skip to Main Content
Spanje heeft bouwvakkers te weinig en moet personeel zoeken in Portugal
123RF

Spanje heeft bouwvakkers te weinig en moet personeel zoeken in Portugal

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje heeft bouwvakkers te weinig

123RF

MADRID – Er wordt in Spanje gesproken over het begin van een nieuwe bouwbubbel nu er weer volop gebouwd wordt in met name grote steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia. De Spanjaarden vragen om meer woningen en het lijkt erop dat de bouwsector zich aan het herstellen is na een van de ergste crisissen die ze gehad hebben. Het probleem nu is alleen het personeel.

Bouwondernemingen vinden geen geschikt personeel meer en jongeren hebben geen zin meer in het vaak zware en onderbetaalde werk als bouwvakker of medewerkers in de constructie. Het ontbreekt Spanje vooral aan gevelspecialisten vloeren en tegels specialisten en voormannen maar ook ijzer- en metaal specialisten en ervaren mensen in bekistingen.

Buurland Portugal heeft al geruime tijd een “boom inmobiliario” ofwel een stijging in de bouw waardoor daar ook meer gespecialiseerd personeel te vinden is. Het is tegenwoordig in Spanje praktisch niet meer te zien dat in Spanje 18 en 19 jarigen in de bouw werken. De jeugd heeft geen zin meer in het zware en vaak onderbetaalde werk.

De oudere meer ervaren bouwvakkers die na de bouwcrisis in 2008 hun baan verloren, hebben zich nu omgeschoold of zijn met vervroegd pensioen gegaan. Tijdens de crisis werd 42% van de banen in deze sector vernietigd en 4 van de 10 nieuwe werklozen waren bouwvakkers. Het merendeel van deze werklozen had een gemiddelde leeftijd van 40 jaar en waren niet goed geschoold.

Spanje heeft duizenden medewerkers nodig in de bouw maar vindt ze simpelweg niet. In Portugal is ongeveer hetzelfde aan de gang en ook daar heeft men veel arbeiders nodig die vaak niet gevonden worden.

Buiten het feit dat de jeugd tegenwoordig anders denkt dan jaren geleden wat betreft werk, zijn ook de salarissen in de bouwsector niet meer wat ze geweest zijn. Terwijl men in de hoogtijdagen van de bouw in Spanje een gemiddeld salaris had van 3.000 euro per maand is dat nu niet veel meer dan 1.500 euro per maand. Veel bouwondernemingen bieden de nieuwe arbeiders echter hogere salarissen aan met 300 tot 500 euro meer om nieuw personeel te lokken waarbij de concurrentie tussen bouwbedrijven enorm is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Zeggen dat ze mensen nu meer bieden en dan toch in het land zoeken waar men nog minder betaald als in Spanje, tja als je daar intuint ben je je leven lang slachtoffer van graaiers.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken