Search
menu
Search

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (8) 

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (8)
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (8) 

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In maart 2018 emigreren Tom en Danielle van Leeuwen samen met hun hond Donja naar Spanje. In oktober 2020 kopen zij in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Ze combineren zoveel mogelijk oude materialen met hedendaags comfort. Casa Rodriquillo wordt een klimaatneutrale B&B. In één van de bodegas hebben ze een curiosawinkel gerealiseerd, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en VIDEO (onderaan artikel).

Dit weekend wordt in Rodriguillo ter ere van San Pascual Bailón feest gevierd. We hebben nog geen idee wat deze heilige meneer voor Rodriguillo betekent, maar daar gaan we vast dit weekend achter komen. Op internet staat dat hij de beschermheilig is van de herders en de koks en we vermoeden dat hij ook de beschermheilige van Rodriguillo is. Dus hebben wij in ons kleine dorpje dit weekend feest. Gezellig en we gaan zeker meedoen aan een aantal festiviteiten.

De hele week voorafgaand zijn veel buurtbewoners al druk bezig geweest met het opknappen en versieren van de straten. Ook ons stukje land voor ons huis gaat mee in de opfrisbeurt, want hier wordt de gachamiga* wedstrijd gehouden. Op het pleintje komt een springkasteel voor de kleintjes, elke avond een andere DJ en er is een vermout proeverij. Heerlijk om deze bedrijvigheid na lange tijd weer te zien. Over het algemeen staan de Spanjaarden niet zo goed bekend om hun organisatietalent, maar een feestje organiseren en vieren… Dat kunnen ze heel goed. Vaak komen alle kinderen, kleinkinderen en misschien ook wel achterkleinkinderen naar opa en oma om het dorpsfeest mee te vieren en is het een drukte van belang.

Ons laatste dorpsfeest was in Hondón de las Nieves en we hadden kort daarvoor een huis in dit dorp gekocht. Wij waren nog druk aan het klussen. In Hondón de las Nieves is er tijdens de zomerfeesten een wedstrijd voor de mooist versierde straat. Al ruim van tevoren werd aan ons gevraagd of wij hier financieel aan mee wilden doen. Dat deden we en we hadden gezegd dat we ook wel konden helpen met het versieren. Een week voor de feesten werd het geld opgehaald en kregen we de planning voor het versieren door.

Nou, dat versieren werd serieus genomen… Op de eerste avond was er een soort repetitie over hoe de guirlandes en slingers moesten worden opgehangen. Een van de schoonzonen van de buren en Tom hebben zich in het zweet gewerkt om alle orders van de buurvrouwen uit te voeren. Heerlijk gezicht was dat… Op een klein trapje balancerend krijgen ze van meerdere kanten opdrachten; Een beetje naar rechts, nee toch naar links of toch wat naar rechts. Onze iet wat onhandige buurman was ondertussen ook aan het “meehelpen” en had zichzelf in metaaldraad gewikkeld. Het was ontzettend komisch om mee te maken, maar je kan op dat moment natuurlijk niet lachen, want voor hen was het echt bloedserieus.

Een paar dagen later heeft Danielle geholpen om de straat te schilderen. Liters verf werd over het asfalt uitgesmeerd. Het thema van dat jaar was Alice in Wonderland en de buurvrouwen hadden eerder alle figuren uit piepschuim gesneden en geschilderd. Het zag er prachtig uit. Aan het einde van de week zou een jury de versierde straten beoordelen. Wij konden helaas niet bij de jurering aanwezig zijn en wenste wij de buren veel succes. Hun reactie was dat ze toch wel gingen winnen, op dat moment vonden wij dat vrij arrogant. Later hoorden wij dat onze straat altijd wint en na het zien van de andere straten was dat ook wel terecht… // Hasta pronto, Tom y Danielle

*Gachamiga​ is een traditioneel gerecht uit het Spaanse zuidoosten. Het is een soort deegkoek, gemaakt van bloem, water, knoflook, olijfolie en zout.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?