festiviteiten met stieren georganiseerd wat ongeveer 1.000 feesten minder zijn dan in het recordjaar 2017 toen er 9.512 festiviteiten waren. Volgens het rapport ‘Memoria de Bous al Carrer’ van de Valenciaanse regioregering zijn er sinds 2015 maar liefst 35.287 festiviteiten geweest van verschillende soorten (suelta vaquillas, bou al carrer, bou embolat, encierro).

Volgens de gegevens stierven daarbij 13 stieren, raakten 930 mensen gewond en overleden er 2 personen. Een van de laatste doden is een 19-jarige man die op de horens werd genomen in Xilxes en dit niet overleefde. 68% van de festiviteiten met stieren vonden plaats op straat en 23% in stieren arena’s. Castellón is de provincie met de meeste festiviteiten (55%) gevolgd door Valencia (33,7%) en de provincie Alicante (11%).

In 35% van de gevallen is er sprake van een ‘suelta de vaquillas’ festiviteit wat het loslaten is van jonge (tussen anderhalf en twee jaar oude) kalveren. In 26,7% is er sprake van de ‘bou al carrer’ festiviteiten waarbij stieren worden losgelaten op straat en in 20,6% is er sprake van ‘toro embolado’ festiviteiten waarbij op de horens van de stieren brandende bollen worden geplaatst.

Bous al carrer in Valencia

In de Comunidad Valenciana vinden net zoals in het zuiden van Catalonië de “bous a la mar” festiviteiten plaats waarbij de stieren in kustplaatsen zoals het toeristische Denia en Javea aan de Costa Blanca in de zee belanden.

Daarnaast vinden er in veel dorpen in de regio Valencia de “bous al carrer” (toros en la calle) feesten plaats waarbij de stieren worden losgelaten in de straten en achter mensen aanrennen, te vergelijken met het populaire stierenrennen in Pamplona maar dan kleinschaliger. Overigens vinden dit type feesten gedurende het hele jaar overal in Spanje plaats.

Correbous in Catalonië

Correbous zijn festiviteiten die hoofdzakelijk in de zomer plaatsvinden in het zuiden van Catalonië, in de provincie Tarragona en in de gebieden rond de Ebro Delta. Hierbij worden volwassen en jonge stieren en koeien ingezet bij speciale feesten waarvan er enkele te onderscheiden zijn zoals de “bou embolat” (toro embolado).

Bij deze stieren worden bollen op de horens gezet die later in brand worden gestoken en de “capllaçat” (toro ensogado) waarbij de stieren/koeien aan touwen voor de lol door de straten worden gesleept. Dan is er ook nog de “bous a la mar” (toros a la mar) waarbij het de bedoeling is dat de stieren in de zee belanden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?