skip to Main Content
Grote verschillen in Spaanse autokeuringsprijzen (ITV)

Grote verschillen in Spaanse autokeuringsprijzen (ITV)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

itv1aMADRID – De Spaanse consumentenbond FACUA heeft de autokeuringsbedrijven van de ITV vergeleken in Spanje en gemerkt dat het tot wel 79% duurder kan zijn om je auto te keuren afhankelijk van de autonome deelstaat in het land. Terwijl de gemiddelde kosten voor een Spaanse APK (ITV) rond de 38,87 euro liggen kan dat in Madrid oplopen tot 52 euro en dalen tot 29 euro in Navarra.

In Spanje zorgt het privébedrijf ITV (Inspección Técnica de Vehículos) voor de jaarlijkse verplichte autokeuringen. Het is al heel vreemd dat er een privé bedrijf verantwoordelijk is voor de veiligheid voor alles wat op de Spaanse wegen rijdt en welke daarnaast ook nog eens een monopolie positie heeft aangezien er geen concurrent is (behalve in Murcia en Andalusië maar heel weinig).

Keuring

Ook het keuren van de auto of motor is geheel anders in Spanje. zo moet men een afspraak maken, de documenten laten zien inclusief bewijs van verzekering en het verschuldigde bedrag betalen. Daarna moet je zelf met je eigen auto of motor in de rij gaan staan en de opdrachten van de ITV inspecteur uitvoeren om zo door de garage te rijden waarbij de auto of motor gecontroleerd wordt. Een hele gewaarwording die met een beetje geluk niet meer dan 15 tot 30 minuten in beslag kan nemen waarna men voor een nieuwe jaar gekeurd weg kan rijden.

Het probleem is echter dat afhankelijk van de autonome deelstaat de prijzen voor de keuring enorm verschillen. De Spaanse consumentendienst (FACUA) heeft deze prijzen vergeleken en kon de conclusie trekken dat er prijsverschillen zijn van 79% afhankelijk van waar men woont.

Tarieven

Zo kost een keuring voor een benzinemodel in Madrid 37,50 euro en een dieselmodel auto 52,60 euro. In de Comunidad Valenciana kost datzelfde respectievelijk 40,30 euro en 51,60 euro en op de Balearen 32,50 euro en 47,90 euro. In Catalonië kost de keuring van een benzinemodel auto 38,40 euro en een dieselmodel 41,40 euro terwijl dat in Murcia 29,60 euro en 41 euro is en in Andalusië 26,20 euro en 30,80 euro.

Duur en Goedkoop

Gezien de vergelijking kan geconcludeerd worden dat de keuring van een dieselmodel auto het duurst is in Madrid met 52,60 euro, een benzinemodel het duurst in Cantabrië met 42,80 euro en een motor/scooter met 33 euro het duurste in Madrid. De goedkoopste keuring van een dieselmodel vindt men in Navarra met 29,40 euro, een benzinemodel auto met 26,20 euro in Andalusië en de keuring van een motor/scooter is het goedkoopst in Murcia met 11,20 euro – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken