Andere regioregering Valencia maar hetzelfde dierenleed met stieren

Pixabay
Beeld: Pixabay

VALENCIA – Bij de dierenactivisten en ook bij de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA was er enige hoop na de autonome verkiezingen in 2015 omdat de regionale overheden van politieke kleur veranderden. Nu is het vier jaar later en zijn er nieuwe autonome verkiezingen op 26 mei maar is er wat betreft de festiviteiten met stieren nog niet veel veranderd.

We hebben het in dit artikel met name over de autonome regio Comunidad Valenciana waar de ‘bous al carrer’ feesten nog steeds erg populair zijn. In plaats van minder festiviteiten met stieren en jonge kalveren sinds 2015 is dat juist toegenomen. Volgens de dierenactivisten zijn de afgelopen vier jaar compleet verspild wat betreft de rechten van dieren en is men zelfs achteruit gegaan.

Alleen in 2018 werden er in de autonome regio 8.596 festiviteiten met stieren georganiseerd wat ongeveer 1.000 feesten minder zijn dan in het recordjaar 2017 toen er 9.512 festiviteiten waren. Volgens het rapport ‘Memoria de Bous al Carrer’ van de Valenciaanse regioregering zijn er sinds 2015 maar liefst 35.287 festiviteiten geweest van verschillende soorten (suelta vaquillas, bou al carrer, bou embolat, encierro).

Volgens de gegevens stierven daarbij 13 stieren, raakten 930 mensen gewond en overleden er 2 personen. Een van de laatste doden is een 19-jarige man die op de horens werd genomen in Xilxes en dit niet overleefde. 68% van de festiviteiten met stieren vonden plaats op straat en 23% in stieren arena’s. Castellón is de provincie met de meeste festiviteiten (55%) gevolgd door Valencia (33,7%) en de provincie Alicante (11%).

In 35% van de gevallen is er sprake van een ‘suelta de vaquillas’ festiviteit wat het loslaten is van jonge (tussen anderhalf en twee jaar oude) kalveren. In 26,7% is er sprake van de ‘bou al carrer’ festiviteiten waarbij stieren worden losgelaten op straat en in 20,6% is er sprake van ‘toro embolado’ festiviteiten waarbij op de horens van de stieren brandende bollen worden geplaatst.

Bous al carrer in Valencia

In de Comunidad Valenciana vinden net zoals in het zuiden van Catalonië de “bous a la mar” festiviteiten plaats waarbij de stieren in kustplaatsen zoals het toeristische Denia en Javea aan de Costa Blanca in de zee belanden.

Daarnaast vinden er in veel dorpen in de regio Valencia de “bous al carrer” (toros en la calle) feesten plaats waarbij de stieren worden losgelaten in de straten en achter mensen aanrennen, te vergelijken met het populaire stierenrennen in Pamplona maar dan kleinschaliger. Overigens vinden dit type feesten gedurende het hele jaar overal in Spanje plaats.

Correbous in Catalonië

Correbous zijn festiviteiten die hoofdzakelijk in de zomer plaatsvinden in het zuiden van Catalonië, in de provincie Tarragona en in de gebieden rond de Ebro Delta. Hierbij worden volwassen en jonge stieren en koeien ingezet bij speciale feesten waarvan er enkele te onderscheiden zijn zoals de “bou embolat” (toro embolado).

Bij deze stieren worden bollen op de horens gezet die later in brand worden gestoken en de “capllaçat” (toro ensogado) waarbij de stieren/koeien aan touwen voor de lol door de straten worden gesleept. Dan is er ook nog de “bous a la mar” (toros a la mar) waarbij het de bedoeling is dat de stieren in de zee belanden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

12
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
RLS

Als het BEEST (=de mens) maar lol heeft met de dieren. ………het punt is en blijft,
hetzelfde voor slachthuizen, wanneer je dat allemaal kunt doen , dan is het slechts
een kleine stap om dat met de BEESTEN te doen. Sorry, walchelijke mensheid.

Wizza

Het is een hele trieste zaak dat een prachtig land als Spanje met zoveel geweldig leuke muziek, sportmensen, eten en feesten het nodig blijft vinden om dieren te kwellen en te martelen. Het werpt een smet op het land dat over de hele wereld verafschuwd wordt en ze hebben het niet nodig. En in de loop der jaren ben ik er ook wel achter gekomen dat het niks uitmaakt welke partij aan de macht is, ze laten het allemaal nog steeds doorgaan.

Martin

Het kan nochtans anders. Ik heb in 1986 meegedaan aan het spel met een jonge stier in een dorp in Catalonië (San Jaume d’Enveya) de stier werd met een koord door 30 man vooruit getrokken en eveneens met een tweede koord en 30 man achteraan tegen gehouden indien het te snel ging. Zo liepen we een 1000m door de hoofdstraat en het einde was dat de stier in een irrigatiekanaal dat vd Ebro kwam werd getrokken, samen met een aantal mannen. Nadien werd de stier er met een harnas en een kraan mooi uitgetrokken en werd het dier vervolgens gecontroleerd… Lees verder »

sonia.declercq@gmail.com

Als je zoiets organiseert of er aan deel neemt, ben je in mijn ogen geen mens. Er zijn genoeg andere dingen om te feesten en dit zonder dierenleed.

Martin

Niet overreageren Sonja. Dat stiertje vond het duidelijk ook leuk dat rr gespeeld werd. Mensen spelen toch ook met huisdieren? Of moeten die dan ook gelijk een andere manier zoeken? Mensen toch zeg, als ik zie dat een dier het niet graag heeft doe ik er zeer zeker niet aan mee.

Hugo

Het dierenrijk en het mensdom.

HET is an blijft een achterlijk en limp volk geen RESPECT voor dieren maar ook voor mensen zijn ze lomp

HET blijft schandelijk dat dierenleed noemen ze amusement
Lomp volk stop deze middeleeuwse practijk dit is geen amusement dit is MOORD !!!
Stop die

D. Alvarez

Dit dierenleed noemen dit festival, HAHA, scheid toch uit man.

Fred

Elke vorm van dieren gebruiken(zeg misbruiken) voor een publiek valt onder dierenleed. Maar we moeten we jou even tussen die stieren zetten en wachten op een ongelukje want gezien de reacties die je hier schrijft mag die stier jou van mij op de horens nemen.

Ow wacht misschien zijn brandende bollen aan je beide oren een betere optie!

D. Alvarez

Wat lieve optie van.
Dit festival is gewoon geen dierenleed.
Maar ja volgens jou is in een stierenarena staan waar mensen rond kunnen rennen met stier achter hun aan dierenleed

martin

Als het slachten van koeien ook in een arena zou gebeuren, at niemand meer vlees. Maar alleen bij stieren is het zielig omdat er volk toekijkt..

Fred

Het gaat om het doden van dieren ter vermaak niet om het slachten van dieren om het voedsel. 80% van het leven op aarde eet vlees en daar valt ook de mens onder.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.