Verplichte quarantaine Spanje geldt alleen tijdens noodtoestand

Verplichte quarantaine Spanje geldt alleen tijdens noodtoestand
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse minister van Volksgezondheid heeft donderdag in het Senaat tekst en uitleg moeten geven over de verplichte quarantaine voor reizigers die uit het buitenland Spanje binnenkomen. Dit werd op maandag bekendgemaakt in een staats bulletin waarna er meteen veel kritiek was, hoofdzakelijk omdat men niet goed heeft gelezen.

Eenieder die vanaf vrijdag 15 mei en tot het einde van de noodtoestand Spanje binnenkomt moet verplicht 14 dagen in quarantaine in de eigen woning, in de woning van familie of vrienden of in een accommodatie. Op deze manier wil men voorkomen dat deze personen zich bewegen op Spaans grondgebied met mogelijke verspreiding van of besmetting door het coronavirus.

Het woord quarantaine heeft echter voor veel kopzorgen gezorgd bij de toeristische sector die meteen op springen stond. Ook veel lezers van SpanjeVandaag hebben het niet goed begrepen want er staat duidelijk dat deze quarantaine alleen geldt tijdens de noodtoestand die voorlopig tot 24 mei zal doorgaan.

Letterlijk staat er in de BOE SND/403/2020 bij Artikel 1 (Objeto) “La presente orden tiene por objeto establecer las condiciones de cuarentena a las que deben someterse las personas procedentes de otros países a su llegada a España, durante la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19”. Verder staat helemaal onderaan de BOE vermeld “ La presente orden surtirá plenos efectos desde las 00:00 horas del día 15 de mayo de 2020 y mantendrá su eficacia durante toda la vigencia del estado de alarma y sus posibles prórrogas”.

LEESTIP: Reizigers uit het buitenland verplicht in quarantaine in Spanje

Nederland heeft weliswaar geen verplichte quarantaine maar heeft wel een dringend advies om 14 dagen in huis of op uw verblijfplaats in quarantaine te blijven. Dit geldt voor iedereen die vanuit hoge-risicogebieden, zoals Spanje, naar Nederland reist. (meer informatie lees je op de officiële website van de Nederlandse overheid nederlandwereldwijd.

In België geldt dat elke reiziger die aankomt in dat land 14 dagen in thuisquarantaine moet. Deze maatregel geldt al sinds 25 maart en staat onder andere vermeld op de officiële website spain-diplomatie.belgium.be.

Toerisme

De verplichte quarantaine heeft totaal geen effect op het toerisme, de toeristen en vakantiegangers die Spanje binnen zullen gaan komen wanneer dat weer mogelijk is. Op dit moment en tot tenminste 24 mei zijn er grenscontroles en komt men Spanje alleen binnen als men aan bepaalde voorwaarden voldoet waaronder het hebben van de Spaanse nationaliteit en het vast wonen als resident in Spanje en op weg bent naar de hoofdwoning.

Er zijn nog meer voorwaarden die we HIER hebben omschreven (en niet nogmaals hier allemaal gaan herhalen).

Tot 24 mei en wellicht nog wel langer mogen toeristen en vakantiegangers Spanje niet binnenkomen en dus heeft deze verplichte quarantaine tijdens de noodtoestand geen effect op het toerisme. Wat men wel wil vermijden is dat er personen vanuit andere landen naar Spanje komen en het coronavirus op die manier importeren. 

Deze maatregel geldt voor de alle personen (op uitzonderingen na) die vanuit het buitenland Spanje binnenkomen, voor zowel de personen die de Spaanse nationaliteit hebben als de buitenlanders die in Spanje woonachtig zijn.

Want er zijn nog steeds vluchten en dagelijks komen er vliegtuigen uit andere landen aam. Deze passagiers zullen dus na aankomst 14 dagen in quarantaine moeten. Dat geldt dus in principe ook voor de passagiers die via de dagelijkse KLM vluchten aankomen bij de vliegvelden van Madrid en Barcelona.

KORT: De noodtoestand duurt voorlopig tot 24 mei en de grenscontroles zijn tot 24 mei verlengd. De verplichte quarantaine geldt zolang deze noodtoestand geldt en zal na de noodtoestand niet meer gelden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.