Search
menu
Search

Zelfstandige ondernemers in Spanje gaan vanaf 1 juni meer betalen

Zelfstandige ondernemers in Spanje gaan vanaf 1 juni meer betalen
Beeld: 123rf

Zelfstandige ondernemers in Spanje gaan vanaf 1 juni meer betalen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De zelfstandige ondernemers of ‘autónomos’ in Spanje moeten vanaf 1 juni per maand meer gaan betalen. De maandelijkse bijdrage voor de Sociale Zekerheid gaat voor praktisch alle zelfstandige werknemers tussen de 3 en 12 euro omhoog. Net zoals elk jaar had deze verhoging op 1 januari verrekend moeten worden maar dat werd vanwege de corona-pandemie met zes maanden uitgesteld.

Zelfstandigen die in Spanje werken en die een theoretisch salaris hebben van 944,40 euro per maand gaan vanaf 1 juni 2021 per maand 289 euro betalen, 2,90 euro meer per maand en 34,80 euro meer per jaar. 

Zelfstandigen die in Spanje werken en die een theoretisch salaris hebben van 4.070,10 euro per maand gaan vanaf 1 juni 2021 per maand 1.245,45 euro betalen, 12,25 euro meer per maand en 147 euro meer per jaar. 

LEESTIP:
Zelfstandig werken in Spanje: hoe werkt dat?

Zelfstandige werknemers of ondernemers moeten in Spanje elke maand een vast bedrag betalen voor de ‘Seguridad Social’ of Sociale Zekerheid, de ‘cotización de autónomos’. De hoogte van dat bedrag wordt bepaald door de zogenaamde ‘base de cotización’, zeg maar het theoretische salaris wat je gaat verdienen.

Voor dat maandelijkse bedrag krijg je de ziekenzorg zoals alle werknemers in Spanje, uitkeringen in het geval van ziekte en bouw je een pensioen op. Sinds 2019 hebben zelfstandige werknemers ook recht op een werkloosheidsuitkering.

Beginnende zelfstandige ondernemers kunnen gebruik maken van de zogenaamde ‘tarifa plana’ waardoor ze gedurende 24 maanden een vaste lagere bijdrage per maand betalen. Dat is sinds 1 januari 2019 verhoogd naar 60 euro en dat blijft ook zo na 1 juni 2021. 

Die 60 euro geldt voor de eerste 12 maanden gevolgd door 6 maanden 50% korting op het normale te betalen bedrag van 289 euro per maand en daarna 6 maanden 30% van dat bedrag.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?