skip to Main Content

Maagd veel te vroeg naar kerk terug tijdens El Rocio bedevaart

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

HUELVA – (Else Beekman) Voor het eerst in de geschiedenis was de Maagd van de Morgendauw (La Virgen del Rocío) al om 8.15 uur weer terug in haar kerk op de ochtend van Tweede Pinksterdag. De reden voor haar vroege terugkeer was een gebroken lat aan de rechtervoorzijde van de draagbaar. Volgens woordvoerders van Plan Romero vond de ‘salto a la reja’ plaats rond 2.50 in de nacht van zondag op maandag.

Nadat alle bedevaartgangers zich in de kerk van de Virgen in het dorpje El Rocio hebben verzameld, mogen jongens uit het naburige Almonte met elkaar strijden om wie het eerst bij de maagd en haar draagbaar is.

Hiervoor dienen ze zich over het hek te ‘vechten’, de zogenoemde ‘salto de la reja’. Terwijl ze dat doen, lopen de emoties bij het publiek in de kerk en daarbuiten hoog op. Zodra de eerste jongen de maagd heeft aangeraakt dragen ze met zijn allen de Virgen del Rocio in een uren durende processie de kerk uit en door de straten van El Rocio.

De tocht voert gewoonlijk langs alle 108 broederschappen die een jaar lang hebben uitgekeken naar dit moment. Dit jaar ging het door het ‘ongeluk’ echter anders en moest de maagd weer terug naar haar kerk om verdere schade te voorkomen.

Het gevolg was dat vele broeders dit jaar niet de kans kregen om hun maagd aan te raken of zelfs maar bij haar in de buurt te komen. Voor velen het enige doel van hun bedevaart naar El Rocio.

Normaal duurt de processie door het dorpje tot een uur of 13.30 op maandag. Vandaag beginnen vele broederschappen weer op hun tocht huiswaarts nadat zij er dagen, zoniet weken over hebben gedaan om El Rocio te bereiken.

Zinderend feest

Dit door het jaar heen slaperige, verlaten dorpje met western-achtige verandahuizen en onverharde straten veranderd slechts één keer per jaar in een zinderend groot traditioneel Andalusisch feest ter ere van la Virgen del Rocío.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend