skip to Main Content
Geen duidelijke winnaar bij verkiezingsdeb4t in Spanje

Geen duidelijke winnaar bij verkiezingsdeb4t in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

debat1aMADRID – Maandagavond was het dan zover, het langverwachte debat tussen de vier kandidaten voor premier van Spanje Mariano Rajoy (dit keer dus wel aanwezig), Pedro Sanchez, Albert Rivera en Pablo Iglesias. Zoals verwacht vielen de kandidaten van de PSOE, Ciudadanos en Podemos de leider en premier in functie Mariano Rajoy aan die elke keer weer zichzelf moest verantwoorden. Uiteindelijk is de pers het erover eens, het was een saai debat waar de kandidaten elkaar nauwelijks aankeken en waar geen duidelijke winnaar aangewezen kan worden.

Het over en weer uitdelen van “reproches” of opmerkingen en kritieken tussen de verschillende kandidaten hebben ervoor gezorgd dat het na de komende verkiezingen van 26 juni waarschijnlijk weer net zo moeilijk zal worden om een coalitie regering te vormen als na de verkiezingen van 20 december vorig jaar. Na 6 maanden zonder regering lijkt het erop dat er niet veel veranderd is.

Pedro Sanchez van de PSOE riep de hele tijd dat dankzij de PP en Podemos er nu geen regering is aangezien slechts Ciudadanos een socialistische regering steunde. Mariano Rajoy riep de hele tijd dat het heel goed gaat met Spanje en er meer werk, meer geld, betere economie en met hem als leider er 2 miljoen nieuwe banen gecreëerd zullen worden (dit werd meerdere malen herhaald).

Albert Rivera van Ciudadanos riep dat het tijd werd voor Rajoy om op te stappen en viel meerdere malen Podemos aan vanwege leugens en onwaarheden die de partij volgens hem verspreidde om het Spaanse volk te misleiden. Pablo Iglesias moest zich dan ook regelmatig verdedigen, niet alleen tegen de aanvallen van Albert Rivera maar ook tegen de aanvallen van Pedro Sanchez van de PSOE die herhaaldelijk de Podemos partij aanviel. Dit begreep Pablo Iglesias schijnbaar niet en meerdere malen herhaalde de Podemos leider het feit dat de leider van de PSOE zich vergiste in de vijand die niet Podemos moest zijn maar de PP van Mariano Rajoy.

Op de vraag wie er na de verkiezingen met elkaar een coalitie regering zal gaan vormen was eigenlijk maar een partijleider duidelijk, Pablo Iglesias van Podemos die zei dat hij met de PSOE in zee wil gaan na de komende verkiezingen. Of dat ook zal gaan gebeuren is nog maar de vraag maar aan het begin van het debat werd door alle kandidaten voorspeld dat er geen derde verkiezingen zullen komen en dat de partijen hoe dan ook een regering zullen gaan vormen.

De Spaanse pers meent dat als winnaars Mariano Rajoy van de PP en Pablo Iglesias van Podemos gezien kunnen worden waarbij de leider van Podemos iets hoger scoort. Bij het televisiekanaal La Sexta was men al vrij snel met een uitslag wie de winnaar is geworden van het enige debat tussen de vier politieke leiders. La Sexta zegt dat 28,9% van de stemmers voor Pablo Iglesias kozen gevolgd door 21,8% voor Mariano Rajoy, 18% voor Pedro Sanchez en 17,7% voor Albert Rivera – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken